Cele mai sigure companii aeriene pentru 2020

Pentru al doilea an la rând compania aeriană australiană Qantas Airlines a fost declarată cea mai sigură companie aeriană a lumii de către publicația AirlineRatings.

Printre cele mai sigure companii aeriene anunțate pentru 2020 regăsim în lista companiilor aeriene low-cost și Wizz Air, principalul transportator aerian din România.

Topul companiilor aeriene anunțate ca cele mai sigure pentru 2020

Publicația la fel ca în anii trecuți a lansat o listă pentru companiile aeriene tradiționale de linie cât și pentru companiile aeriene low-cost.

În alegerea companiei australiene Qantas Airlines ca fiind cea mai sigură companie aeriană și pentru 2020, AirlineRatings notează că operatorul australian are o istorie de peste 99 de ani de operare continuă, fiind declarată și acceptată ca fiind cea mai experimentată companie aeriană.

Compania australiană Qantas a fost unul dintre pionierii dezvoltării sistemelor de navigație de viitor, a înregistratorul de zbor sau a sistemelor de monitorizare a performanței echipajelor de zbor. În plus, a avut un rol în dezvoltarea sistemelor de aterizare automată sau a navigației prin nori sau aproape de munți folosind navigație prin sateliți. Qantas este una dintre companiile aeriene care să echipeze motoarele aeronavelor cu monitorizare în timp real, astfel că pot detecta anomalii înainte ca acestea să conducă la potențiale incidente.

Top companii de linie în 2020

1. Qantas Airlines (Australia)
2. Air New Zealand (Noua Zeelandă)
3. EVA Air (Taiwan)
4. Etihad (Emiratele Arabe Unite)
5. Qatar Airways (Qatar)
6. Singapore Airlines (Singapore)
7. Emirates (Emiratele Arabe Unite)
8. Alaska Airlines (Statele Unite ale Americii)
9. Cathay Pacific (Hong Kong)
10. Virgin Australia (Australia)
11. Hawaiian (Statele Unite ale Americii)
12. Virgin Atlantic Airlines (Marea Britanie)
13. TAP Portugal (Portugalia)
14. SAS (Danemarca, Norvegia, Suedia)
15. Royal Jordanian (Iordania)
16. Swiss (Elveția)
17. Finnair (Finlanda)
18. Lufthansa (Germania)
19. Aer Lingus (Irlanda)
20. KLM (Olanda)

Față de 2019 topul nu s-a modificat semnificativ, dar anul trecut lista a fost publicată în ordine alfabetică. Printre companiile aeriene care nu se mai regăsesc în lista Top 20 pentru 2020 notăm American Airlines, British Airways, Austrian Airlines sau United Airlines. Aceste companii aeriene au fost înlocuite de companii aeriene precum Aer Lingus, TAP, Royal Jordania, Virgin Atlantic sau Etihad (care are cel mai mare salt).

Topul companiilor low-cost

Wizz Air este o companie aeriană inclusă în topul global pentru 2020 al celor mai sigure 10 companii aeriene low-cost

Topul companiilor aeriene sigure de tip low-cost include doar acele companii care sunt auditate de către IATA prin sistemul IOSA (International Air Transport Association Operational Safety Audit).

Dacă în ceea ce privește topul companiilor de linie îi avem în ordine numerică, topul companiilor aeriene low-cost este în ordine alfabetică și include următoarele companii:

Air Arabia, Flybe, Frontier, HK Express, IndiGo, Jetblue, Volaris, Vueling, Westjet și Wizz Air.

Blue Air chiar dacă este un operator acreditat IOSA nu a intrat în topul celor 10 companii aeriene sigure, posibil și datorită mărimii destul de mici a flotei de avioane.

Față de 2019, din top au ieșit companiile aeriene Jetstar, Thomas Cook (falimentată) și au fost incluse companiile aeriene IndiGo și Air Arabia.

Metodologia realizării topului celor mai sigure companii aeriene

În realizarea topului publicația Airline Ratings a studiat 405 companii aeriene.

Pentru realizarea topului AirlineRatings ia în considerare factori precum evaluările companiilor de către auditorii de specialitate din industrie – de la auditori independenți la cei guvernamentali, istoricul recent de incidente și accidente ale companiilor precum și vârsta medie a flotei companiei aeriene sau profitul operațional – toți indicatori relevanți asupra siguranței unei companii aeriene.

Publicația mai notează că toate companiile aeriene se confruntă cu incidente mai mici sau mai mari, iar unele incidente sunt mai degrabă legate de procesul fiecărui avion în parte. Iar ceea ce diferențiază companiile aeriene este personalul care gestionează aceste incidente. În plus, unele țări sau companii aeriene sunt mai transparente decât altele în privința raportării publice a acestor incidente, ceea ce complică deseori analizele de specialitate.

AirlineRatings afișează în mod public într-un sistem de 7 stele cele mai bune companii aeriene într-un mix de review-uri independente de siguranță și de criterii.
TAROM, de exemplu, este o companie aeriană notată cu 7 din 7 stele, la fel și Blue Air sau Wizz Air.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *