Unde și cum poți să vezi aurora boreală

Aurora boreală este, fără nicio îndoială, un fenomen fascinant a cărei frumusețe nu încape în cuvinte mici. Un dans eclectic de culori oferă un spectacol uluitor în momentul în care particule încărcate ale vântului solar intră în coliziune cu cele ale atmosferei terestre. Mulţi dintre cei care s-au angajat în descifrarea tainelor lumii au căutat să afle cum se formează aurora boreală, însă nu tot atât de mulţi s-au aflat în apropierea adevărului. Edmond Halley a fost primul care a făcut legătura între aurora boreală şi câmpul magnetic al Pământului. Dar nu despre modul în care se formează aurora boreală mi-am propus să îţi vorbesc azi, ci despre locurile de pe glob în care te poţi bucura de acest spectacol magnific.

Norvegia, Alaska, Finlanda, Scandinavia, Suedia, Canada, nordul Rusiei, Islanda şi Groenlanda, sunt destinaţiile în care îţi poţi programa o vacanţă cu obiectivul clar şi bine definit de a vedea aurora boreală. Dar, stai! Nu te grăbi să cauţi un zbor în perioada imediat următoare, nu ţi-ai atinge scopul. Lunile în care poţi „vâna” apariţia aurorei boreale sunt octombrie-martie, luni reci după cum vezi! În orice alte luni din an ai merge în destinaţiile recomandate anterior, te vei putea bucura de alte atracţii, insa nu şi de frumuseţea Luminilor Nordului. Cei mai norocoşi s-au bucurat de spectacol în nopţile în care cerul era senin şi nu era lună plină. În mare majoritate spun că orele cele mai potrivite sunt între 6 după-masa şi 2 dimineaţa.

Revenind la destinaţii în care te poţi bucura de un spectacol absolut minunat…

Norvegia

Northern Lights Miracle Norway The Nature Of The
Northern Lights Miracle Norway The Nature Of The

Cel mai adesea se spune că părțile nordice ale Norvegiei sunt cele mai bune locuri din lume pentru a vedea aurora boreală. Ca să fiu sinceră, adevărul este undeva la jumătate, pentru că puteți vedea aurora boreala şi în alte locuri de pe glob, însă foarte puține țări pot concura cu gama largă de activități, excursii, croaziere, restaurante și hoteluri pe care le oferă Norvegia, cu un rol important în această experiență.

Tromso este unul dintre oraşele Norvegie pe care ţi-l recomand pentru următoarea vacanţă de iarnă pentru a vizualiza aurora boreală. Este situat în nordul ţării şi reprezintă locul din care nu numai că poţi vedea aurora boreală, dar poţi pleca pentru a explora sălbatica Laponie. Dacă îţi place să conduci, poţi închiria o maşină din Tromso cu care să traversezi fiordurile din nordul Norvegiei şi să ajungi la North Cape Point, cel mai nordic punct al Europei în care se poate ajunge cu maşina, cunoscut drept „locul unde Oceanul Atlantic se întâlnește cu Oceanul Arctic”. Eşti un temerar şi îţi place să călătoreşti mult cu maşina personală? Poţi să te pregăteşti pentru aproximativ 10000 de km şi să porneşti la drum din România către North Cape.

Alaska

aurora boreala alaks

În situaţia în care îţi propui să mergi în Alaska pentru a vedea aurora boreală, ia în calcul perioada noiembrie-ianuarie. Îţi recomand să mergi undeva în centrul sau în nordul statului, unde probabilitatea de a te bucura de spectacolul oferit de Luminile Nordului este foarte mare. Mergi în Ancho­rage, un oraş în care vei găsi ghizi care să te conducă în locurile din care se poate vedea foarte bine aurora boreală. Ziua vei putea face ski la doar 45 de minute de centrul oraşului pe Arctic Valley şi vei putea vizita o fermă cu animale rare în lume numite Musk Ox, iar noaptea vei putea să vânezi spectacolul inedit. De asemenea, poţi opta pentru Fairbanks, un alt oraş în care poţi practica sporturi de iarnă dar şi să vizitezi un muzeu inedit în care sunt expuse maşini fabricate în perioada 1900-1980, toate în stare funcţională, sau pentru Parcul Național Denali, ambele destinaţii deosebit de atractive din care poţi vedea aurora boreală.

Călătoria cu avionul este singura posibilitate de a ajunge în Alaska, însă fii pregătit pentru un zbor lung cu mai multe escale.

Finlanda

aurora boreala finlanda

După cum îţi spuneam, acest spectaculos curcubeu al nopţii poate fi văzut şi din Finlanda. Ivalo, Kakslauttanen şi Saariselka sunt doar câteva destinaţii turistice în care probabilitatea de a vedea aurora boreală este mare. Pentru o experienţă fabuloasă te poţi caza într-un iglu din sticlă, astfel vei putea fi spectator la unul dintre cele mai frumoase spectacole celeste.

Rezervând din timp un bilet de avion, vei putea găsi curse ieftine pentru Helsinki, însă capitala finlandeză este situată în partea de sud a țării, cam departe de locurile din care ţi-am spus că se vede cel mai bine aurora boreală. Închiriază o maşină din Helsinki şi porneşte spre Ivalo, un sat situat în apropiere de granița cu Rusia arctică. 

Suedia

aurora boreala suedia
Țările scandinave și Islanda concurează între ele pentru cel mai bun loc din Europa din care se vede aurora boreală. În Suedia, opţiunile pe care le recomand sunt Parcul Național Abisko şi oraşul Luleå, ambele situate în partea de nord a ţării. Optând pentru staţiunea turistică Abisko aflată în Parc, foarte posibil să atingi scopul călătoriei şi, pe lângă asta, vei putea să practici schi fond, snowshoeing și alte sporturi de iarna. Pe de altă parte, în apropierea oraşului Luleå se află pădurea Harads în care, între alte opţiuni de cazare, vei găsi Tree Hotel. Pădurea atrage ca un magnet turiştii care vor să trăiască senzaţia unică oferită de Luminile Nordului. Să nu-ţi mai spun despre frumuseţea oraşului pe care UNESCO l-a inclus în Patrimoniul Mondial, dar şi despre cea a zonei…

Pentru a ajunge să vezi toate aceste minunăţii caută o ofertă bună de zbor spre Stockholm, oraş situat în sud-estul țării. De acolo îţi poţi continua drumul spre nord cu o maşină închiriată sau cu trenul.

Islanda

aurora boreala islanda

În topul de azi rezum cu mult lista locurilor din care poţi vedea aurora boreală şi aleg să îţi propun în final Reykjavik din Islanda, nu pentru faptul că ar fi mai prejos decât celelalte destinaţii despre care am vorbit anterior, pentru că nu se pune problema, ci pentru că aici vin extrem de mulţi turişti care să vadă Luminile Nordului, ceea ce ţi se poate părea obositor la un moment dat. În apropierea oraşului, la aproximativ 20 km, se află Parcul Naţional Pingvellir un loc din care experienţa Luminilor Nordului este absolut fabuloasă.

Asemenea celorlalte destinaţii, varianta de transport România – Islanda cea mai bună este avionul.

Pentru a ajunge în Islanda, cea mai populară rută este să mergi spre Londra și de acolo să mergi cu avionul spre Reykyavik, capitala acestei minunate țări. Există și o companie aeriană low-cost care operează zboruri între Londra și Islanda – WOW Air. Este un fel de Wizz Air, diferența este că din Islanda are și zboruri foarte ieftine spre Statele Unite sau Canada.

Biletele de avion din București spre Islanda la prețurile cele mai bune în general pornesc de la aproximativ 200 EUR/persoană dus-întors, dar trebuie luate din timp. Verifică aici prețurile spre Reykyavik (introdu aeroportul KEF/Keflavik în căutare).

Tot în Islanda, o idee bună poate fi și închirierea unei mașini.

Drumul în Islanda spre Aurora Boreală
Drumul în Islanda spre Aurora Boreală cu gheizere în stânga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.