Citybreak în Belgrad
Foarte aproape de noi însă destul de necunoscut pentru români. Poate mai mult de către bănățeni. Capitala Serbiei oferă o atmosferă foarte relaxantă, arhitectura modernă se împletește excelent cu cea veche iar oamenii de aici sunt foarte mișto, chiar dacă românii îi consideră deseori pe sârbi ca un popor mai rău. Oamenii aceștia și-au apărat țara de multe ori iar jertfele aduse au transformat această zonă în ceea ce găsești astăzi: un popor care a trecut multe, dârz și cu multe de oferit.
Capitala Serbiei, Belgrad, mi-a plăcut extrem de mult. Am fost acolo acum mai bine 3 ani (în Septembrie 2010) într-o vizită de serviciu la o expoziție, însă cum expoziția aceea nu a prea fost în interesul nostru am ajuns să colindăm mai mult orașul. Ne-am cazat la Hotel Srbija, poate cel mai reprezentativ hotel pentru acest oraș, de unde aveai o panoramă superbă asupra orașului. De atunci cred că orașul s-a schimbat și a devenit și mai modern față de când am fost.
Ne-am plimbat o grămadă pe parcul vechii cetăți și am admirat de sus priveliștea oferită de confluența râului Sava cu fluviul Dunărea. Este superb și dacă prinzi și vreme faină recomand să stai vreo două-trei ore pe aici, este un excelent loc de relaxare și pentru a medita. A fost cel mai frumos loc din Belgrad, de departe.
A fost interesant că în centru am mai văzut și clădirile bombardate în perioada războiului din Iugoslavia și una dintre aceste clădiri era chiar lângă Ambasada Statelor Unite. A fost extrem de ciudat să vedem clădiri moderne abandonate, cred că acolo aveau sediile diferite ministere strategice pe timpul războiului și de aceea au avut soarta aceea. Însă oamenii din Belgrad, la mai puțin de 10 ani de la acel moment au trecut peste cele întâmplate și par să privească încrezători spre un viitor european.
Pe lângă centrul vechi, extrem de încărcat de istorie am vizitat și Novi Beograd, unde de fapt aveam expoziția de care spuneam că veneam, la Bel Expo. Novi Beograd a fost construit după al doilea război mondial și astăzi a devenit centrul financiar al capitalei Serbiei. Pe lângă o grămadă de clădiri de birouri, centre de expoziții, săli polivalente și de sport, în Novi Beograd sunt o mulțime de blocuri de apartamente, destul de noi.
Cum ajungi la Belgrad
Din București spre Belgrad zboară două companii aeriene: Tarom și Air Serbia. Prețurile biletelor de avion nu sunt extrem de mari, iar din când în când mai prinzi de o promoție, cum a fost recent la Air Serbia sau la Tarom promoțiile acelea cu orice destinație internațională la 99 EUR.
Pentru cei din vestul țării este foarte ușor de ajuns și cu mașina. Noi am plecat din Timișoara și am făcut aproximativ 3 ore, e drept că am stat destul de mult la intrarea în capitală. Am trecut pe la Vama Moravița și din câte îmi aduc aminte a fost suficient doar buletinul, nu a trebuit să prezint și pașaportul.
Din ce am înțeles, din Timișoara ar exista și trenuri zilnice spre Belgrad, însă nu știu cum se pot cumpăra bilete de tren online pe rutele internaționale, cred că este necesară o vizită pe la agențiile de voiaj CFR. Și asta inclusiv dacă sunteți din orice oraș, puteți lua trenul din Timișoara și acolo să faceți conexiunea.
Poze din Belgrad
Din păcate nu am stat foarte mult în Belgrad și timpul a fost extrem de limitat pentru a explora orașul sau împrejurimile. Așa că am decis să stăm mai mult prin zona Cetății și am vizitat și Grădina Zoologică care este foarte mișto amplasată între zidurile vechii cetăți. Ba chiar zidurile servesc și ca pereți care delimitează animalele.