Cum ajungi cu autobuzul de la Aeroportul Otopeni în oraş (București)

Indiferent din ce direcţie aterizezi pe Otopeni, în situaţia în care nu te aşteaptă cineva sau nu ai lăsat maşina personală într-una dintre parcările aeroportului înainte de a pleca în călătorie, vei avea nevoie de un mijloc de transport pentru a ajunge in Bucureşti. Ai două variante: să iei un taxi sau să călătoreşti cu autobuzul. Personal, aş opta pentru cea de a doua opţiune din motive practice: este cu mult mai ieftin să călătoreşti cu autobuzul decât cu un taxi şi este şi confortabil.

În situaţia în care gândeşti asemenea mie, notează că STB (fosta RATB) îţi oferă două variante pe care poţi conta. Sigur, asta în situația în care nu ai multe bagaje, caz în care un taxi sau un Uber ar putea fi de ajutor mai bun.

Varianta călătoriei cu autobuzele puse la dispoziție de către STB (Societatea de Transport București) cu siguranță este varianta cea mai ieftină, prețul unei călătorii fiind doar de 3.5 lei pe fir. Sigur, nu vorbim de autobuze care să fie neapărat adaptate transportului bagajelor, linia fiind de multe ori folosită de către angajații de la Aeroport care călătoresc spre locul de muncă – sau chiar de cei care locuiesc în Otopeni – însă este o variantă decentă de călătorie cu buget redus. Personal iau autobuzul ori de câte ori am ocazia, cum spuneam, în momentele în care nu am prea multe bagaje.

De la sfârșitul lui 2018, STB a introdus pe aceste linii autobuze noi OTOKAR (aici poză cu ele), iar pe unele frecvențe autobuzele sunt cu burduf, mai lungi. Asta înseamnă un plus de confort.

Trebuie să știi că autobuzele care circulă între București și Aeroportul Otopeni (liniile expres 780, 783 și 784) sunt autobuze ca cele din oraș, de tip Mercedes Citaro sau variantele mai noi, OTOKAR, deseori autobuze articulate. Dacă prețul unei călătorii intraurbane în București este de 1.30 lei (pe cartele), prețul călătoriei pe liniile expres este de 3.50 lei, indiferent de numărul de stații parcurse.

Liniile care conectează Aeroportul Capitalei sunt singurele linii expres existente la ora actuală oferite de către STB.

locatie statie autobuz otopeni sosiri

Linia Expres 780: leagă Aeroportul Internațional Henri Coandă de Gara de Nord

autobuz780Staţiile liniei: două staţii în Aeroport (în fața Terminalului Sosiri și în fața Terminalului Plecări), Primăria Otopeni, AMCO, Aleea Privighetorilor, Aeroport Băneasa, Piaţa Presei, Clăbucet, Gara de Nord, Gara Basarab.

Preţul unei călătorii este de 3,5 lei, însă ai varianta de a cumpăra şi o cartelă magnetică pentru care vei plăti 7 lei. Ghişeul de la care poţi cumpăra bilet se află în faţa Terminalului Sosiri, la parter, în zona de sosiri interne. Dacă ajungi de pe un zbor internațional, după ce preiei bagajul și ieși din zona de securitate, pentru a ajunge jos, poți să cobori scările rulante.
Programul ghișeului de emiteri bilete/cartele de călătorie este non-stop.

Linia Expres 780 circulă în fiecare zi din săptămână, însă nu şi în timpul nopţii: luni – vineri de la 5.35 la 23.10, iar sâmbăta şi duminica de la 5.25 la 23. Bineînteles că poţi să înţelegi că respectarea orelor apreciate de RATB depinde de condiţiile de trafic.

Citește și  TAROM oferă zboruri speciale pentru copii de 1 iunie de la București, Timișoara și Iași - Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor

Plecări spre Gara Basarab

Screen Shot 2017-02-09 at 12.11.36 AM

Poți să downloadezi programul plecărilor liniei expres 780 din stația Aeroport Otopeni spre Gara Basarab de aici.

Linia Expres 783: leagă Aeroportul Internațional Henri Coandă de centrul Bucureștiului

Card RATB două călătorii
Card RATB două călătorii

Este, de regulă, varianta cea mai folosită de către persoanele care ajung pe Aeroportul Otopeni, de aceea are și un program de circulație mai des decât 780-ul. De menționat este însă că nu oprește la Gara de Nord, în situația în care ai legătură cu trenul spre un oraș din privincie.

Staţiile liniei 783: două staţii în Aeroport (în fața Terminalului Sosiri și în fața Terminalului Plecări), ICSITMUA, Primăria Otopeni, AMCO, Pasaj C.F.R. Otopeni, Aleea Privighetorilor, Institutul Meteorologic, Aeroport Băneasa, Piaţa Presei, Docenţilor, Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, Piaţa 21 Decembrie 1989, Piaţa Unirii 1, Piaţa Unirii 2. Durata călătoriei, dacă bine ţin minte, este între 30 minute şi 50 minute, depinde foarte mult însă de ora la care are loc călătoria şi traficul din Bucureşti la ora şi ziua respectivă.

Preţul unei călătorii este de 3,5 lei şi, în mod similar liniei 780, ai varianta de a cumpăra şi o cartelă magnetică cu două călătorii pentru care vei plăti 7 lei. Biletele pentru linia 783 se vând la ghişeul din faţa Terminalului Sosiri, localizat în același loc ca la linia 780.

Linia Expres 783 circulă în fiecare zi din săptămână, însă spre deosebire de linia 780, circulă şi în timpul nopţii: în fiecare zi de la 12.30 la 23.45.

Orar linie 783 de la Aeroport Otopeni spre Piața Unirii
Orar linie 783 de la Aeroport Otopeni spre Piața Unirii

Pentru a downloada orarul complet al linie expres 783 de la Aeroportul Henri Coandă București – Otopeni spre stația Piața Unirii 2 poți să accesezi acest link. De asemenea, pentru cei curioși, găsiți aici harta traseului parcurs de linia expres RATB 783. Aici găsiți și cu ce linii se mai intersectează linia expres 783 în situația în care doriți să ajungeți într-o locație care nu este pe traseu. Țineți doar minte că în acest caz aș recomanda achiziționarea unei cartele RATB cu credit (costa parcă vreo 5 lei) pe care să îl încărcați cu un sold suficient celorlalte călătorii.

Linia Expres 782: leagă Aeroportul Internațional Henri Coandă de Centrul Comercial Mall Băneasa

UPDATE 2020: Linia a fost retrasă de la 1 ianuarie 2020 ca urmare a numărului mic de pasageri. Detalii.

Linia 782 a fost introdusă începând din 1 ianuarie 2019 și leagă Aeroportul Otopeni de Centrul Comercial Mall Băneasa. Este o linie scurtă, care are în afară de punctele de final o oprire doar la Primăria Otopeni.

Programul său de circulație este din 20 în 20 minute între orele 08:30 – 22:30 la Aeroportul Otopeni sau între 08:00 – 22:00 plecări de la Mall Băneasa.

Marele avantaj al acestei linii nou introduse este că face legătura cu Centrul Comercial Băneasa, acolo unde sunt legături cu multe alte autobuze care ajung în zone variate din București și permit transferul facil pe altă linie.

Citește și  TAROM oferă zboruri speciale pentru copii de 1 iunie de la București, Timișoara și Iași - Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor

În plus, pentru cei care vor să facă cumpărături înainte de ultim moment sau vor să piardă timp prin multele magazine din centrul comercial Băneasa, autobuzul ajută mult.

Linia Expres 784: leagă Aeroportul Internațional Henri Coandă de Piața Unirii 2, dar cu mai puține stații

Linia expres 784 are traseu comun (dar cu mai puține stații) cu linia expres 783 până la Piața Victoriei, de unde linia 784 se îndreaptă spre stațiile Gheorghe Manu, Calea Griviței, Piața Revoluției, Grădina Cișmigiu, Piața Mihail Kogălniceanu, Dr Staicovici, Piața Arsenalului, urmând să aibă stația de final tot la Piața Unirii 2.

