Bucuresti – Iasi: ruta interna operata de Blue Air

Acum un an zile ma intrebam de ce nu avem un operator aerian low-cost pentru zborurile interne, mai ales ca exista potential extrem de mare avand in vedere ca orasele indepartate din Romania nu sunt legate de Bucuresti printr-o autostrada, infrastructura feroviara este foarte invechita si plus de asta si pozitia geografica a Bucurestiului nu este prea centrala. Iata ca momentul a sosit si Blue Air anunta lansarea zborurilor interne, prin doua frecvente pe zi Bucuresti – Iasi, operate cu avioane de tip Boeing 737.

Pretul pentru un segment de zbor vor porni de la 47.90 EUR (toate taxele incluse, inclusiv TVA) si va include un bagaj de mana, bagaj de cala in limita a 32kg si un snack gratuit in timpul zborului. Pretul este unul bun si intra in competite directa cu Compania Nationala TAROM, insa ma astept ca si ei sa reactioneze cu un pret mai mic decat ce au in prezent. TAROM in prezent este singurul operator pe zborurile interne si asta face ca uneori inclusiv biletele de avion spre destinatii populare din Europa sa fie mai ieftine decat cele operate intern.

Zborurile Blue Air spre Iasi vor fi operate dimineata si seara, plecare din Iasi la 7:00, retur la Iasi la 08:00 iar seara din Iasi plecare la 19:30 si intoarcere la ora 20:30, insa doar incepand cu 25 Octombrie 2015.

Acum, mi se par destul de multe frecvente iar B737 este un avion cu o capacitate destul de mare, nu stiu daca Iasi aduce spre Bucuresti suficienti pasageri si sincer ma asteptam mai degraba sa vad un zbor intern de la Blue Air de la Timisoara sau Cluj Napoca. Dar un avion mai mare inseamna preturi mai mici pentru mai multa lume, faptul ca e un avion de tip jet aduce avantajul si unei viteze mai mari – deci ajungi mai repede la destinatie. Cat priveste zborurile spre Timisoara sau Cluj Napoca cred ca este doar o chestiune de timp pana le va incepe Blue Air. In trecut stiu ca Blue Air a operat si zboruri interne cu aeronave de tip Saab 2000.

TAROM opereaza majoritatea frecventelor interne cu avioane de tip ATR 42 sau 72, insa pe Timisoara mai gasesti chiar si Airbus A310 (cel mai mare avion din flota unui operator roman), Airbus A318 sau Boeing 737, ultimele doua regasindu-se si pe pe rute din Timisoara. Cred ca ocazional TAROM mai trimite si Boeing 737 spre Iasi, mai cu seama ca TAROM din Iasi opereaza si cateva destinatii externe.

Anul trecut si compania aeriana Fly Romania a incercat operarea zborurilor interne pe ruta Timisoara-Bucuresti si Tulcea-Bucuresti insa compania a intrat foarte rapid in faliment. Printre greselile pe care le-am remarcat atunci a fost publicitatea tarzie si foarte putina pentru produs si politica de preturi care era extrem de apropiata de TAROM. Sper ca Blue Air a invatat din greselile altora si va pune un accent mai mare pe zona de promovare a rutelor, insa la cat de repede s-au extins in ultima perioada, pare ca au lectia invatata deja.

 Pe langa faptul ca Blue Air vine la Iasi, orarul de zbor al mai sugera ca avioanele au loc acolo si sa opereze cateva zboruri externe, gura targului mai spunand ca ne putem astepta si la un zbor Iasi – Paris, insa posibil si altele.

Puteti deja sa faceti rezervari pe site-ul Blue Air pentru bilete de avion Bucuresti-Iasi si retur, de mentionat totusi este ca in acest moment pe simulari inca nu ar aparea ca fiind gratuit bagajul de cala, Blue Air percepand de altfel pe toate rutele celalte un extra supliment de pret pentru bagajul de cala si probabil inca nu s-a adaugat aceasta disponibilitate in sistem pentru primul zbor intern.
Personal imi doresc o concurenta mare pe zborurile interne tocmai ca noi sa ne bucuram de servicii mai bune si la preturi mai competitive, asadar este de asteptat si o miscare din partea TAROM, desi zborurile interne sunt privite pentru companie drept adevarate cash-cow-uri, pe langa celelalte externe pe care detine monopol, un exemplu aici fiind Budapesta si poate chiar si Sofia.

De asemenea, trebuie sa recunosc ca pana acum din cele peste 35 zboruri ale mele inca nu am calatorit cu Blue Air asadar nu pot sa imi exprim parerea despre serviciile acestora. Astept mai jos comentariile voastre despre Blue Air si noua ruta adaugata de catre ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *