Destinația săptămânii: Budapesta – Ușor de ajuns din București pe calea aerului pentru un city-break ieftin

O recomandare de city-break adeseori trecută cu vederea mai ales pentru cei din București este Budapesta. Un oraș cu o istorie extrem de bogată, relativ ieftin comparat cu destinații vest europene și o dată cu introducerea zborurilor low-cost între București și Budapesta poți să ajungi mult mai ieftin și mai comod. Iar pentru cei din vestul țării, o dată ajuns chiar cu mașina la graniță, mai mereu autostrada spre Budapesta este aproape, dacă nu începe chiar de la graniță.

Ca o curiozitate, poate primul lucru care te va șoca însă în Ungaria va fi TVA-ul. Țara vecină practică cel mai mare TVA din Uniunea Europeană: 27%. Totuși, cum spuneam, prețurile sunt cumva decente în comparație cu alte capitale europene.

Despre Budapesta îţi pot spune că este una dintre cele mai frumoase și uimitoare destinații turistice din lume. Nu cred să existe vreo categorie de turişti care să nu găsească ceva de făcut în acest minunat oraş. O destinaţie perfectă pentru un City Break, Budapesta oferă istorie, cultură, shopping, adrenalină, locuri romantice ş.a.m.d.

Cele două părţi ale oraşului, Buda şi Pesta, sunt foarte diferite. În Buda vei găsi amprenta istorică pe clădiri medievale si baroce, iar în Pesta, centrul comercial și financiar, clădiri moderne şi agitaţie. Când vei ajunge în Budapesta, fă-ţi timp şi mergi pe cele trei poduri de peste Dunăre care leagă Buda de Pesta. Aflându-te pe ele, vei avea impresia că te afli între două lumi – dacă priveşti spre partea de deal (pe malul drept al Dunării) vei vedea oraşul vechi, Buda, iar dacă priveşti spre partea de câmpie vei vedea Pesta, oraşul modern.

Podul cu Lanțuri Budapesta
Podul cu Lanțuri Budapesta

Pe lângă Podul cu Lanţuri, Podul Elisabeta şi Podul Libertăţii, te sfătuiesc să mergi la Palatul Regal din Buda. Aici nu vei găsi doar grandoarea unui edificiu care conţine nu mai puţin de 200 de camere, ci şi Galeria Naţională a Ungariei, Muzeul de istorie din Budapesta, Biblioteca Naţională, Curtea Leilor şi Zidul Matthias. Castelul reprezintă un punct de reper istoric şi se află în Patrimoniului Mondial UNESCO.

Podul cu lanțuri și bastionul pescarilor în depărtare
Podul cu lanțuri și bastionul pescarilor în depărtare

Nu ai cum să mergi în Budapesta şi să nu vizitezi Bastionul Pescarilor, construit in perioada 1901 – 1905. De ce îţi recomand acest obiectiv turistic? Pentru incărcătura istorică şi, dincolo de ea, pentru că oferă cele mai frumoase imagini panoramice asupra Pestei, podurilor spectaculoase şi întregului oraş.

Fă-ţi timp şi pentru o vizită la Muzeul de Arte Plastice, nu doar pentru că este cea mai importantă galerie de artă din Budapesta, ci pentru că aici vei putea vedea si una dintre cele mai mari colecții de lucrări din Europa, efectuate de către artişti renscentişti.

După ce vizitezi Muzeul, mergi într-o plimbare pe malul Dunării (în apropierea clădirilor Parlamentului) pentru a vedea un memorial inedit: 60 de perechi de pantofi sculptate în oţel. Memorialul a fost ridicat în memoria evreilor împușcați aici în cel de Al Doilea Război Mondial.

Este dificil să vorbesc doar în câteva cuvinte despre un oraş pe care am ajuns să îl iubesc, însă ar fi imposibil să cuprind tot ce are de oferit. Budapesta abundă de frumos şi inedit, motiv pentru care recomand oraşul pentru pentru un City Break perfect.

Hotelurile sunt în prețuri normale, nu este nimic exorbitant, iar dacă vrei să călătorești la buget, există și câteva guesthouse-uri, precum Guesthouse Gyongyosi, unde pentru aproximativ 20 EUR/noapte primești o cameră și acces la bucătărie.

Companii aeriene care zboară din București spre Budapesta

Spre Budapesta operează zboruri din București două companii aeriene. Este vorba despre TAROM care zboară zilnic și Wizz Air care are trei zboruri pe săptămână. Dacă la TAROM prețurile sunt ceva mai mari, trebuie spus că sunt mai constante și includ și bagajul de cală. Wizz Air are tarife de la 99 lei/segment de zbor însă nu include bagajul de cală și probabilitatea de a găsi zboruri la 99 lei/segment sunt ceva mai mici, în general atunci când rezervi cu mult timp înainte.

O altă recomandare legată de zboruri, mai mult pentru TAROM, este să te uiți după ofertele pe care le comunicăm pe T2T.ro cu privire la companiile aeriene. Uneori sunt prețuri foarte bune pentru ajuns în Budapesta. De asemenea, dacă plănuiești o plecare mai departe, trebuie să știi că s-ar putea să ieși mai ieftin dacă îți planifici plecarea de pe Aeroportul Ferihegy din Budapesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *