Asigurarea de călătorie – De unde o cumperi și cu ce te ajută
În primele mele city-break-uri nu mi-am pus niciodată problema cumpărării unei asigurări de călătorie. Credeam și că sunt scumpe, făcând oarecum anologia cu asigurările RCA, și că mie nu mi se poate întâmpla nimic. E adevărat, primele city-break-uri le-am făcut în Europa, la o adică consideram că fiind tânăr mă descurc cumva și oricum, în caz de ceva mă pot întoarce acasă.
Prima dată când mi-am cumpărat asigurare de călătorie a fost însă când am plecat pentru prima dată în Asia. Urma să petrec ceva mai bine de două săptămâni în Indonezia și câteva zile în Singapore, ori pe acolo se plimbă și alte boli. Așadar, după ce m-am pus la punct cu vaccinurile pentru aceste zone exotice, am căutat pentru prima dată informații despre asigurarea de călătorie și dacă ar fi cazul să cumpărăm una.
Majoritatea călătorilor își cumpără asigurări de călătorie doar pentru vacanțele în afara Europei
Am întrebat o mulțime de prieteni dacă ei își cumpără asigurări de călătorie atunci când pleacă în străinătate. Majoritatea acestor prieteni îmi spuneau că își cumpără asigurări de călătorie doar când pleacă în afara Europei sau dacă pleacă în interes de serviciu, practic compania angajatoare plătind pentru asigurarea de călătorie.
Când i-am întrebat pe cei care își cumpără asigurarea de călătorie de unde o fac, majoritatea tinerilor mi-au răspuns că își fac asigurarea de călătorie online. Așa mi-am făcut și eu prima dată asigurarea de călătorie, cumpărând o asigurare anuală direct din HomeBank-ul ING. Acum nu mai găsesc opțiunea de asigurări de călătorie de la ING.
Totuși, poți cumpăra asigurări de călătorie online, de la eMAG, de aici. Poți alege foarte intuitiv necesitățile tale priving asigurarea aleasă, în funcție de limite maximale de daune acoperite, perioadă sau zone de călătorie.
Principala grijă – sănătatea și spitalizarea
Principalul motiv pentru care turiștii recurg la a încheia o asigurare de călătorie este pentru a avea acoperită partea în care s-ar putea accidenta fizic sau îmbolnăvi. Costul tratamentelor medicamentoase și al spitalizării în multe țări este uriaș, chiar și în România fără a avea o asigurare medicală poți să te trezești cu facturi uriașe de la spital. În unele situații, unitățile sanitare pot cere chiar plata anterioară oricărui tratament sau intervenții chirurgicale, ori în astfel de situații este mega bine să ai o asigurare.
Din fericire, în afară de niște analgezice nu am avut nevoie de asistență medicală niciodată în călătoriile mele. Dar chiar și pentru alea 0.01% din cazuri în care ai avea nevoie, s-ar putea să merite să te uiți după o asigurare de călătorie care să suporte costul tratamentului.
Dacă asigurarea are și acoperire pentru tratament dentar de urgență, este bine ca suma asigurată să fie cât mai mare. În România costul tratamentului dentar este foarte mic, față de cele ale altor țări.
Majoritatea asigurărilor de călătorie trebuie încheiate înainte de pleacarea în străinătate
Pentru mulți furnizori de asigurări de călătorie, momentul în care se încheie asigurarea de călătorie trebuie să fie dinainte de ziua plecării, adică momentul în care pleci din țară. Motivul poate fi simplu, aș putea intui că astfel brokerii și companiile care vând asigurări de călătorie se protejează de eventuale fraude. Adică, dacă ar permite cumpărarea asigurării când deja ești plecat, ai putea să spui ca călător că ai suferit un accident
Unele asigurări de călătorie includ beneficii suplimentare
Având în vedere că este o piață extrem de competitivă, unele companii de asigurare includ în ofertă, pe lângă acoperirea situațiilor medicale, și acoperire în situații neprevăzute cu călătoria, cum ar fi întârzierea avionului sau anularea zborului, pierderea bagajelor, furt sau alte astfel de situații. Alegeți în funcție de interesele voastre, dar cred că uneori aceste situații pot fi mai frecvente chiar și decât cele medicale. De exemplu, se poate pierde mai repede bagajul decât să ai o problemă de sănătate. Sigur, implicațiile sunt diferite, dar este bine ca asigurarea de călătorie să acopere cât mai multe situații neprevăzute, pentru a nu vă strica vacanța.
Este bine să alegi o asigurare cu o sumă mare asigurată
Pe lângă faptul ca asigurarea să asigure cam toate riscurile medicale, este bine ca asigurarea să aibă o sumă maximă asigurată cât mai mare, mai ales pentru călătorii în țări unde tratamentul medical este foarte scump, de exemplu în Statele Unite.
Ofertă asigurare primită de la Groupama în 2016. Prima de asigurare reprezintă costul solicitat de către agenție pentru o asigurare de călătorie pentru 19 zile, în lumea întreagă, cu opțiunea aleasă de sport agrement și Scop călătorie Turism. 53,75 lei nu este mult, dar suma asigurată este destul de mică, de doar 10.000 EUR, dar după cum vedeți, include doar asigurare medicală.
De exemplu, la o simulare pe eMAG pentru o asigurare de călătorie worldwide, încheiată pentru 4 zile de călătorie, se returnează oferte cu valoarea asigurată de 10.000, 30.000 și 50.000 EUR. Cu cât suma asigurată este mai mare, cu atât crește și prima de asigurare. Verificați foarte bine înainte de cumpărarea oricărei asigurări de călătorie beneficiile incluse. Atenție, prețul asigurării de călătorie poate varia și în funcție de vârsta și sexul călătorului. Poți să realizezi o simulare și tu pe eMAG, aici.
De unde cumperi asigurare de călătorie?
- de pe eMAG, din această secțiune
- mai toți furnizorii de asigurări de călătorie au site-uri de pe care poți cumpăra acest serviciu: Groupama de exemplu
- de la chioșcurile care vând tot felul de asigurări
- unele agenții de turism le vând și ele sau le includ în diverse pachete