6 Zile în Bali – Indonezia

Am ajuns în Bali în plin sezon ploios, la final de Ianuarie 2014. Eram deja de o săptămână în Indonezia și vizitasem două zile și Singapore. Jakarta nu ne-a surprins, însă în Yogyakarta ne-am simțit excelent, ca acasă – deși știam că suntem într-o țară în care modernismul se împletește pe fiecare stradă cu sărăcia (mai ales în Jakarta) sau cu tradiționalismul. Am venit totuși în Bali știind că este una dintre cele mai iubite destinații turistice din lume și de asemenea că oamenii de aici știu cum să trateze turiștii, atât cei high end cât și pe cei care caută ceva frumos la prețuri acceptabile – cum eram noi.

Inițial plănuisem să stăm în Bali doar 5 zile, însă am reușit să prelungim cu o zi, pentru că aveam zborul înapoi de la Jakarta și din start am zis că vom reveni acolo cu o zi mai repede. Cu puțin noroc, am schimbat biletele de avion pe ziua următoare într-un sediu Garuda și uite așa am mai avut o zi de plajă.

Am scris deja câteva articole despre Indonezia și despre Bali, însă m-am axat mai multe pe anumite experiențe directe despre care am simțit că ar trebui să scriu un articol separat, cum s-a întâmplat cu masajul balinez sau zborurile cu Garuda Indonesia și AirAsia..sau despre mâncare 🙂

Când te gândești la Bali, îți vine vag ceva în minte, însă nu știu dacă în general te gândești că ar fi în Indonezia. Țara se caracterizează ca fiind majoritar musulmană, însă aici sunt mai mult hinduși, cu obiceiuri foarte diferite. De asemenea și numărul de turiști este mult mai mare, de exemplu e plin de turiști din Australia. Ceea ce nu e neapărat bine, pentru că această zonă a fost caracterizată ca o destinație superbă și ieftină – însă am înțeles că an de an prețurile cresc. Poate de aceea ar fi bine să mergeți să vedeți ce a mai rămas din Bali-ul autentic pentru că în 10 ani nu știu ce va mai fi.

Vremea în ianuarie – februarie a ținut cu noi

Chiar dacă eram în plin sezon ploios – vremea a ținut cu noi. Am avut vreme însorită, călduroasă (nici nu se poate altfel la această latitudine) iar ploaia venea doar seara. O singură dată ne-a prins o ploaie (zdravănă) și am fost nevoiți să luăm taxiul pentru un drum până la hotel care a fost de vreo 3 kilometri (gen ne-a costat 1$ drumul, însă am lăsat și bacșiș 🙂 ). Așadar vremea nu ne-a dat bătăi de cap, chiar dacă în Jakarta și în alte regiuni din Java erau chiar niște inundații (să le zicem inundații care deja sunt anuale).
Cred cu tărie că depinde însă și de noroc, vârful sezonului turistic din Bali începe din mai și continuă până la sfârșitul lui octombrie. Însă cu siguranță prețurile sunt mai bune în ianuarie, așadar dacă ești în regiune – ar fi interesant să dai de exemplu din Thailanda sau Malaezia o fugă până aici cu un low cost de tip AirAsia. Ai putea chiar să bookuiești biletele cu puțin timp înainte, că la AirAsia nu cresc extraordinar de mult prețurile și oricum sunt mai mici decât low-costul de la noi.

Cazare la o viluță

Hotel Puri Tempoe Doeloe Bali SanurNe-am cazat la Hotel Puri Tempoe Doeloe, un fel de hotel în care camerele erau fiecare câte o căsuță. Tipul acesta de cazare am văzut că este denumit de tip Bed & Breakfast însă este fix ca la hotel – ai room service, schimbarea prosoapelor și a așternuturilor zilnic, curățenie în cameră și mic dejun inclus. Exista și un restaurant foarte drăguț la care am mai luat masa seara, pe lângă micul dejun. Restaurantul era mai scumpuț comparat cu ce ne obișnuisem în Indonezia.

În hotel nu erau decât 14 camere și erau vreo 3 pisicine, din care două erau rezervate pentru cei care aveau un fel de family puil suite, așadar împărțeai piscina doar cu ceilalalți locatari. În principiu nu erau ocupate toate căsuțele, știu sigur că în ultimele două seri nu am avut vecini.

Locația era foarte verde și plină de flori. Poate unora nu le-ar plăcea, dar erau și ceva șopârlițe mai mici pe lângă camere și la un moment dat văzusem una mare – dar hey, ești în Bali, zonă tropicală.

Am stat multe ore în piscină – deși hotelul era la 15 minute de plajă, drept este că pe niște străduțe lăturalnice sau foarte înguste.

Rezervați aici hotelul.

Program

Toyota Innova Bali Private DriverNe-am împărțit programul astfel ca două zile să mergem la explorare pe insulă și de acasă aranjasem să mă preia un șofer, i-am dat adresa de la hotel șoferului, numărul de telefon și acesta a venit la ora stabilită la hotel. A fost foarte simpatic și de treabă, nu era ghid – însă nici nu doream să fie așa. Nu aveam dinainte traseul stabilit, îi spusesem doar că vrem să mergem în cele mai populare locuri, neapărat la Tanah Lot, Bali Zoo și Monkey Forest și că nu suntem neapărat turiști culturali. Am ales până la urmă destinațiile după un catalog printat al șoferului, cam pe toate le recunoscusem din poze, nu era ceva ieșit din comun.

Avusesem deja experiența unui șofer privat în Yogyakarta și non-gleza acestuia, așadar știam deja să facem diferența între un șofer bun și unul mai puțin dedicat. Deși nici de cel din Yogyakarta nu mă pot plânge, decât că era absent și că nu știa în engleză; nici măcar numerele când îi spuneam să ne aștepte la o anumită oră 🙂

Am fost plimbați cu un Toyota Innova, foarte mișto, iar prețul a fost de aproximativ 50 dolari pe zi, inclusiv cu combustibil. Desigur, intrările nu erau incluse. Ce mi-a plăcut la mașinile astea și la taxiurile din Indonezia era că acestea erau configurate tip limuzină, cu spațiu foarte mult pentru picioare.

Drumurile pe care ne-a plimbat șoferul au fost foarte faine, e plin de orezării, locuri cu peisaje mișto… și pline de turiști. Am avut noroc că ne-a spus de câteva ori să mai stăm să enjoy the moment pentru că era și ora de plecare a turiștilor și era aglomerat sau momente în a doua zi în care ne spunea că acum ar fi bine să plecăm, înainte să iasă puhoiul. Însă nu ne-a încurcat deloc, stând mai mult în umbră. Ne-a fost de folos de câteva ori de exemplu la vulcanul Batur când de nicăieri apărea și ne spunea că aici e periculos să urcăm (urcasem spre o clădire dezafectată unde credeam că e un restaurant care oferă o priveliște…)

Primele și ultimele zile – la plajă

După ce în prima săptămână de concediu avusesem treziri mai în fiecare zi la ora 4-5 pentru a prinde diferite zboruri, ajunsesem în Bali cu unicul gând de relaxare. Așa că în prima și ultimele două zile am stat la plajă, să ne revenim oleacă. Am experimentat și masajul pe plajă – nu m-a uimit prea tare, mai mult mi-a plăcut mâncarea și senzația de a sta la plajă în ianuarie, când în România era cod roșu de ninsoare. Și am mâncat porumb la grătar pe plajă 🙂

De acasă, de cei care au fost în anii trecuți în Bali ni s-a spus că plajele sunt murdare. Nu e chiar așa, sau cel puțin s-au făcut progrese remarcabile pentru a le curăța. Ideea e că plajele sunt extrem de lungi și necesită un efort foarte mare de a le curăța. Iar indonezienii obișnuiți nu sunt neapărat cei mai igienici oameni de pe planetă, nu în ceea ce privește aruncatul de gunoaie 🙂

Pe traseu – obiective turistice vizitate

Apus la Tanah Lot
La Tanah Lot

În a doua zi am vizitat un templu între Denpasar și Ubud și după aceea ne-am îndreptat spre Monkey Forest din Ubud, despre care am scris un articol separat și ar merita să te uiți peste, fiind una dintre cele mai interesante locații din Bali. Nu neapărat pitorești, dar e mișto să vezi maimuțe în largul lor printre atâția turiști. Și să îi vezi cum cerșesc de la tine orice seamănă a ceva care poate fi băgat în gură! Ulterior am fost și vestitele terase de orez, în zona în care s-a filmat și Eat, Love and Pray ceea ce a dus conform șoferului nostru un foarte mare număr de turiși în zonă. Nu m-a uimit neapărat, pentru că orezul nu crescuse încă atunci, erau între două recolte. Pitorească, da, a fost zona! După terasele de orez ne-am îndreptat spre Tanah Lot unde am văzut un apus superb deasupra valurilor.. chiar dacă erau și ceva norișori buclucași care seara aveau să aducă o ploaie zdravănă.

La Tanah Lot trebuie să spun că veți găsi o grămadă de suveniruri la preț mic și de asemenea și îmbrăcăminte extrem de ieftină…cred că mi-am luat de aici vreo 4-5 tricouri la preț de 3-4 dolari bucata, din materiale faine și bine făcute.

A doua zi cu șoferul am ținut neapărat să mergem la Bali Zoo și la Vulcanul Batur. Am stat ceva mai mult pe drumuri, însă mai ales pentru vulcan a meritat. La Bali Zoo am plătit o intrare destul de scumpă, undeva la 20 dolari pe persoană, cea mai scumpă intrare din Bali, pentru că de regulă eram obișnuit cu prețuri de intrare de până în 3-4-5 dolari, echivalentul desigur în rupii indonezieni.
Cred că a fost grădina zoologică cea mai liberă din cele în care am fost, efectiv animalele erau aproape de tine și chiar puteai să pui mâna pe ele, mai ales pe cele cât de cât domestice, cum erau caprele sau elefanții. De asemenea și liliacii uriași stăteau la liber, erau mari ca niște pisici 🙂

La vulcanul Batur am prins o vreme destul de înnorată însă totuși peisajul a fost absolut magnific. Veți vedea asta în pozele de mai jos 🙂

Întoarcerea la aeroport am planificat-o destul de devreme, din Sanur, de la hotel ajunsesem în aproximativ 30 minute, ori îmi luasem o rezervă de vreo 2 ore, în caz de trafic intens, ca la sosirea în Jakarta, însă nu a fost cazul. Totuși, cum aveam de prins o conexiune la Jakarta, nu am dorit să risc, și nici vouă nu vă recomand să aveți emoții, mai bine stați în aeroport, că oricum acum l-au modernizat și chiar e fain.

Preturi în Bali

Chiar dacă e departe și costul transportului este pe măsură, o dată ajuns în Bali traiul este extrem de ieftin. O masă la un restaurant bun nu trece de 10 dolari pe persoană iar cazarea este destul de ieftină, asta dacă nu te duci la vestitele lanțuri hoteliere.
Prețurile sunt cam la nivelul României, poate un pic mai mici. Dacă e să comparăm însă cu alte prețuri din Indonezia, de exemplu cele de pe insula Java – în Bali sunt de multe ori duble, asta ca să vă faceți o idee de cât de ieftină e Indonezia în general. Însă sunt o grămadă de supermarketuri și în Bali, cu lucruri foarte-foarte ieftine.
Ce este un picuț mai scump e berea, fie că vorbim de supermarketuri sau restaurante. Dezavantajul unei țări musulmane, aș zice. Însă chiar și așa tradiționala bere Bintang este relativ ieftină, comparat desigur cu Europa. Iar la gust nu este cu nimic mai prejos de exemplu față de Heineken-ul din România, ca să avem o comparație.

Am spus mai sus și de transport, noi dădusem 50 dolari pe zi, și asta a inclus mașina, șoferul care te-a dus unde ai vrut tu și de asemenea și combustibilul necesar.

Intrările la diferitele obiective turistice sunt pe la 2-3 dolari, mai mult am dat la Grădina Zoologică, unde scriam mai sus că am fost șocați când ni s-a spus că ne costă intrarea ceva spre 20 dolari.

Poze din Bali

Prima oprire, la un templu dintre Sanur/Denpasar și Ubud…

DSC_0095

Maimuțe la Monkey Forest Ubud

DSC_0169

Maimute Ubud Monkey Forest

 

La Tanah LotDSC_0487

Animăluțe la grădina zoologică…
DSC_0531

DSC_0670

DSC_0682

DSC_0713

DSC_0734

Mount Batur
Mount Batur
Lake Batur
Lake Batur
Vulcanul Batur din nordul insulei Bali
Vulcanul Batur din nordul insulei Bali
O „mica” ploaie in ultima zi
O „mica” ploaie in ultima seara
Pe plaja in ultima zi, nori de furtuna care nu a mai venit
Pe plaja in ultima zi, nori de furtuna care nu a mai venit
Pe zborul de intoarcere cu Garuda Indonesia spre Jakarta
Pe zborul de intoarcere cu Garuda Indonesia spre Jakarta

Un comentariu la „6 Zile în Bali – Indonezia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *