Calatoria cu trenul in Italia + poze

Cu ocazia mini-vacantei noastre din luna Mai in Italia, cum am avut baza in Pisa si am zis sa vizitam si Florenta, Livorno sau Cinque Terre, am avut ocazia sa calatorim de cateva ori cu trenurile italiene. Am luat trenurile astfel incat sa incercam cam toate tipurile de vagoane oferite de catre compania nationala italiana Trenitalia, incepand cu trenurile personal, rapide si pana la faimosul Frecciabianca(desi mai exista si Argenta si Rossa). Am fost deosebit de incantati de punctualitatea trenurilor (in fapt, o singura data am plecat cu intarziere din Florenta spre Pisa) si de modalitatea de cumparare a biletelor de tren, care este posibila atat online cat si la ghiseu sau automate. Am cumparat doar de la ghiseu sau de la automate, mi s-a parut foarte comod sa cumperi de la automat, direct din gara si sa platesti cu cardul de credit..asta mai ales ca la ghisee se aglomera si in general stateau oameni care doreau consiliere spre anumite destinatii sau aveau nevoie de tot felul de informatii.

Pe site-ul oficial al operatorilor de tren din Italia: trenitalia.com poti sa verifici disponibilitatea trenurilor intre diferite orase si de asemenea poti sa vezi orarul dar sa si cumperi biletele de tren. Iar trenurile intre principalele orase sunt foarte rapide, de exemplu intre Roma si Venetia faci doar 3 ore si 19 minute iar distanta este de peste 500 kilometri intre cele doua orase! E drept, cu trenul lor de tip sageata, in care ai si masuta pentru laptop (si mancare) dar si punct pentru a incarca laptopul sau telefonul mobil. In orice caz, toate trenurile merg mult mai repede decat cele cu care esti obisnuit la noi, liniile sunt modernizate si prin urmare si trenurile pot sa bage viteza.

Interior tren Frecciabianca Milano - Roma
Interior tren Frecciabianca Milano – Roma
In tren frecciabianca
In tren Frecciabianca

Trenurile italiene sunt foarte curate, inclusiv trenurile regionale (corespondent al trenului personal de la noi). Am calatorit si cu trenul rapid, acestea seamana foarte mult cu trenurile rapide de la noi, fiind identic compartimentate, poate singura diferenta notabila la aceste trenuri este viteza de vreo 3 ori mai mare decat la trenurile rapide ale CFR-ului, iar pe trenurile rapide, acestea pot prinde chiar si 300 kilometri/ora. Pe Frecciarossa (trenurile rapide) trenul seamana mai mult cu un avion in privinta compartimentarii, inclusiv locurile sunt asignate pe acelasi principiu iar pretul biletelor merge aproximativ pe acelasi principiu, asadar cu cat mai repede cumperi biletul de avion, cu atat mai ieftin e. Pretul biletelor insa pe trenurile regionale este unul fix, asadar la acestea nu este necesar sa cumperi din timp si cumpararea chiar cand ajungi in gara este in regula.

In ceea ce priveste blatistii, au fost multi si in Italia pe trenurile personale, chiar si cersetori..din pacate romani. Biletele de calatorie cu trenul in Italia trebuie validate direct de pe peron, inaintea de urcarea in tren. Exista niste compostoare de culoare verde instalate pe fiecare peron in parte.

La trenurile personale, biletul este emis fara a se specifica ora de plecare, asadar pot fi validate chiar si pana la 6 luni dupa cumparare, obligatoriu este insa sa calatoresti cu acel bilet o singura data si pe ruta si tipul de tren indicat pe bilet. Pe trenurile de clasa superioara este obligatoriu sa calatoresti atunci cand ai biletul. Iata mai jos o poza cu un bilet de tren italian, unul intercity – cu loc si ora fixa, si unul de tren personal. A fost interesant ca pe trenurile rapide conductorul care verifica biletele scana si codul QR printat pe bilete, probabil pentru verifica autencitatea acestora cat si daca validarea s-a produs cu adevarat (desi in capat validatorul imprima statia unde s-a compostat, cat si ora si minutul validarii).

Bilet de tren Italia personal si intercity
Bilet de tren Italia personal si intercity

De fiecare data cand am calatorit trenurile nu au fost arhipline, probabil si datorita frecventei foarte bune cu care acestea circula. In Romania de exemplu pe ruta Timisoara – Baia Mare Nord, circula un singur tren (cateodata un singur vagon de sageata, in trecut erau 3) si mereu este arhiplin.

Un alt lucru de mentionat este ca personalul a fost de fiecare data foarte amabil. Am intrat de mai multe ori in legatura cu ei, de exemplu sa aflu daca trenul in care ma urc este cel bun, sa intreb de la ce linie pleaca trenul si de fiecare data personalul atat de la peron cat si din tren au fost saritori in a ma ajuta.
Mai mentionez ca un site excelent pentru a vedea cum calatoresti cu trenul in diferite locatii din Europa este Seat61, intretinut de un pasionat de calatorii cu trenul..care aparent mereu alegea locul 61 din tren. 🙂 Puteti sa ii vedeti pagina cu informatii despre trenurile din Italia aici.

Voi ati calatorit cu trenul in Italia? Cum vi s-a parut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *