Avantaje minime pentru cei din Romania inrolati in programele de fidelitate ale companiilor aeriene
La câte companii v-ați înregistrat în programul de fidelizare al călătorilor frecvenți? Personal sunt înregistrat în programul de fidelitate Air France/KLM – din care face parte și TAROM și care îți aduce beneficii în alianța SkyTeam, în programul TAP Portugal – cu beneficii în alianța Star și în programul de fidelitate British Airways – cu beneficii în alianța oneworld. Sunt înregistrat și la Qatar Airways, însă de când nu mi-au creditat contul cu punctele aferente unui zbor cu British Airways, am renunțat să mai folosesc acel cont.
Nu sunt un călător extrem de frecvent, deși în ultimii 3 ani am zburat de 46 ori – totalizând peste 100.000 kilometri zburați. Drept e, am și câteva zboruri folosind companii low-cost, care nu oferă beneficii călătorilor frecvenți într-un sistem centralizat.
Plus de asta, nu sunt în situația de a călători exclusiv într-o alianță pentru că prețurile din București variază foarte mult de la lună la lună. Alternativa ceva mai plauzibilă ar fi să încerci să călătorești în interiorul SkyTeam pentru a aduna puncte – TAROM, Air France și KLM fiind în aceeași curte pe partea de fidelizare. Așadar, până acum înscrierea în programe de fidelitate nu mi-a adus un beneficiu real.
Numărul de mile pe care le-am acumulat în programele de fidelitate sunt extrem de puține ca să reușesc să fac ceva cu ele. Singura excepție este la British Airways, unde aș putea să obțin o reducere prin punctele acumulate până acum undeva la 36 EUR pentru un zbor.
În programul de fidelitate SkyTeam am puține mile pentru că deseori am cumpărat bilete la prețuri promoționale la TAROM, care îți acordă mai puține puncte de fidelitate decât dacă ai cumpăra un bilet de avion la preț întreg.
Țin minte, inițial mi-am făcut cont în Flying Blue pentru un zbor KLM spre Amsterdam, pentru că la compania olandeză bagajul de cală pe rutele europene nu este gratuit decât dacă te înregistrezi în programul de fidelitate. Astăzi, sesizez că cei din Flying Blue pe ruta București – Amsterdam, din clasa Ivory (de bază) se bucură doar de un discount la bagajul de cală pe KLM. Așadar, programul devine și mai puțin atractiv decât la momentul în care m-am înregistrat. Se menționează acest lucru și pe site-ul Flying Blue, că acum călătorii înregistrați în Flying Blue au doar un 50% discount la bagaj.
Noroc că există și alternativa TAROM pe această rută.
Așadar, beneficiile în alianța Skyteam sunt foarte mici. Să spunem că în cea de la British Airways pot primi o reducere concretă. În programul de fidelitate Victoria – al celor de la TAP, nici măcar nu știu dacă am ceva puncte, singurele călătorii pe care le-am făcut cu ei fiind o dată București – Lisabona, iar în rest cred că am mai zburat doar o singură dată cu o companie din alianța Star.
Foarte mulți pasageri câștigă mile nu neapărat pentru că ar călători mult
Totuși, de menționat este că în programul de fidelitate Flying Blue poți avea beneficii cu cardul de credit de la Banca Transilvania, special de dedicat. Practic, fiecare tranzacție cu cardul îți aduce mile. Ceea ce, în sfârșit, este oarecum o adaptare a modalităților prin care mulți câștigă mile în afară. Pentru că atunci când vedeți în Statele Unite sau Marea Britanie că pasagerii își cumpără zboruri cu mile, mai ales în business class, milele acelea nu sunt neapărat câștigate pentru că ar fi călătorit mai mult ca mine. Ci, pur și simplu compania aeriană are un acord cu o bancă și au găsit un mecanism comun prin care compania aeriană își asigură extra beneficii iar banca încurajează cumpărăturile cu cardul.

Pe lângă asta, tranzacțiile la anumiți comercianți îți înmulțesc numărul de puncte acumulate – de exemplu dacă cumperi dintr-un anumit lanț de magazine (ex: Carrefour, Marks&Spencer șamd) sau dacă închiriezi mașina de la o companie de rent-a-car sau chiar dacă stai la anumite hoteluri în vacanțele tale. În această schemă toți câștigă, țin clientul mai aproape, iar compania aeriană are un impact puternic.
Așadar, în străinătate pasagerii pot să ajungă în diverse statusuri doar folosind un anumit card de credit. Unele carduri oferă și îmbarcare prioritară doar având acel produs, ceea ce în definitiv aduce și cardul Banca Transilvania – varianta Premium, emisă doar pentru cei cu venituri lunare de minim 1.000 euro.
Spre comparație, hai să ne rezumăm la cum poți colecta puncte în alianța Oneworld. Cei de la British Airways au pe site chiar o secțiune dedicată pe site a cardurilor de credit emise în regim co-brand. Dar nu sunt singurele carduri și din punct de vedere al beneficiilor nici nu sunt cele mai bune la o analiză foarte sumară.
Pe lângă asta, nu trebuie neapărat să ai un card de credit pentru a primi puncte, este OK de exemplu și dacă cumperi de la anumiți comercianți. Imaginează-ți cum ar fi să cumperi online de la eMAG, Flanco, Altex sau de la alți comercianți și să primești puncte pe care le poți transforma în călătorii prin programele de fidelitate. Din păcate asta nu se întâmplă în România, poate însă se va găsi inspirație pentru implementarea și în România a unui astfel de sistem. Dar succesul nu va veni dacă doar un comerciant implementează asta, trebuie centralizat ceva – iar din partea TAROM nu mă aștept să inoveze în acestă direcție momentan. Poate cine știe – Blue Air?
Eu sunt „inrolat” in Star Aliance prin Lufthansa, in Skyteam prin Tarom, si-n Oneworld prin Qataria (de fapt eram la Qataria, si cand au trecut la Oneworld, am trecut si eu )…
Zburand cu Lufthansa, am citit in revistele lor despre cardul de credit brenduit cu Lufthansa, si daca imi amintesc bine, era un card Raiffeisen. Toate bune si frumoase, la urmatorul zbor la Viena, m-am dus la Raiffeisen si am intrebat de acest card, iar raspunsul lor a fost sa astept ca Romanica, sa intre in UE. Am asteptat, si in luna Ianuarie dupa ce am intrat in UE, iar tranzitam Viena si iar hopa la banca….acum mi-au dat o adresaa de mail unde sa povestesc ce ma doare – era adresa de mail al Presedintelui Lufthansa pt Europa de Est. Am trims mail- intre timp dat am ajuns Gold la Star Aliance (numai din zboruri la economic). In scurt timp am primit raspuns la mail, ca se lucreaza la treaba asta si o sa fiu informat prin mail de rezolvare. Pe la sfarsitul lui August -intre timp am si uitat,-am primit mail sa merg la orice banca Uni Credit ( pe vremea acea si Tiriac), si sa solicit acest card. In Romanica partenerul programului era Unicredit. Am primit pe mail si ce acte am nevoie pentru Cardul de Credit brenduit Lufthansa. Fuga la Banca, la Ag . 13 Septembrie, cu actele -adeverinte de serviciu, copie BI , copie Card Milles and More-bine inteles nimeni nu stia nimic !!!!!! Dupa multa vorba si multe telefoane in centrala au aflat si ei ca au, si sunt obligati sa ofere acest serviciu…. si asa am ajuns primul posesor de acest card din Romanica. In concluzie a fost un card foarte bun, la fiecare 4 Lei cheltuiti , primeam 1 punc pe cardul Milles and More, si asa am zburat de cateva ori gratis in Asia din „cauza” acestui card. Spun a fost pentru ca in Decembrie 2015 am renuntat la el–-NU mai vreau carduri de credit !!!!
Cand a venit Qataria la Bucuresti, am trecut la ei ( si dezamagit de servicile Lufthansa pentru clientii fideli), sunt Gold la ei, si am incercat sa fac accelasi lucru ca si la Star Aliance, am fost la banca in Doha, dar inca nu se poate, asa am primit raspuns…..Poate cand o sa intre Romanica in Uniunea Tarilor Exportatoare de Petrol……
La Skyteam am ajuns din cauza zborurilor interne cu Tarom, si cand au pornit programul cu Banca Transilvania, la care sunt client, am primit oferta pentru Card de Credit, dar acum sunt consecvent fara Card de Credit, si oricum nu folosesc Skyteam.
Eu folosesc din 2008 cardul de credit de la CreditEurope – CardAvantaj. In ultima vreme mult mai putin pentru ca folosesc activ cel de la ING Bank. M-a ajutat de mai multe ori sa imi cumpar bilete de avion cand nu aveam cash si mereu puneam sa platesc in 12 rate lunare egale, fara dobanda. Atata timp cat platesti la timp, e OK. Recunosc ca nu de fiecare data am platit la timp si asa mai platesc si dobanzi, dar e asumat ca e o rezerva buna cand apare cate o promotie buna la bilete sa am disponibilitatea financiara sa le cumpar.
In rest platesc mult cu cardul iar un astfel de card l-as folosi pentru a acumula mile practic virand o parte din salariu pe el si cumparand in mod normal. Cum singura optiune e doar Banca Transilvania acum pentru asta si avand in vedere ca beneficiile in Skyteam sunt cam mici… nu mi-am facut cardul Flying Blue desi ma tenta, recunosc. Au avut o oferta foarte misto de Black Friday dar trebuia ca in 5 sau 7 zile sa depun deja actele la banca si am fost cam aglomerat perioada aceea. Probabil ca daca dadeau ceva mai multe mile la deschidere chiar il faceam (gen mile suficiente unui zbor dus-intors in Europa).