Companiile aeriene cresc artificial durata zborurilor pentru a evita compensațiile financiare pentru întârzieri
Conform unui studiu realizat de către revista de specialitate Which? Travel, companiile aeriene au mărit în ultimul deceniu semnificativ durata programată a zborurilor.
Studiul afirmă că cel mai probabil companiile aeriene au recurs la această tactică pentru a evita să plătească compensații financiare pentru pasageri întârziați. În replică, companiile aeriene se apără menționând că acum aeronavele zboară ceva mai încep din motive economice și la durata zborului se poate adăuga congestia culoarelor de trafic aerian.
Studiul s-a bazat pe examinarea a 125 rute populare operate de către companii aeriene din 2009. În 2017, 76 rute (61% din zborurile analizate) au durate programate mai mari decât în 2009.
De exemplu, zborurile British Airways din Londra spre Bangkok, New York sau Singapore au fost prelungite cu câte 20 minute, iar zborurile Virgin Atlantic spre Newark (New York) de la Londra Heathrow au o durată programată cu 35 minute mai mare.
Au fost analizate și 11 zboruri Ryanair iar 9 dintre aceste zboruri au durate mai mari.
Adevărul cel mai probabil este undeva la mijloc. Compensațiile financiare pentru întârzieri în Europa sunt semnificative, iar culoarele aeriene sunt mult mai aglomerate către aeroporturile mari.
Dar la fel de adevărat este că dacă un zbor decolează la timp, sunt șanse mari să ajungă cu cel puțin 30 minute mai repede. Iar durata zborurilor în general este maximală în condiții normale de zbor.
Extinderea duratei programate a zborurilor ar oferi o statistică mai mare în ceea ce privește întârzierile și ar mai oferi timp pregătirii aeronavelor între zboruri.
Sursa: Which? Travel