Boeing 737 MAX consemnat la sol și în Statele Unite. Anunțul a fost făcut de Trump. Și autoritățile din Canada au luat aceeași decizie

Președintele SUA, Donald Trump, a anuțat că va emite un decret pentru consemnarea la sol a aeronavelor Boeing 737 MAX. Oprirea de la zbor a acestor avioane vine după ce FAA a anunțat că a analizat datele și consideră că există o similaritudine între elemente ale zborului ET302 prăbușit zilele trecute și zborul JT610 prăbușit în urmă cu 4 luni, ambele operate cu aeronave Boeing 737 MAX noi.

 

Restricția de la zbor se va aplica imediat, toate avioanele din SUA își vor continua drumul către destinație, dar o dată ajunși la destinație nu vor mai putea decola spre următoarea destinație.

Și Boeing a ieșit cu un comunicat public, anunțând că ei au recomandat celor de la FAA să oprească la sol avioanele 737 MAX ca măsură de precauție. Boeing subliniază că avioanele sunt, totuși, sigure, dar susțin această măsură de a consemna de la zbor aeronavele MAX.

Potrivit CNN, cel puțin doi piloți din SUA s-au plâns în registre federale oficiale despre aparetele Boeing 737 MAX care la deconectarea pilotului automat s-a orientat cu nasul în jos.

Măsura vine după ce deja mai multe țări au aplicat aceeași măsură. Înainte de SUA, măsurile au fost aplicate în ordine de China, Indonezia, Ethiopia, Singapore, Malaezia, urmate de blocul țărilor europene, Australia și astăzi, târziu, și de către Canada.

Anterior și Autoritatea aeronautică din Canada a luat decizia de a reține la sol avioanele din familia Boeing 737 MAX în urma analizării datelor preliminare care, spun ei, indică similaritudini între accidentele aviatice din Ethiopia și Indonezia.

La ce ne putem aștepta după consemnarea la sol Boeing 737 MAX

În urma acestei măsuri, așteptați-vă la haos pe termen scurt la câteva companii aeriene. Cei mai afectați vor fi operatorii din Statele Unite și Canada, unde zboară cele mai multe astfel de avioane.

În Statele Unite sunt estimate aproximativ 350.000 locuri în avioanele de pasageri pe săptămână în avioanele Boeing 737 MAX. Southwest are 34 Boeing 737 MAX 8, American Airlines are 24, iar United are 14 din modelul mai mare – MAX 9. Southwest este cea mai afectată companie aeriană, cu aproximativ 200.000 pasageri săptămânal pe acest avion, American Airlines cu 100.000 locuri pe săptămână, iar United cu 53.000 locuri.

Boeing 737 MAX nu este un avion încă produs într-o serie prea mare, așadar impactul nu va fi atât de major în restul lumii, dar tot va oferi un efect de domino cu câteva zboruri.

Anunțul FAA din SUA și cel al Ministerului de Transport din Canada a venit citând „informații noi din ancheta accidentului Ethiopian”. Putem presupune că în zilele sau chiar orele următoare să începem să aflăm cauzele accidentului și dacă într-adevăr cauza accidentului Ethiopian este aceeași cu cea a accidentului Lion Air.

Este de așteptat în acest caz și cel mai probabil un comunicat mai pe larg de la Boeing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *