Cum ajungi cu autobuzul de la Aeroportul Otopeni în oraş (București) – Actualizat 2024

Indiferent din ce direcţie aterizezi pe Otopeni, în situaţia în care nu te aşteaptă cineva sau nu ai lăsat maşina personală într-una dintre parcările aeroportului înainte de a pleca în călătorie, vei avea nevoie de un mijloc de transport pentru a ajunge in Bucureşti. Ai trei variante: să iei un taxi, să călătoreşti cu autobuzul (Linia expres 100 – fostul autobuz 783) sau din 2020 să te folosești de recenta linie de tren care face legătura cu Gara de Nord. Personal, aş opta pentru cea a doua sau a treia opțiune din motive practice: este cu mult mai ieftin să călătoreşti cu autobuzul sau cu trenul decât cu un taxi şi este şi confortabil dacă nu ai foarte multe bagaje.

Varianta călătoriei cu autobuzele puse la dispoziție de către STB (Societatea de Transport București) cu siguranță este varianta cea mai ieftină, prețul unei călătorii fiind doar de 3.5 lei pe fir. Sigur, nu vorbim de autobuze care să fie neapărat adaptate transportului bagajelor, linia fiind de multe ori folosită de către angajații de la Aeroport care călătoresc spre locul de muncă – sau chiar de cei care locuiesc în Otopeni – însă este o variantă decentă de călătorie cu buget redus. Personal iau autobuzul ori de câte ori am ocazia, cum spuneam, mai ales în momentele în care nu am prea multe bagaje, când poate se justifică un taxi sau Uber / Bolt.

Autobuz STB Otokar Kent C 18 - Linia 783 Aeroport - Piata Unirii
Autobuz STB Otokar Kent C 18 – Linia 100 (fosta linie 783) Aeroport Henri Coandă Otopeni – Piața Unirii (București)

De la sfârșitul lui 2018, STB a introdus pe aceste linii autobuze noi OTOKAR (aici poză cu ele), iar pe unele frecvențe autobuzele sunt cu burduf, mai lungi. Asta înseamnă un plus de confort.

Trebuie să știi că o călătorie costă 3.5 lei și are o valabilitate 90 minute din momentul validării cartelei sau 90 minute de la emiterea biletului în aplicația 24pay sau scanarea cardului bancar contactless.
Poți să schimbi autobuzul cu aceeași călătorie în cazul aplicației 24pay!

Liniile care conectează Aeroportul Capitalei sunt singurele linii expres existente la ora actuală oferite de către STB.

locatie statie autobuz otopeni sosiri

Linia Expres 100 (Fostul 783): leagă Aeroportul Internațional Henri Coandă de centrul Bucureștiului

UPDATE 2024: Linia 783 a fost înlocuită de linia 100 – care are același traseu, dar cu mai puține stații. Detalii aici.

Card RATB două călătorii
Card RATB două călătorii

Este, de regulă, varianta cea mai folosită de către persoanele care ajung pe Aeroportul Otopeni, de aceea are și un program de circulație cu frecvențe relativ rapide. De menționat este însă că nu oprește la Gara de Nord, în situația în care ai legătură cu trenul spre un oraș din provincie.

Staţiile liniei 100: două staţii în Aeroport (în fața Terminalului Sosiri și în fața Terminalului Plecări), ICSITMUA, Primăria Otopeni, AMCO, Pasaj C.F.R. Otopeni, Aleea Privighetorilor, Institutul Meteorologic, Aeroport Băneasa, Piaţa Presei, Docenţilor, Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, Piaţa 21 Decembrie 1989, Piaţa Unirii 1, Piaţa Unirii 2. Durata călătoriei, dacă bine ţin minte, este între 30 minute şi 50 minute, depinde foarte mult însă de ora la care are loc călătoria şi traficul din Bucureşti la ora şi ziua respectivă.

Citește și  Linia de autobuz expres STB 783 devine linia 100 din 2 decembrie 2023 și va avea mai puține stații pe traseu, în special în zona orașului Otopeni

Cartelele contactless magnetice / biletele pentru linia 100 se vând la ghişeul din faţa Terminalului Sosiri.

De asemenea, călătoria se poate achita și prin aplicația 24Pay, pe care personal o consider cea mai convenabilă variantă.

Călătoria se poate achita și cu card bancar contactless, dar eu nu prefer această variantă pentru că trebuie să arăți din aplicație că ai achitat.

Linia Expres 100 circulă în fiecare zi din săptămână, inclusiv în timpul nopţii: în fiecare zi de la 12.30 la 23.45.

Orar linie 100 de la Aeroport Otopeni spre Piața Unirii

Pentru a downloada orarul complet al linie expres 100 de la Aeroportul Henri Coandă București – Otopeni spre stația Piața Unirii 2 poți să accesezi acest link. De asemenea, pentru cei curioși, găsiți aici harta traseului parcurs de linia expres RATB 100. Aici găsiți și cu ce linii se mai intersectează linia expres 783 în situația în care doriți să ajungeți într-o locație care nu este pe traseu. Țineți doar minte că în acest caz aș recomanda achiziționarea unei cartele RATB cu credit (costa parcă vreo 5 lei) pe care să îl încărcați cu un sold suficient celorlalte călătorii.

Linia Expres 780: lega Aeroportul Internațional Henri Coandă de Gara de Nord până la introducerea trenurilor

autobuz780

UPDATE: Linia 780 a fost desființată în urma introducerii trenului între Aeroport – Gara de Nord. Circulă doar ocazional, atunci când nu este disponibilă conexiunea prin tren datorită unor lucrări de infrastructură.

Staţiile liniei: două staţii în Aeroport (în fața Terminalului Sosiri și în fața Terminalului Plecări), Primăria Otopeni, AMCO, Aleea Privighetorilor, Aeroport Băneasa, Piaţa Presei, Clăbucet, Gara de Nord, Gara Basarab.

Preţul unei călătorii este de 3,5 lei, însă ai varianta de a cumpăra şi o cartelă magnetică pentru care vei plăti 7 lei. Ghişeul de la care poţi cumpăra bilet se află în faţa Terminalului Sosiri, la parter, în zona de sosiri interne. Dacă ajungi de pe un zbor internațional, după ce preiei bagajul și ieși din zona de securitate, pentru a ajunge jos, poți să cobori scările rulante.
Programul ghișeului de emiteri bilete/cartele de călătorie este non-stop.

Linia Expres 780 circulă în fiecare zi din săptămână, însă nu şi în timpul nopţii: luni – vineri de la 5.35 la 23.10, iar sâmbăta şi duminica de la 5.25 la 23. Bineînteles că poţi să înţelegi că respectarea orelor apreciate de RATB depinde de condiţiile de trafic .

Citește și  Linia de autobuz expres STB 783 devine linia 100 din 2 decembrie 2023 și va avea mai puține stații pe traseu, în special în zona orașului Otopeni

Poți să downloadezi programul plecărilor liniei expres 780 din stația Aeroport Otopeni spre Gara Basarab de aici.

Linia Expres 782: leagă Aeroportul Internațional Henri Coandă de Centrul Comercial Mall Băneasa

UPDATE 2020: Linia a fost retrasă de la 1 ianuarie 2020 ca urmare a numărului mic de pasageri. Detalii.

Linia 782 a fost introdusă începând din 1 ianuarie 2019 și leagă Aeroportul Otopeni de Centrul Comercial Mall Băneasa. Este o linie scurtă, care are în afară de punctele de final o oprire doar la Primăria Otopeni.

Programul său de circulație este din 20 în 20 minute între orele 08:30 – 22:30 la Aeroportul Otopeni sau între 08:00 – 22:00 plecări de la Mall Băneasa.

Marele avantaj al acestei linii nou introduse este că face legătura cu Centrul Comercial Băneasa, acolo unde sunt legături cu multe alte autobuze care ajung în zone variate din București și permit transferul facil pe altă linie.

În plus, pentru cei care vor să facă cumpărături înainte de ultim moment sau vor să piardă timp prin multele magazine din centrul comercial Băneasa, autobuzul ajută mult.

Atenție la orele de vârf

În ultima perioadă aglomerație nu este doar în oraș, dar și pe DN1 și sunt destul de dese accidentele auto. Sunt câteva ore de vârf pe DN, printre care orele 08:00 – 10:00 și 16:00 – 18:00 pentru direcția Aeroport – București sau orele 16:00 – 19:00 pentru direcția București – Aeroport.
În mod normal distanța de călătorie ar putea fi de doar 15 minute, dar luați-vă o marjă de până la 45-50 minute pentru porțiunea cuprinsă între Casa Presei – Aeroport Otopeni.

Alte variante de călătorie

Pe lângă varianta de călătorie cu taxi-ul sau cu autobuzul de la Aeroportul Otopeni spre București ar mai fi și varianta cu trenul dar nu am luat-o niciodată în calcul. De ce? Păi, nu există o stație de tren în aeroport, și deși există un ghișeu care vinde bilete de tren de la Aeroport spre Gara de Nord București, în realitate distanța până la cea mai apropiată stație de tren este efectuată cu un microbuz.

În momentul de față, pentru alternative, există planuri și pentru o linie de tren care să oprească fix la Aeroportul Henri Coandă Otopeni dar și o linie de metrou spre Aeroport, care ar lega prin subteran Gara de Nord de poarta principală de intrare aeriană în România – Aeroportul Internațional Henri Coandă București.

5 comentarii la „Cum ajungi cu autobuzul de la Aeroportul Otopeni în oraş (București) – Actualizat 2024

 • 25 august 2017 la 10:11
  Permalink

  O alta varianta, si cea mai simpla spun eu sunt serviciile de transfer aeroport oferite de diverse firme. Exista astfel de puncte de lucru, autorizate, chiar in aeroport si costurile nu sunt deloc mari. De exemplu http://www.mylimocab.ro/ au preturi foarte bune. De la aeroport pana in centru am platit aproximativ 40 – 50 de lei, nu cred ca este o suma foarte mare, avand in vedere ca m-au asteptat la terminal si am avut parte de servicii de incalta calitate.

  Răspunde
 • 7 ianuarie 2019 la 21:07
  Permalink

  Nu luati teapa cu reclama la Limocab. Au masini de lux si preturi pe masura, in niciun caz 50 lei de la aeoport pana in Centru. Autobuzul sau taxi autorizat, cele mai bune solutii.

  Răspunde
  • 7 ianuarie 2019 la 23:13
   Permalink

   Poți să detaliezi? În București nu am auzit de Limocab..iar dacă te referi la BlackCab, dpmdv sunt safe chiar dacă sunt mai scumpi decât un taxi obișnuit.

   Răspunde
  • 14 ianuarie 2019 la 10:05
   Permalink

   Comentariul unui taximetrist. La aeroport si in general in Bucuresti sunt cei mai jegosi si nesimtiti taximetristi. Decat sa renunt la uber ca sa merg cu taxiul mai bine merg pe jos.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *