Comunicat Blue Air: Aeronava care a iesit astazi de pe pista Aeroportului Cluj avea suficient combustibil

Stirea care a tinut capul de afis astazi pe site-urile si televiziunile de stiri cu siguranta a fost iesirea minora de pe pista aeroportului din Cluj a aeronavei Blue Air. Reprezentatii de presa Blue Air au trimis astazi nu mai putin de 3 informari pana la ora actuala in legatura cu acest incident petrecut pe zborul Bucuresti – Cluj – Barcelona. Redam mai jos ultimul comunicat venit de la reprezentatii Blue Air, prin care acestia ofera mai multe detalii si dezmint informatia vehiculata potrivit careia aeronava ar fi efectuat o aterizare mai rapida in urma combustibilului insuficient alocat zborului.

Toti pasagerii cursei Blue Air au ajuns deja la destinatia finala, fiind preluati de o aeronava Blue Air de la Sibiu. Niciun alt zbor Blue Air nu a fost afectat de intarzieri datorita acestei situatii.

Din datele pe care le detinem de la Blue Air in acest moment,  situatia a decurs astfel:

Aeronava YR-BAS de tip Boeing 737-400 a decolat din Bucuresti la Ora 07:05 conform orarului de zbor cu destinatia Barcelona via Cluj. La bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului, urmand ca de la Cluj sa fie imbarcati alti 45 de pasageri.
Ajuns in apropierea aeroportului Cluj, in conformitate cu procedurile standard de apropiere si aterizare, comandantul avionului a intrat in contact cu servicul de dirijare a traficului al aeroportului Cluj, primind informatia ca pista este in curs de dezapezire si fiind instruiti sa intre in procedura de asteptare pana la redeschiderea pistei estimata la ora 07 :50. Echipajul a urmat aceste instructiuni si a inceput procedura de asteptare, urmand sa primeasca noi informatii de la controlorii de trafic ai aeroportului Cluj.

Pe parcursul procedurii de asteptare (holding), comandantul a evaluat inclusiv posibilitatea aterizarii pe unul din cele 2 aeroporturi de rezerva, informandu-se asupra conditiilor meteorologice.

La ora 07:51, in conformitate cu instructiunile primite anterior, echipajul a recontactat organul de dirijare a traficului de la care a primit autorizarea de apropiere si aterizare pe aeroportul Cluj.

Avionul a luat contact cu solul la ora 08:00. Comandantul a sesizat pe parcursul procedurii de decelerare ca aderenta la sol nu este in conformitate cu informarea primita inaintea aprobarii de aterizare, avionul derapand si parasind suprafata pistei cu cca 10m.

In privinta unor speculatii aparute pe parcursul zilei, dorim sa precizam clar pozitia oficiala Blue Air. Avionul a decolat de la Otopeni alimentat cu suficient carburant pentru a efectua misiunea de zbor, pentru a putea survola un timp limitat aeroportul de destinatie si pentru a ajunge la un aeroport de rezerva cu cel putin rezerva minima legala de combustibil. Cantitatea de combustibil ramasa la bordul aeronavei dupa aterizare la Cluj a fost de 3000 Kg. Precizam ca in niciun moment in timpul zborului echipajul nu a solicitat aterizarea de urgenta din lipsa de combustibil sau orice alt motiv.

In aceste conditii Blue Air solicita public ca domnul director general al Aeroportului International Avram Iancu din Cluj, Dl David CICEO, sa-si retraga declaratiile eronate si incriminante la adresa Blue Air si sa prezinte scuze publice pentru dezinformarea deliberata a publicului si pasagerilor Blue Air.
In momentul de fata exista deschisa o ancheta de catre Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile din subordinea Ministerul Transporturilor si in masura in care apar concluzii le vom comunica publicului.

Personal ma intreb daca in urma acestei situatii prin care pozitia Blue Air se contrazice cu cea a conducerii Aeroportului Cluj Napoca privind combustibilul alocat cursei daca Blue Air isi va mai dezvolta o baza la Cluj. Sper ca oportunitatea aceasta sa nu fie ratata datorita acestui incident minor (se intampla de multe ori in lume astfel de incidente) si printr-o comunicare care in mod aproape evident nu a fost excelenta. Pozitia aeroportului din Cluj a venit doar la 5 ore dupa producerea acestui incident.

Sursa foto: AVHerald

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *