Cum ar putea afecta BREXIT-ul turismul din Marea Britanie?

Să spun sincer, am luat ca o glumă proastă sondajul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu toate că există eurosceptici în toate țările, nu credeam că posibilă o ieșire astăzi din UE, mai ales că nici Grecia nu a ieșit. Uniunea Europeană înseamnă avantaje majore pentru toată lumea care e în uniune, atât din punct de vedere al economiei (mai ales al exporturilor) cât și al transporturilor și al pieței muncii.

Turismul cu siguranță va avea de suferit

Fără îndoială, o dată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană turismul din arhipelag va avea de suferit. Spuneau astăzi câțiva prieteni că am putea avea nevoie de vize pentru a intra în Marea Britanie. Puțin probabil, cred că un scenariu mai realist este o simplă ștampilă în pașaport. Ceea ce ar creea cozi mai mari de ambele părți, atât pentru britanicii care intră în țările din UE cât și pentru cetățenii europeni care intră în Marea Britanie.

Mai puține zboruri spre Marea Britanie?

Un alt lucru interesant este ce va fi cu piața muncii. E foarte probabil ca Regatul să nu mai fie atât de permisiv cu imigranții și astfel să asistăm la un interes mai scăzut din partea europenilor spre Marea Britanie și implicit un număr mai mic de călători și ulterior și zboruri spre orașele din Arhipelag. E de ajuns să spun că din România cea mai populară și bine servită rută este cea spre Londra. Nu degeaba cei de la Ryanair au fost atât de ironici astăzi în legătură cu #Brexit pe rețelele sociale și chiar au lansat o promoție specială.

Rămânând în sfera industriei aviatice, va fi de văzut și dacă ieșirea din UE a Marii Britanii va impacta și în alt mod industria aviatică. Acum, prin tratatele în vigoare, companiile aeriene din Europa pot zbura ușor în Marea Britanie, sub regulile de aviație din UE. Dacă se schimbă acest lucru, ar însemna ca Marea Britanie să facă acorduri bilaterale cu toate țările din UE pentru a acorda drepturi de zbor companiilor aeriene din UE. Reciproca e și ea valabilă. Mai multe hârtii și aprobări pot însemna și prețuri mai mari pentru transportul aerian.

Londra va deveni mai puțin atractivă pentru conferințe internaționale

Pe lângă asta, o grămadă de conferințe se țin în Marea Britanie, pe orice subiect. Organizarea de conferințe internaționale în Londra ar putea fi mai neatractivă datorită posibilelor schimbări în logisitica și timpul călătoriei, astfel că aceste conferințe s-ar putea muta prin Franța, Olanda șamd. Implicit hotelerii vor fi afectați masiv de asta, pe lângă presupunerea că mai puțini turiști europeni vor alege Regatul ca destinație de city-break.

Tarife de roaming?

Din 2017 vor dispărea și tarifele de roaming în interiorul UE, ceea ce prin Brexit ar putea însemna ca în Marea Britanie acest lucru să nu se aplice, astfel că o vacanță în Arhipelag va fi automat mai scumpă datorită tarifelor de roaming percepute de operatorii de telefonie mobilă.

Lira s-ar putea deprecia cu până la 20%

Goldman Sachs a spus că dacă UK iese din UE atunci lira se va deprecia ajungând până aproape de paritate cu euro. Ceea ce e OK pentru cei din UE dar va însemna că automat britanicii când au trecut granița nu vor mai avea avantajul unui curs favorabil. Pe de altă parte, e de așteptat ca la o astfel de depreciere de curs prețurile în Marea Britanie să crească, ceea ce va fi resimțit în primul rând de localnici.

La prima vedere industria turismului din Regat ar putea fi masiv afectată de #Brexit, o industrie extrem de importantă pentru britanici. Rămâne acum de văzut dacă, când și în ce condiții va fi finalizată ieșirea Marii Britanii din UE. Momentan ce va fi e doar o presupunere și din câte se pare nici britanicii nu înțeleg ce au votat. Ba chiar, unii dintre cei care au votat nu știu nici ce implică UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *