City Break in Florenta
Profitand de faptul ca pentru 10 zile ne aflam in regiunea Toscanei, ne-am planificat 3 zile si in capitala provinciei Italiene, in Florenta. Initial prietenii ne-au spus ca ar fi cam multe 3 zile in Florenta dar dupa ce ne-am intors nu regretam nici o secunda ca am stat trei zile, ba chiar nu ar fi stricat chiar si mai multe zile in plus pe acolo.
Cele mai vestite doua atractii din Florenta sunt Domul (impreuna cu turnul si Baptisteria din fata) si Ponte Vecchio insa intreg orasul este impanzit si cu obiective turistice mai putin cunoscute sau expuse publicului larg: Muzeul de Stiinte – care mi-a placut foarte mult, Palazzo Vecchio, Piazzalle Michelangelo (situat pe un deal ofera o perspectiva foarte frumoasa orasului toscan) – tot acolo este si Biserica San Miniato al Monte.
Domul din Florenta
O zi intreaga as spune sa o dedicati pentru Dom, cel mai important obiectiv turistic din Toscana, la concurenta cu Turnul din Pisa – pentru ca aici cu biletul de intrare de 10 EUR veti avea acces atat sa urcati in Cupola Domului dar si pentru Turn si de asemenea ofera intrare la Baptisterie. Urcatul in cele doua obiective ofera din nou o priveliste extrem de frumoasa orasului, am facut cateva poze senzationale pe care vi le vom arata mai jos un pic. Sa stiti insa ca urcatul atat in turn cat si in cupola domului nu este extrem de simpla, pentru ca spatiile sunt foarte stramte si nu e cu sens unic. Totusi, este o experienta memorabila si iti dai seama instant de civilizatia fiecaruia cand in astfel de momente isi arata egoismul. Nu as recomanda insa urcarea celor care sunt claustrofobi, sunt locuri in care nu pot trece doua persoane deodata si trebuie sa ai si rabdare sa urci. Cu toate acestea, sunt locuri unde se pot face pauze, asadar chiar daca nu stati excelent cu conditia fizica – puteti sa urcati ceva mai lent, am vazut o gramada de persoane de varsta a treia care au urcat asa.
Domul se numeste Cattedrale di Santa Maria del Fiore si a fost construit incepand cu anul 1294. Avea sa fie anul 1436 cand Catedrala a fost terminata. Pe langa dom si turn, de foarte mare interes este Baptisteria. Sa verificati orarele de vizitare pentru ca pot fi diferite pe zile. Verificarea orelor de acces se face aici: http://www.museumflorence.com/. In general catedrala si cupola este deschisa de la 10:00 pana la 16:30 iar Turnul pana aproximativ la ora 18:00. Ar fi fost fain sa vezi Florenta de sus la apus sau noaptea, insa accesul in turnuri fiind dificil si iluminat in mare parte doar natural, este ceva mai dificil.
Ponte vecchio
Prima atestare documentara pentru podul Ponte Vecchio a aparut in anul 996 insa se crede ca acest pod a fost construit chiar din timpurile Imperiului Roman, cu imbunatatiri si consilidari ulterioare. In 1333 a fost ultima data reconstruit, dupa o inundatie care a maturat efectiv podul in 1117. Astazi este deosebit de atragator prin faptul ca este un pod pe care se vand bijuterii, insa asa a fost mereu atestat podul – ca unul de comert. Majoritatea magazinelor de pe pod vand bijuterii si presupun ca acestea se vand bine, de vreme ce mereu este aglomerat pe pod, cu mii de turisti care il viziteaza zilnic.
Piazalle michelangelo
Treci peste Ponte Vecchio si mergi tot in sus. Pe o colina vei regasi Piazalle Michelangelo, in drum spre Abbazia di San Miniato al Monte, pe care il recomand a se vizita, privelistea este mai frumoasa de acolo.
In Piazalle Michelangelo pe langa o perspectiva foarte frumoasa asupra orasului vei regasi si o mica piata cu suveniruri, un restaurant foarte vestit (probabil si scump – nu am intrat). Drumul pana sus se poate face atat cu masina/autobuzul, dar recomand sa urcati pe Via del Monte alle Croci. Daca coborati tot pe acolo, am mancat un bufet foarte bun la Osteria Antica Mescita San Niccolò, a costat 8 EUR si a inclus apa + paine.
Cazarea in Florenta
Avand in vedere ca este un oras extrem de popular (dat de catre multe publicatii in top 100 cele mai vizitate orase din lume), veti regasi foarte multe unitati de cazare, chiar daca populatia Florentei este de undeva la 4-500.000 locuitori. Noi initial ne-am rezervat o camera intr-un Bed & Breakfast la 100 EUR/noapte dar conditiile erau dezastruoase (pentru mic dejun trebuia sa platesti extra) si dupa o noapte, la aproximativ acelasi pret ne-am mutat la hotelul Best Western Adriatico, rezervarea fiind facuta chiar cu cateva ore inainte sa inceapa check-in-ul. Si am nimerit ultima camera!
Dupa aceasta experienta nu imi voi lua niciodata cazare la numitele „Affitacamere” si B&B-urile din Italia.. probabil sunt exceptii, dar unde am stat a fost dezastruos si a trebuit sa platim si o penalizare de anulare de 80 EUR, suplimentar primei nopti. Asadar, mare atentie! Ar putea sa faca sens chiar sa va cazati in Pisa sau Empoli si sa mergeti de acolo cu trenul in Florenta. Pentru Pisa v-as recomanda Pensione Helvetia, foarte ieftin, fara fite insa extrem de aproape de Turnul Inclinat.
Un alt lucru la care sa va asteptati: mancarea nu in multe locuri este excelenta, dar in aproape toate este scumpa. Ca idee, in Italia am mancat cele mai proaste pizza, cele mai proaste spaghete dar si cele mai scumpe si cele mai bune kebap-uri!
Cum ajung in Florenta?
Puteti sa ajungeti foarte simplu in Florenta cu una dintre companiile low-cost care zboara din Bucuresti. Sa luati in calcul si sa ajungeti in Pisa pentru ca de obicei pana acolo biletele de avion sunt mult mai ieftine iar pana in Florenta cu trenul din Pisa faceti cam o ora, iar pretul biletului de tren este de aproximativ 12 EUR, conditiile fiind excelente. Aeroportul din Pisa este foarte aproape de Gara.
Din Bucuresti zboara direct spre Florenta Blue Air sau puteti sa alegeti Wizz Air pana in Pisa. Eu avand ceva treaba si prin Pisa (de fapt de acolo ne-am organizat toata excursia in Italia) am mers cu Wizz pana in Pisa si am dat pe biletele de avion, cu tot cu bagaj de cala, pana in 100 EUR, foarte ieftin.
Pe de alta parte, daca tot ajungeti in Italia – Roma, Milano, Bologna si alte locatii din zona de nord – ar fi mare pacat sa ratati Firenze!