Blue Air în discuții cu Boeing pentru cumpărarea a peste 20 avioane 737 MAX noi

Compania aeriană low-cost românească Blue Air ar urma să achiziționeze un număr de 20 aeronave noi Boeing 737 MAX în cadrul Paris Air Show.

Informația este prezentată de către Bloomberg și mai notează că eventuala comandă ar putea să ajungă, cu tot cu opțiuni de aeronave, chiar până la 50 astfel de avioane. Este de așteptat ca această tranzacție, împreună cu detaliile sale, să fie anunțate în perioada 19 – 22 iunie 2017.

Achiziția a 20 astfel de avioane este evaluată la prețuri de listă la o sumă de până la 1.84 miliarde de dolari. Totuși, trebuie luat în considerare că operatorii aerieni primesc discounturi semnificative în momentul în care comandă mai multe avioane și mai ales dacă le comandă în cadrul evenimentelor cum este Paris Air Show.

Informațiile prezentate de către Bloomberg nu vorbesc despre versiunile de Boeing 737 MAX care ar putea fi comandate de către Blue Air. Cred că va fi o comandă mixtă de avioane de diferite capacități, pentru că și în acest moment Blue Air are avioane 737 cam din toate seriile.

O flotă de un singur model de avioane, dar cu capacități variate ar ajuta compania aeriană să intre și pe rute cu volum mai mic sau mare de pasageri.

Până în acest moment, avionul Boeing 737 MAX a primit nu mai puțin de 3700 comenzi de la 87 clienți din lume. Totuși, doar de curând s-a realizat prima livrare, către Batik Air, parte din Lion Group (împreună cu Lion Air și Malindo Air).

Flota actuală Blue Air are o vârstă medie de peste 22 ani

Blue Air are în prezent 29 avioane din seria Boeing 737 în flota proprie, însă multe dintre avioane au peste 15-20 ani. Vârsta medie a flotei Blue Air în prezent este de peste 22 ani, în trecut vârsta medie fiind chiar mai mare. Compania a achiziționat recent avioane Boeing 737-800 ceva mai noi.

Achiziția nu aș fi intuit-o inițial pentru că Blue Air este o companie aeriană care nu a achiziționat din ce știu niciodată avioane noi, preferând să aibă parte de un număr mai mare de avioane în detrimentul avioanelor noi. Totuși, probabil eficiența avioanelor noi cântărește semnificativ.

Blue Air a mai avut un episod în trecut în care a comandat avioane noi, dar comanda în final nu s-a materializat.

Totuși, comanda de acum ce se prefigurează pare a fi una care chiar ar putea înlocui flota existentă.

Sursa de finanțare?

Tranzacția anunțată la 1.84 miliarde de dolari pentru 20 avioane este un preț de listă, și așa cum spuneam mai sus, pot fi discounturi ultra-semnificative date de mărimea comenzii și a perioadelor de livrare a avioanelor. Totuși, suma aceea nu trebuie luată ca fiind o tranzacție cash. Până la urmă și Wizz Air a dat acum 1-2 ani o comandă de sute de avioane.

Un comentariu la „Blue Air în discuții cu Boeing pentru cumpărarea a peste 20 avioane 737 MAX noi

  • 12 martie 2019 la 20:31
    Permalink

    numai cumparati avioane care omoara oamenii chiar daca sunt mai ieftine ,mai bine cumparati airbus ca sunt mai bune chiar daca sunt mai scumpe dar viata oamenilor este mai importanta.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *