Boeing suspendă producția de avioane 737 MAX din ianuarie 2020
Compania americană Boeing a anunțat astăzi că va suspenda producția de aeronave de tip 737 MAX începând din ianuarie 2020 având în vedere că recertificarea aeronavei se lasă așteptată pentru cel mai probabil anul viitor.
În prezent, Boeing producea aproximativ 42 de astfel de aeronave pe lună, după ce a a redus volumul de producție de la 52 MAX-uri pe lună până în Martie 2019.
În prezent sunt peste 800 aeronave Boeing 737 MAX ținute la sol în urma tragediilor în care avioanele Lion Air (octombrie 2018) și Ethiopian Airlines (martie 2019) s-au prăbușit și au determinat decesul a 346 pasageri. Ambele aeronave Boeing prăbușite erau din seria MAX, relativ recent livrate și analizele care reiau motivele prăbușirii spun de eroarea software care forța aeronavele să se prăbușească.
După decizia de a ține aeronavele la sol a autorităților aeronautice din fiecare țară, Boeing a mai produs aproximativ 400 astfel de aeronave, inclusiv pentru clienți precum Blue Air. Aeronavele nu au ajuns să fie livrate și sunt parcate în spații de improvizate pentru aeronave. Un astfel de spațiu de parcare improvizat este practic și parcarea folosită de către angajații companiei americane.
Boeing precizează că decizia de a suspenda producția de aeronave 737 MAX vine și ca o soluție pentru a nu provoca reacții în piața de aeronave.
Având în vedere problemele de certificare pentru acest model, pe lângă afectarea de livrări de aeronave și comenzile s-au lăsat așteptate pentru aceste modele.
Având în vedere această suspendare a producției, compania americană cu sediul în Seattle a mai declarat și că va reieși cu informații suplimentare legate de impactul financiar a acestei decizii spre finalul lunii ianuarie.
Boeing a spus că în prezent nu sunt așteptate concedieri în urma acestei decizii, dar angajații vor fi alocați fie spre alte proiecte din familia 737, fie spre alte departemente.
Ultimele estimări optimiste pentru cel mai rapid moment de a reveni aceste aeronave în aer se dau pentru lunile februarie sau martie, în cazul în care nu apar noi situații.
Chiar și după revenirea în aer a acestor aeronave deja produse, va dura cu siguranță multe luni până Boeing va reuși să transfere spre clienți aeronavele deja produse.
În plus, rămâne de văzut cum va gestiona Boeing, dar și companiile aeriene care vor zbura cu acest avion imaginea de siguranță pentru acest model de avion. Care cu siguranță va fi printre cele mai sigure avioane din lume în momentul reintrării pe piață, dar care pe bună dreptate nu se va bucura de o imagine prea bună.
În România, comenzi pentru Boeing 737 MAX au lansat atât Blue Air cât și TAROM. Dacă TAROM avea livrarea programată peste câțiva ani, Blue Air deja trebuia să aibă în flotă aceste aeronave.