Cele mai sigure companii aeriene pentru 2019 au fost desemnate

Compania australiană Qantas a fost desemnată cea mai sigură companie aeriană de către portalul AirlineRatings.com, singurul astfel de site dedicat evaluării siguranței pentru companiile aeriene de pasageri, care monitorizează 405 companii aeriene.

Pentru evaluarea siguranței unei companii aeriene, portalul ia în considerare o serie amplă de factori care includ varii audituri de la companii specializate sau ale guvernelor, istoricul de incidente din ultima perioadă, profitabilitatea companiei aeriene, vârsta medie a flotei și inițiativele de siguranță pe care le întreprinde compania aeriană.

Pe lângă anunțarea companiei aeriene drept ”Cea mai sigură companie aeriană în 2019”, portalul a anunțat și un Top 20 al acestor companii aeriene, alături de un Top 10 companii aeriene low-cost sigure.

Chiar dacă redăm mai jos această listă propusă de către AirlineRatings, aș menționa că evaluarea chiar dacă este ambalată în spatele unei formule de calcul, aceasta include doar companii incluse în IATA, iar cu lipsa unor companii precum Ryanair, Norwegian sau Easyjet.. topul companiilor low-cost este irelevant pentru Europa.
În plus, topul nu este chiar un top, fiind doar o listă de companii aeriene.

20 companii aeriene sigure pentru 2019

Chiar dacă publicația a spus că a lansat un top, din păcate ordinea companiilor anunțate este pur alfabetică.

Air New Zeeland
Alaska Airlines
ANA All Nippon Airways
American Airlines
Austrian Airlines
British Airways
Cathay Pacific Airways
Emirates
EVA Air
Finnair
Hawaiian Airlines
KLM
Lufthansa
Qantas Australia – câștigător
Qatar Airways
Scandinavian Airline System
Singapore Airlines
Swiss
United Airlines
Virgin Atlantic & Pacific

10 companii aeriene low-cost sigure în 2019

Flybe
Frontier
HK Express
Jetblue
Jetstar Australia / Asia
Thomas Cook
Volaris
Vueling
Westjet
Wizz Air

Din nou avem un top alfabetic, interesant însă este că lipsesc companii low-cost precum Ryanair, Norwegian sau Easyjet, giganți ai industriei aviatice low-cost din Europa.

AirlineRatings.com menționează că aceste companii aeriene au trecut de Auditul IOSA și au un istoric de siguranță excelent, deci probabil cum nu sunt membre IATA, aceste companii aeriene nu au fost auditate.

Aș mai menționa aici că și Blue Air are auditul IOSA.

Companii declarate ca nesigure

Printre companiile aeriene declare cele mai puțin sigure se află companii precum Ariana Afghan Airlines (Afghanistan), Bluewing Airlines (Suriname), Kam Air (Afghanistan), Trigana Air Service (Indonezia). De menționat că aceste companii aeriene sunt companii mici și care operează rute dificile..și nu sunt membre IATA sau să fi fost auditate IOSA.

Concluzie

Topul celor de la AirlineRatings.com ia în considerare factori precum vechimea flotei, ori s-a demonstrat recent la accidentul Lion Air că vechimea flotei nu are neapărat de a face cu calitatea unei companii aeriene, ci poate fi doar un anume factor în ecuația generală și că inclusiv avioane noi pot avea defecțiuni.
De asemenea topul include mai toate companiile aeriene de tradiție, nu l-aș vedea ca un top extraordinar de relevant, până la urmă și companii prezente în top au avut accidente recente. Așadar, poate fi un fel de instrument la fel ca evaluările din „Mașina Anului în Europa/România” și în niciun caz ca un corespondent pentru evaluările EuroNCAP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *