Ce beneficii suplimentare ai când rezervi un bilet de avion la Business Class
Nu trebuie să fi călătorit neapărat cu avionul pentru a ști că există mai multe clase de prestare a serviciilor dedicate pasagerilor. De regulă, cele mai multe companii oferă pentru toate rutele clase Economy și Business Class. Pentru rute transatlantice, în mare majoritate, companiile includ și opțiunea First Class. De fapt, de la o companie la alta este posibil să găsești și alte clase de zbor.
Câteva exemple?
La Air France există Premium Voyageur, o clasă la care poți beneficia de servicii a căror calitate se situează între Economy și Business, apoi, la KLM a fost introdusă o clasă cu puțin superioară celei Economy, numită Economy Confort. Mai mult de atât, Etihad propune The Residence, apartamente cu majordom și bucătar a căror rezervare pentru un zbor costă aproximativ cât o garsonieră pe la noi. Un subiect interesant de continuat, însă nu despre toate tipurile de clase de zbor mi-am propus să vorbim azi, ci doar despre Business. Cum, de ce? Pentru că sunt realistă și mă gândesc că este una dintre opțiunile pe care mulți dintre voi o preferați. The Residence poate să mai aștepte un pic :).
În general, pe clasa economy lucrurile tind să se compacteze tot mai mult – scaune mai mici, loc mai puțin la picioare, mai multe scaune pe un rând, șamd. Practic, pentru călătorii cu state vechi, Economy Premium este oarecum clasa Economy de odinioară.
Business Class, opțiunea mai scumpă decât Economy, dar și mai confortabilă (cel puțin în teoretie)
Pentru Business Class vei plăti mai mult pentru bilet, în general, de 3-5 ori mai mult decât la Economy, dar se poate și mai mult. Plătind un preț mai mare este firesc să ai și așteptări. Foarte adevărat, în cazul celor mai multe companii, serviciile și confortul de la Business sunt superioare celor de la economic, însă sunt și companii la care diferențele se rezumă doar la alimentație și la service, cu atât mai mult dacă este vorba depre transportatori interni. Să scot câteva sute de euro din portofel pentru un zbor cu Tarom de la București la Suceava, la Business Class, pentru mine nu este o opțiune. De ce aș plăti 301 EUR pentru o perdeluță prin care se delimitează Business Class în funcție de starea de spirit a personalului de zbor sau pentru o pungă cu alune?
În orice caz, urmărește promoțiile, pentru că uneori sunt promoții de tip 1+1 bilet gratuit la business class, caz în care prețurile sunt ceva mai digerabile dacă este vacanța aceea pe care o planifici de mult și vrei ca totul să fie la standarde mari.
Lăsând excepțiile, Business Class este opțiunea preferată de cei care călătoresc în interes profesional și se îmbarcă atât pe zboruri short haul(scurt curier, de până la 1-2 ore), cât și pe zboruri long haul(lung curier, mai lungi de 5-6 ore). În primul caz, avantajele se concretizează, de regulă, în spațiu mai mare pentru picioare, diferite meniuri sau acces la business lounge, iar în cel de al doilea caz, în condiții exclusiviste care pot include chiar și fotolii de masaj în care pasagerul se poate odihni confortabil, dat fiind faptul că se pot rabata până la orizontală.
Pentru că nu mi-am propus să îți vorbesc despre avantajele pe care le poți avea zburând la Business Class cu o anumită companie aeriană, ci la modul general, în cele ce urmează am să le notez pe cele de care poți beneficia în majoritatea cazurilor. Ce trebuie să reții este faptul că facilitățile pe care această clasă de zbor le oferă diferă de la o companie la altă.
Înainte de îmbarcare
Ai posibilitatea de a modifica data plecării, opțiune gratuită la majoritatea companiilor aeriene. Mai mult de atât, în cazul în care anulezi zborul, multe companii aeriene vor restitui integral toți banii pe care i-ai plătit pentru rezervare. Informează-te însă direct la compania aeriană cu care vrei să călătorești înainte de a achiziționa aceste bilete pentru confirmarea serviciului.
Înainte de a te înregistra pentru zbor, te poți simți confortabil într-un Salon tip Business Lounge, loc în care vei beneficia de acces la PC, TV și wi-fi, și vei putea consuma băuturi alcoolice, răcoritoare, cafea, dulciuri s.a.m.d. Ai grijă, nu vei beneficia de servicii meet & assist, ceea ce înseamnă că trebuie să fii atent la informațiile anunțate de operatori.
De exemplu, Aeroportul Henri Coandă Otopeni-București dispune de trei saloane business. Două dintre ele sunt amplasate în zona porților de îmbarcare 7 și 8, iar un al treilea este situat lângă poartea de îmbarcare 14, la etaj. Toate cele trei saloane business lounge de pe Aeroportul Otopeni sunt în zona de plecări internaționale și au un program 24/24. Mai multe detalii pe site-ul Aeroportului.
Înregistrarea o vei face la un alt ghișeu decât cel pentru alte clase de zbor sau chiar într-un alt terminal, de obicei un ghișeu la care toate operațiunile sunt mai rapide. Pe unele aeroporturi există chiar terminal dedicat călătorilor la clasele business, cum ar fi de exemplu pe Aeroportul din Doha, pentru pasagerii care călătoresc cu Qatar Airways.
În mod prioritar vei face și îmbarcarea, pentru că vei merge către trapa avionului separat de alți pasageri care au optat pentru alte clase de zbor, fie înainte de călătorii de la economy, fie chiar pe o intrare separată.
În timpul zborului
De avantajele Business Class vei beneficia și în timpul zborului. Spațiul dedicat este confortabil, ambianța este plăcută, iar serviciile sunt asigurate de un număr mai mare de însoțitori de bord decât la clasa economy. Majoritatea companiilor aeriene întâmpină pasagerii din clasele superioare (business sau first) cu șampanie sau o altă băutură la alegere.
Fotoliile dedicate clasei Business sunt diferite de la o companie la alta. De regulă, au lățimea de 44-86 cm sau de 46-58 și se pot plia până la 180°. Distanța dintre scaune poate ajunge chiar și la 202 cm în cazul celor care se pot rabata până la orizontală. Un astfel de fotoliu se poate transforma ușor într-un pat confortabil și dacă iei în calcul că lângă el este așezat un monitor personal pe care poți viziona filme, concerte s.a.m.d., să tot călătorești… Mai ales pentru călătorii în interes de serviciu aceste scaune oferă un confort sporit astfel că ajungi (mai) odihnit la destinație.
Cristi Manafu a călătorit recent business class cu Qatar Airways pe un zbor Doha – Mumbai, puteți să îi citiți aici impresiile din această călătorie.
Meniul? Normal, și el de multe stele! Este a la carte și îți va fi servit în veselă de o calitate superioară – nu prea ai cum să vezi plastic. Mâncarea este frumos prezentată și gustoasă, iar selecția de vinuri îți va permite să optezi în funcție de preferințe.
La fel de important
Opțiunea Business Class la multe companii aeriene asigură posibilitatea de a transporta un bagaj mai mare la cală, în comparație cu Economy, un plus pentru călătorii într-o țară în care urmează să rămâi mai mult de 2-3 zile. Pe de altă parte, dacă vei deveni membru într-o alianță aviatică vei primi mai multe puncte sau mile pentru fiecare zbor pe care îl faci la Business Class, ceea ce presupune că vei avea beneficii ce se pot materializa chiar și în zboruri gratuite, în timp.