Returul dinspre Piața Unirii 2 spre Aeroport se realizează pe traseul Piața Unirii 2 – Mircea Vodă – Matei Basarab – Universitate – Bd. Nicolae Bălceascu – Piața Romană, de aici continuând traseul comun cu 783 spre Aeroport pe la Piața Victoriei, Arcul de Triumf, Piața Presei, Aeroport Băneasa, AMCO, Primăria Otopeni și cele două terminale de Plecări/Sosiri.

Chiar dacă au traseu comun până la Piața Victoriei, 784 spre deosebire de 783 nu oprește la Institutul Meteorologic, Aleea Privighetorilor, Pasajul CFR Otopeni sau Pod Băneasa.

Din păcate, programul de circulație al liniei 784 este mult mai redus decât cel al lui 783, cu o frecvență la 35-40 minute în intervalul orar 5:40 – 21:30, spre deosebire de 783 sau 780 care circulă non-stop.

Atenție la orele de vârf

În ultima perioadă aglomerație nu este doar în oraș, dar și pe DN1 și sunt destul de dese accidentele auto. Sunt câteva ore de vârf pe DN, printre care orele 08:00 – 10:00 și 16:00 – 18:00 pentru direcția Aeroport – București sau orele 16:00 – 19:00 pentru direcția București – Aeroport.
În mod normal distanța de călătorie ar putea fi de doar 15 minute, dar luați-vă o marjă de până la 45-50 minute pentru porțiunea cuprinsă între Casa Presei – Aeroport Otopeni.

Alte variante de călătorie

Pe lângă varianta de călătorie cu taxi-ul sau cu autobuzul de la Aeroportul Otopeni spre București ar mai fi și varianta cu trenul dar nu am luat-o niciodată în calcul. De ce? Păi, nu există o stație de tren în aeroport, și deși există un ghișeu care vinde bilete de tren de la Aeroport spre Gara de Nord București, în realitate distanța până la cea mai apropiată stație de tren este efectuată cu un microbuz.

În momentul de față, pentru alternative, există planuri și pentru o linie de tren care să oprească fix la Aeroportul Henri Coandă Otopeni dar și o linie de metrou spre Aeroport, care ar lega prin subteran Gara de Nord de poarta principală de intrare aeriană în România – Aeroportul Internațional Henri Coandă București.

5 comentarii la „Cum ajungi cu autobuzul de la Aeroportul Otopeni în oraş (București)

 • 25 august 2017 la 10:11
  Permalink

  O alta varianta, si cea mai simpla spun eu sunt serviciile de transfer aeroport oferite de diverse firme. Exista astfel de puncte de lucru, autorizate, chiar in aeroport si costurile nu sunt deloc mari. De exemplu http://www.mylimocab.ro/ au preturi foarte bune. De la aeroport pana in centru am platit aproximativ 40 – 50 de lei, nu cred ca este o suma foarte mare, avand in vedere ca m-au asteptat la terminal si am avut parte de servicii de incalta calitate.

  Răspunde
 • 7 ianuarie 2019 la 21:07
  Permalink

  Nu luati teapa cu reclama la Limocab. Au masini de lux si preturi pe masura, in niciun caz 50 lei de la aeoport pana in Centru. Autobuzul sau taxi autorizat, cele mai bune solutii.

  Răspunde
  • 7 ianuarie 2019 la 23:13
   Permalink

   Poți să detaliezi? În București nu am auzit de Limocab..iar dacă te referi la BlackCab, dpmdv sunt safe chiar dacă sunt mai scumpi decât un taxi obișnuit.

   Răspunde
  • 14 ianuarie 2019 la 10:05
   Permalink

   Comentariul unui taximetrist. La aeroport si in general in Bucuresti sunt cei mai jegosi si nesimtiti taximetristi. Decat sa renunt la uber ca sa merg cu taxiul mai bine merg pe jos.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.