Aplicații financiar-bancare și instrumente de plată utile în călătorii

Partea financiară a călătoriilor este foarte importantă, iar cu un pic de atenție și planificare anterioară diferențele de curs valutar și modalitățile de plată pot fi făcute în așa fel încât să nu fie un stres pentru noi.

Dacă acum 10 ani călătoream preponderent cu cash după noi, în 2020 prea puține destinații turistice nu acceptă plăți prin cardul de debit sau credit, iar acolo unde se întâmplă asta ai mereu aproape câte un bancomat de la care să poți retrage numerar.

În plus, în 2020 avem deja multe aplicații și servicii financiar bancare care nu doar că sunt croite spre favoarea călătorilor, dar ne ajută și să economisim uneori bani serioși în loc de a retrage numerar sau să schimbăm la case de schimb valutar cu emoții pentru a primi un curs cât mai bun.

În articolul de față am să amintesc câteva dintre aplicațiile pe care le folosesc sau le-am folosit în călătoriile din ultimii ani și mi-au făcut cumva experiența de călătorie (sau chiar muncă în străinătate) fără emoții.

Revolut – cea mai completă aplicație financiar-bancară pe care am folosit-o

Revolut are o mulțime de design-uri pentru cardurile sale. Cel gratuit este cel albastru cu mov.

Folosesc Revolut încă din 2017, de pe vremea în care lucram în Danemarca. Aveam nevoie de o aplicație care să mă ajute să comut ușor și fără costuri mari între coroane daneze, euro sau lei românești. În final, prin această aplicație mi-am transferat în contul românesc fără niciun cost suplimentar economiile pe care le-am făcut în străinătate.

Pentru călători, Revolut este excelent pentru că te scapă de grija comisioanelor bancare și mai ales a cursurilor de schimb deseori exagerat de mari ale băncilor românești.

Folosește cardul Revolut de fiecare dată când plătești în străinătate sau cumperi online servicii într-o altă monedă decât cea curentă.
Desigur, Revolut poate fi folosit și în viața de zi cu zi, cum foarte mulți români o fac datorită faptului că Revolut poate să aducă o extra protecție a cardului de salariu (cheltuiești doar cu cât încarci) iar aplicația este foarte completă și asigură transfer instant de bani între contacte.

Planurile premium oferite de Revolut oferă și asigurare de călătorie, poate fi uneori mai avantajos decât alte tipuri de asigurare de călătorie clasice.

Dacă nu ai încă cont Revolut, înregistrează-te de pe acest link și vei avea cardul livrat gratuit.

Concurenții Revolut și care oferă oarecum relativ servicii similare sunt cei de la Monese, dar nu i-am folosit.

Curve – cardul care oferă acces într-un singur card la toate cardurile bancare

Cardul Curve este un card contactless emis sub siglă MasterCard

Curve este o aplicație similară cu Revolut prin faptul că oferă într-o anume limită un curs valutar foarte bun. Totuși, opțiunea #1 a aplicației și a cardului oferit este că înglobează într-o singură aplicație și într-un singur card bancar toate cardurile tale.

Practic, după ce îți adaugi cardurile în aplicație, cu cardul furnizat de Curve poți să faci cumpărături de pe orice card. Doar selectezi în aplicație cardul cu care plătești, iar Curve își face treaba.

Personal recomand adăugarea în Curve a unui card Revolut și a cardului curent folosit. În acest fel vei știi toate costurile pe care le-ai avut în călătorie.

Este de altfel soluția ideală pentru cei care se plâng că au ajuns să aibă prea multe carduri.

Fă-ți cont gratuit în aplicația Curve și primești 5 lire (27 lei) la prima plată cu cardul folosind la înregistrare codul NBY3OK3D

Pe conturile gratuite, aplicația Curve îți asigură un curs valutar la cotații internaționale foarte bune în limita a aproximativ 2700 lei/lunar. Chiar și cu comisionul de depășire a acestei valori este posibil să ai un curs valutar mai bun decât cel oferit de banca ta.

XE Currency Converter – calcul rapid al cursului valutar

XE Currency Converter este printre cele mai populare aplicații pentru a converti rapid monedă țării în care călătorești cu valoarea corespunzătoare în altă monedă.

Pur și simplu introduci valoarea pe care vrei să o transformi, iar aplicația îți calculează instant în celelalte monede valoarea introdusă.

Aplicația are multe alte funcționalități și este folosită și de către cei care tranzacționează valută, dar rămâne una dintre cele mai rapide și intuitive aplicații pentru a calcula rapid cursul valutar actualizat.

În meniu, poți de asemenea compara și costul valutar atunci când te duci la o casă de schimb valutar, o funcționalitate utilă atunci când vrei să schimbi cash.

Transfergo

Transfergo este una dintre cele mai populare și ieftine metode de a transfera bani între conturi internaționale.

Am folosit Transfergo înainte de a descoperi Revolut pentru a transfera ieftin și rapid bani între conturile mele sau spre alte persoane.

Transfergo se poate folosi atât prin varianta web cât și prin intermediul aplicației.

Poate fi extrem de util atunci când de exemplu ai nevoie să transferi bani internațional și nu ai cont Revolut sau al unei alte aplicații similare.

Fă-ți cont în Transfergo folosind acest link și vei putea primi 10 lire (aprox 54 lei) după primul transfer realizat.

Alte aplicații similare Transfergo este cea de la Transferwise.

Splitwise – pentru a împărți costurile unei călătorii

Splitwise este o aplicație utilă pentru a împărți atât costurile de utilități atunci când locuiți mai mulți la o adresă (în familie sau nu), dar și pentru a împărți costurile unui proiect – ceea ce poate fi chiar o călătorie. În acest fel, fiecare participant la excursie adaugă cheltuielile avute, iar la final fiecare știe cât trebuie să contribuie.

Aplicația este extrem de utilă pentru călătoriile în grupuri ceva mai mari, dar poate fi folosită și în doi.

O dată ce vă obișnuiți cu aplicația, cu siguranță îi veți găsi utilitatea nu doar în excursii, cât și în alte proiecte personale în care cheltuielile sunt oarecum la comun.

Voi pe ce alte aplicații financiare puneți mare preț în călătoriile voastre?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *