Cele mai mari aeroporturi din lume (2020)

Traficul aerian de pasageri continuă să crească în fiecare an, cu regiuni în lume în care numărul de pasageri care călătoresc an de an crește cu mai mult de 10-15%, cum este cazul țărilor din Asia de Sud Est, dar chiar și al României.

Iar atunci, nu ar trebui să ne mire când cele mai mari aeroporturi din lume raportează an de an zeci sau poate chiar sute de milioane de pasageri care le tranzitează.

Totuși, până să avem un aeroport din România care să fie relevant la scară globală sau măcar europeană, am trasat mai jos care sunt principalele aeroporturi globale din punct de vedere al numărului de pasageri. Deși listarea se vrea ca ordine după numărul de pasageri, topurile sunt foarte dinamice, iar unele aeroporturi publică statistici mai târziu decât altele, așadar luați cifrele drept informative.

#1 Hartsfield-Jackson Atlanta

Aeroportul Atlanta nu impresionează prin design, dar cu toate acestea este un aeroport care stă bine în sondajele cu privire la confortul oferit pasagerilor

Aeroportul Internațional Hartsfield Jackson (ATL) din Atlanta este cel mai mare aeroport din lume după numărul de pasageri. Acesta este tranzitat anual de peste 107 milioane de pasageri(în 2018), ceea ce înseamnă mai mult de 260.000 pasageri în fiecare zi.

Aeroportul este imens și are o suprafață de 1902 hectare. Platforma aeroportului are 192 porți, din care 152 pentru zboruri interne și 40 porți pentru zboruri internaționale.

Aeroportul este un hub principal pentru Delta Air Lines, dar și companii precum Frontier, Southwest sau Spirit Airlines au o prezență semnificativă pe aeroport.

Motivul popularității aeroportului nu este însă dat de numărul de turiști care vin în Atlanta, ci datorită poziției aeroportului.

Aeroportul este folosit mai degrabă ca un punct de tranzit, având în vedere că 80% din populația SUA locuiește la un zbor de maximum 2 ore de acest aeroport. Așadar, dacă zbori de exemplu de la Chicago spre Miami este foarte convenabil să ai o escală în Atlanta.

Acest aspect al tranzitului este foarte comod și pentru companiile aeriene. În loc să investească într-un zbor direct Houston – Chicago, mai degrabă lansează mai multe zboruri Houston – Atlanta respectiv Chicago – Atlanta, iar prin acest mod dispersează pasagerii pe întreaga rețea de zboruri, dar au mai puține riscuri și în a nu umple avioane pe distanțe atât de mari.

Printre cele mai populare 5 rute de pe aeroportul Atlanta nu se regăsește nici o rută internațională. Zborurile spre Orlando, Florida sunt cele mai populare, urmate de cele spre Chicago, Fort Lauderlale, New York și Los Angeles, fiecare cu mult peste 1 milion de pasageri anual.
Printre zborurile internaționale cele mai populare sunt cele spre Amsterdam și Paris, urmate de zboruri spre Cancun (Mexic), Londra și Toronto (Canada). Nici unul dintre aceste zboruri nu depășește 820.000 pasageri anual.

#2 Beijing Capital Airport (PEK)

Aeroportul din Capitala Chinei Beijing nu este de mirare că este printre cele mai mari din lume. În fapt, în topurile internaționale sunt și alte aeroporturi care au un număr impresionant de pasageri, cum sunt aeroporturile din Shanghai sau din Guaghzou, ambele depășind 35 milioane de pasageri anual.

Aeroportul Beijing Capital se apropie de 100 milioane de pasageri și este foarte probabil să îi depășească în următorii ani, dacă nu chiar în 2020. Prin creșterea economică fulminantă pe care o are China în ultimii ani, este de așteptat ca numărul de pasageri să crească în continuare spre aeroporturile chineze.

În Beijing s-a deschis în Septembrie 2019 și aeroportul Beijing Daxing (PKX), aeroport care pe termen scurt va înghiți probabil din numărul de pasageri de pe PEK. Este de așteptat ca Daxing să devină în următorii ani principalul aeroport din Beijing, dar depinde mult de mutarea altor companii aeriene pe noul aeroport.

Noul aeroport Beijing Daxing (PKX)

#3 Dubai International (DXB)

Dubai este hubul operatorului aerian Emirates

Aeroportul Dubai este unul dintre huburile principale de tranzit între Europa și Asia, dar și spre Australia. Pe lângă faptul că este un aeroport excelent de tranzit, numărul de turiști care călătoresc spre Dubai este în creștere an de an, ceea ce face ca și acest aeroport să crească într-un ritm alert.

În fapt, Aeroportul din Dubai nu a fost inclus în Top 30 aeroporturi decât în 2006, iar astăzi este al doilea cel mai mare aeroport din lume, astfel că se bucură de o creștere semnificativă.

Aeroportul Dubai (DXB) este tranzitat anual de peste 90 milioane de pasageri și este posibil ca în următorii câțiva ani aeroportul să depășeasca borna celor 100 milioane de pasageri.

Companiile aeriene Emirates sau Fly Dubai au capitalizat poziția excelentă a acestui aeroport pe relația Europa – Asia, Europa – Australia sau chiar Europa – Africa și sunt capabile să ofere zboruri lungi confortabile printr-o escală scurtă pe unul dintre cele mai bune aeroporturi din lume. În plus, grație industriei petroliere, companiile aeriene din Golf își permit să mențină o competiție acerbă cu cele din alte state.

Este de așteptat ca în 2019 aeroportul să aibă un mic declin în trafic datorită lucrărilor de modernizare pe care le-a avut una dintre pistele aeroportului.

#4 Los Angeles International (LAX)

Cu 87.5 milioane de pasageri în 2018, aeroportul de pe coasta Pacificului este foarte aproape de a întrece aeroportul din Dubai. În fapt, creșterea numărului de pasageri este mai mare pe LAX decât în DXB, ceea ce poate părea suprinzător.
Cu toate acestea, succesul aeroportului LAX se datorează atât numărului mare de pasageri pe rutele interne (LAX este și un hub de tranzit spre Hawaii) dar și datorită creșterii numărului de zboruri internaționale.

În plus, aeroportul LAX este un hub pentru patru mari companii aeriene din Statele Unite: Delta, United, American și Alaska. Pe lângă asta, este un oraș important și pentru operarea altor companii străine precum Air New Zealand, Norwegian, Qantas dar și operatori interni precum Allegiant sau Southwest.

#5 Tokyo Haneda

Unul dintre principalele două aeroporturi pentru capitala Japoniei, Tokyo, este aeroportul Haneda (HND).

Alături de Aeroportul Tokyo Narita ar fi depășit Atlanta, dar așa HND se mulțumeste cu 85.4 milioane de pasageri, pe când Narita a terminat 2018 cu un număr de aproximativ 40 milioane de pasageri. Cu toate acestea, dacă ar fi să judecăm după numărul de pasageri aerieni pe care îi primesc orașele majore, pe primul loc ar fi Londra, urmat de New York.

Motivul pentru care aeroporturile japoneze sunt tranzitate de atât de mulți pasageri este datortat atât zborurilor internaționale, cât mai ales datorită faptului că japonezii preferă transportul în viteză, aici incluzând pe lângă trenurile de mare viteză și avioanele. Pe Haneda aproape 85% dintre pasageri sunt pe zboruri interne.

Pe Aeroportul Tokyo Haneda își au bazele operatorii aerieni Japan Airlines și All Nippon Airways (ANA).

Capacitatea oficială a aeroportului Tokyo Haneda este de până la 90 milioane de pasageri, așadar rămâne de văzut dacă se mai poate susține o creștere accentuată a numărului de pasageri.

#6 Chicago O’Hare International Airport (ORD)

Cu aproape 80 milioane de pasageri care îl tranzitatează anual, aeroportul O’hare din Chicago completează lista de mari aeroporturi din topul global care sunt din Statele Unite ale Americii.
Aeroportul câștigă atât datorită poziției sale, servind ca hub pentru American Airline și United Airlines, ca oraș de focus pentru operatorii Frontier și Spirit, dar și datorită popularității zonei Chicago atât pentru relații economice, dar și pentru turism.

#7 Londra Heathrow (LHR)

Aeroportul Londra Heathrow cu locația celei de a treia piste de aterizare/decolare propusă (în partea din stânga)

Chiar dacă sistemul de aeroporturi care deservește capitala Marii Britanii este ca număr de pasageri cel mai mare din lume, Aeroportul Heathrow este abia pe un loc 7 în privința celor mai mari aeroporturi globale din lume, fiind tranzitat de peste 78 milioane de pasageri în ultimul an.

Chiar și așa, există ambiții de a crește capacitatea aeroportului Heathrow, capacitate ce va putea fi crescută prin adăugarea unei noi piste de aterizare/decolare. Terminalele de pasageri în sine nu sunt atât de pline și mai pot deservi pasageri, problematică este însă situația sloturilor de aterizare/decolare.

Teoretic, noua pistă de pe Heathrow ar trebui să fie operațională până la finalul anului 2026, dar există proteste puternice împotriva expansiunii aeroportului din capitala Angliei. Probabil la fel se va întâmpla și la noi când și dacă se va redeschide pentru pasageri Aeroportul Băneasa.

#8 Hong Kong International

Aeroportul din Hong Kong a fost tranzitat în ultimul an de peste 72.5 milioane de pasageri.

#9 Shanghai Pudong

Aeroportul Shanghai Pudong a fost tranzitat de 70 milioane de pasageri în ultimul an, fiind al doilea aeroport din China continentală care se plasează în Top 10.

#10 Paris Charles de Gaulle (CDG)

Al doilea aeroport european din Topul 10 global, Aeroportul Paris Charles de Gaulle (denumit și aeroportul Roissy) este cel mai mare aeroport din Europa continentală, cu peste 69 milioane de pasageri în 2019.

Topul 20 este completat de următoarele aeroporturi:

#11 Amsterdam – 68 milioane pasageri
#12 Dallas/Fort Worth – 67 milioane pasageri
#13 Guanghzou Baiyun (China) – 66 milioane pasageri
#14 Frankfurt (Germania) – 64.5 milioane pasageri
#15 Istanbul Ataturk – 63.8 milioane pasageri (2018)
#16 Delhi Indira Gandhi – 63 milioane pasageri
#17 Jakarta Soekarno-Hatta – 63 milioane pasageri
#18 Singapore Changi – 62 milioane pasageri
#19 Seoul Incheon – 62 milioane pasageri
#20 Denver (USA) – 61.3 milioane pasageri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *