Cele mai populare zboruri interne în prima jumătate a lui 2019: Timișoara – București și Cluj – București conduc detașat topul
Zborurile oferite pe ruta București – Timișoara sunt cele mai populare rute interne în prima jumătate a anului 2019, atât ca număr de pasageri transportați total cât și ca număr de pasageri transportați pe această rută.
Zborurile pe această rută sunt oferite de către companiile aeriene TAROM, Ryanair și Blue Air (sezonier) cu o frecvență de până la 8 zboruri zilnice.
Pe ruta Timișoara – București și retur au călătorit în prima jumătate a anului 219.466 pasageri înregistrați, pe un număr de 2065 zboruri. Astfel, numărul mediu de pasageri pe ruta aceasta a fost de 106 pasageri/zbor.
Numărul de pasageri în creștere anuală pe acest zbor este de 14.5%.
Rutele interne spre Cluj-Napoca și Iași completează podiumul
A doua cea mai populară rută internă din țară este cea dintre Cluj Napoca și București, pe care în prima jumătate a anului 2019 au călătorit peste 195.000 pasageri, pe 2185 zboruri, astfel o medie de 89 pasageri/zbor.
Pe această rută operează TAROM și Blue Air. În trecut ruta era operată și de Wizz Air, dar operatorul low-cost maghiar s-a retras de pe această rută toamna trecută.
Ruta București – Iași a mai pierdut din popularitatea și competiția din anii trecuți și astfel în prima jumătate a lui 2019 au călătorit pe această rută puțin peste 130.000 pasageri. Numărul mediu de pasageri pe cele 2083 zboruri a fost de 63 pasageri, observându-se astfel trendul de a se opera acest zbor cu aeronave mai mici decât în cazul zborurilor din București spre Timișoara și Cluj-Napoca.
De remarcat că primele trei rute ca popularitate din țară au avut un număr de peste 544.000 pasageri în prima jumătate a anului din totalul de 641.000 pasageri pe zboruri interne – 85% din totalul pasagerilor. Totuși, de menționat că în afară de perechile de destinații Timișoara – Iași, Cluj – Iași și Satu Mare – Constanța nu există zboruri regulate între orașele din provincie. În plus, zborul din Satu Mare spre Constanța este unul doar sezonier.
Topul este completat de perechile de destinații dinspre București spre Oradea (33.000 pasageri), Suceava (24.000 pasageri), Satu Mare (14.754 pasageri) și Baia Mare (8400 pasageri). Zborurile dintre București și Bacău, Târgu Mureș sau Sibiu au rezultate destul de modeste în număr de pasageri, însă Bacău – OTP și TGM – OTP au fost închise de Blue Air, respectiv TAROM.
În actualele condiții este de așteptat să scadă numărul de pasageri pe ruta București – Oradea în a doua jumătate a anului o dată cu retragerea Blue Air de pe rută.
De asemenea cel mai probabil vom asista și la scăderea numărului de pasageri de la Satu Mare în detrimentul Aeroportului din Baia Mare datorită mutării unor zboruri TAROM între cele două aeroporturi.
Cea mai populară legătură între două orașe de provincie este ruta Timișoara – Iași, cu 6100 pasageri și o medie de 35 pasageri/zbor. Și acest zbor a avut în prima jumătate a anului o creștere a numărului de pasageri de 8.9%.
Influența viitoarelor ATR-uri 72 TAROM
Va fi de observat cum vor evolua cifrele o dată cu venirea din această toamnă în flota TAROM a noilor aeronave ATR 72-600 care vor crește semnificativ capacitatea de scaune disponibile în condițiile păstrării frecvențelor. Cu toate acestea, este posibil ca rutele cu număr mic de pasageri să devină nesustenabile economic prin upgrade-ul de la un avion de capacitate 48 scaune la 68 scaune (ATR 42/72).
Vă reamintim că TAROM va înlocui cele 7 ATR-uri 42-500 de capacitate 48 locuri cu ATR-uri 72-600 noi. Vor fi înlocuite și existentele ATR-uri 72-500. Primele aeronave ATR sunt planificate să ajungă în flota TAROM în toamna aceasta.