București – Tel Aviv și retur cu Wizz Air

Săptămâna ce a trecut am avut ocazia unui scurt city-break în Israel, vizitând astfel și Tel Aviv și locul sfânt din Ierusalim. Am ales această destinație pentru că am găsit bilete de avion foarte ieftine cu Wizz Air (am dat aproximativ 250 lei dus-întors pe zbor). Zborul a fost în linia obișnuită a companiei Wizz Air, fără întârzieri iar serviciile așa cum m-am obișnuit cu această companie.

Durata zborului între București și Tel Aviv poate fi undeva de la 2 ore până la peste 2 ore și 30 minute, funcție de culoarul de zbor primit de către cursă, condițiile meteo sau aglomerația la sosire. La plecare am avut noroc, mergând pe o rută relativ directă București – Burgas – Antalya astfel că după două ore de la decolare deja aterizasem. La întoarcere zborul a fost un pic mai lung pentru că am survolat Cipru, în Turcia nu am avut o rută atât de directă.

Rută București - Tel Aviv Wizz Air
Rută București – Tel Aviv Wizz Air – 2 ore și 1 minut
telaviv-bucuresti
Zborul de întoarcere – 2 Ore și 21 minute

Ambele zboruri au plecat cu o mică întârziere dar au ajuns la ora programată. Plecarea a fost întârziată un pic de necesitățile pentru degivrarea avionului, asta se întâmplă dimineața la orice companie aeriană, iarna.
Apropo de orar, zborul din București spre Tel Aviv pleacă la ora 06:10 iar cel de retur, din Tel Aviv, pleacă la ora 09:50. Acest lucru înseamnă că pentru ambele zboruri este necesară o trezire cu noaptea în cap. Dacă la plecare controlul de securitate este relativ sumar, la plecarea din Tel Aviv este vorba de un control amănunțit, inclusiv de profil. Personal am fost întrebat inclusiv chestii personale înainte de a putea intra la secțiunea de control corporal și al bagajului de mână.
De menționat este că în astfel de situații puteți opta pentru întoarcere și cu TAROM sau Blue Air, ambele companii oferind și ele zboruri din Tel Aviv spre București, poate la un orar mai convenabil. La TAROM chiar dacă poate părea mai scump trebuie pus în balanță faptul că oferă meniu în zbor și de asemenea bagajul de mână este generos și este inclus și check-in de la aeroport și bagaj de cală în limita a 23 kilograme, ceea ce la Wizz Air este contracost.

Citește și  Wizz Air desemnată Cea mai bună companie aeriană low-cost din Europa în 2023

La plecarea de pe aeroportul Otopeni am zburat cu o aeronavă Airbus A320 de 3.8 ani, o aeronavă destul de nouă în flota Wizz Air. Aceasta are o capacitate de 180 pasageri iar zborul a fost cel puțin 90% plin.

HA-LWT Wizz Air Airbus A320
HA-LWT Wizz Air Airbus A320 la plecarea spre Tel Aviv de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni
Interior Aeronavă Wizz Air Airbus A320 București - Tel Aviv
Interior Aeronavă Wizz Air Airbus A320 București – Tel Aviv

La sosire, am stat destul de mult la coloana pașapoartelor, estimez cel puțin 30-45 minute.

Aeroport Tel Aviv Ben Gurion - Sosiri
Aeroport Tel Aviv Ben Gurion – Sosiri

La întoarcere, având zborul de la 09:50, cei de la hotel ne-au recomandat să fim la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de zbor pentru că e un control de securitate foarte detaliat. Ni s-a părut o planificare uluitoare, în cele din urmă am plecat din hotelul central la 05:50 și am ajuns la aeroport, după ce am luat trenul de la Savidor Central pe la 07:20. Deși am fost întrebat inclusiv lucruri personale și aveam ceva vize de țări musulmane, nu mi s-a părut să fie ceva cum citeam pe internet sau mi se povestea. Sigur, dacă aveți rude prin Israel sau credeți că v-ar putea pune întrebări suplimentare, luați-vă o marjă de timp ceva mai mare pe zborurile spre și din Israel, cunosc persoane care au fost conduse spre un birou special unde au stat la un fel de interogatoriu chiar și 20 minute.

Zborul de retur nu a fost la fel de plin ca cel de la București, probabil mai mulți pasageri au ales întoarcerea mai târzie, cu o altă companie aeriană. Când ești într-un city-break parcă nu îți convine să pleci duminica dis-de-dimineață dacă ai alte opțiuni la prețuri similare 🙂

Citește și  Wizz Air a depășit 77 milioane de pasageri transportați pe zborurile din România
Deasupra Turciei cu Wizz Air pe zborul de întoarecere de la Tel Aviv
Deasupra Turciei cu Wizz Air pe zborul de întoarecere de la Tel Aviv

Una dintre părțile bune este că atât la plecare cât și la întoarcere nu am mers cu autobuzul, avionul trăgând direct la burduf, astfel că debarcarea a fost mult mai rapidă.

Aeroportul Tel Aviv
Aeroportul Tel Aviv

În rest, mă așteptam ca vremea în februarie să fie ceva mai caldă decât am prins, chiar dacă erau grade bune peste maximele din București, nu era chiar vreme de stat în tricou, fiind cu geaca de toamnă mai mereu pe mine. Și, de luat în calcul, în Ierusalim este mult mai frig iarna decât în Tel Aviv.
La Tel Aviv am plecat de la poarta B3. Verificați însă pe monitoare poarta alocată avionului atunci când treceți de controlul de securitate de pe aeroportul Ben Gurion. Pentru a ajunge la control, este necesar să urcați la etajul 3 al aeroportului, de acolo de unde pleacă altfel majoritatea avioanelor.

Pentru a ajunge de la Aeroport spre oraș am folosit trenul până la stația Savidor Central, de unde de altfel am avut și întoarcerea, tot cu trenul. Biletul pentru o călătorie costă 13.5 șhekeli (aproximativ 15 RON), tot în Savidor Central găsiți și autobuze pentru Ierusalim.

4 comentarii la „București – Tel Aviv și retur cu Wizz Air

  • 27 aprilie 2017 la 2:34
    Permalink

    Buna ziua, daca am fost vara trecuta in Emirate mai pot calatori in Israel? Am auzit ca daca ai in pasaport viza de UAE nu prea ai voie in Israel. Multumesc!

    Răspunde
    • 29 aprilie 2017 la 22:28
      Permalink

      Well, nu există nimic oficial în acest sens, dar am auzit și eu astfel de zvonuri. Ai putea, eventual, să îți faci încă un pașaport pentru Israel. În orice caz, când intri în Israel, nu ți se pune ștampilă pe pașaport.

      Într-adevăr, intrarea și mai ales ieșirea din Israel sunt „complexe”: https://t2t.ro/control-securitate-israel/

      Răspunde
  • 4 mai 2017 la 0:17
    Permalink

    De cand wizzair are 189 de locuri intr-un A320?!?

    Răspunde
    • 4 mai 2017 la 21:08
      Permalink

      Mulțumesc pentru comentariu. Într-adevăr, numărul de locuri din avioanele Wizz Air Airbus A320 este de 180 locuri, capacitatea maximă de pasageri posibilă pe acest model de avion.
      189 locuri are Boeing 737-800, folosit de Ryanair.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *