Amsterdam – puncte forte – plimbarea si mancarea

V-am povestit deja despre calatoria mea cu KLM spre Amsterdam si retur, asadar ne continuam seria de mai multe articole despre Amsterdam – unde te cazezi, ce sa vizitezi, insa as vrea sa incep cu ce mi-a placut cel mai mult: plimbarea si mancarea din Amsterdam. Eu nu cunosc niste mancaruri foarte bune care sa fie recunoscute drept traditionale pentru olandezi, prin urmare nici nu le-am cautat la ei – insa am mancat cu specific argentinian, chinezesc si indonezian si am fost extrem de multumiti de mancare. Cred ca din punct de vedere culinar, Amsterdam a fost cam cea mai buna destinatie de pana acum.
La fel am fost si cu plimbarea, chiar daca am fost la inceput de noiembrie si a fost frig – orasul este absolut superb, plimbarea atat ziua cat si seara pe aleile dintre canale este foarte placuta, cu toate ca in centru misuna de turisti, cum de altfel ne-am si asteptat pentru una dintre cele mai populare capitale ale Europei in ceea ce priveste destinatia preferata pentru un city-break.
Nu am apucat sa mergem peste tot pe unde ne-am fi dorit (facusem o mica lista intermediara aici), asadar va zic din start pentru un city-break reusit in Amsterdam – luati-va cel putin 4-5 zile. Noi in 3 zile am reusit sa vizitam doar jumatate din ce ne-am propus, e drept ca ziua era scurta in noiembrie si ca nu am alergat ca in alte city-break-uri de pana acum..cateodata trebuie sa te mai opresti, sa casti ochii si sa te relaxezi si bucuri de ambient.

De cazat am facut-o la The Bridge Hotel, situat foarte aproape de vestitul Skinny Bridge. Puteti rezerva sau vedea o multime de poze cu hotelul accesand acest link. Nu ne-a placut deloc la hotel daca judecam din prisma sumei platite, dar ca locatie a fost extraordinar. Voi detalia despre hotel intr-un articol separat, urmariti aici toate postarile din seria city-break-ului de la Amsterdam.
Deci, locatia a fost ideala si practic ne aflam cam la 10-20 minute de mers pe jos de toate atractiile principale, fie ca vorbim aici de Cartierul Rosu sau de vestitele muzee Rijksmuseum sau muzeul Van Gogh (care sunt aproape una de alta).

skinny-bridge-si-teatrul-carre
In centrul imaginii Skinny Bridge, in stanga Teatrul Carre iar imediat in stanga teatrului hotelul The Bridge, unde ne-am cazat

De plimbat asadar am avut parte in fiecare zi, ba chiar ne-a prins si ploaia la un moment dat, noroc ca nu a tinut foarte mult. Am mancat in toate serile in restaurante, o data intr-un restaurant de care am crezut ca avea stele Michelin – dar era de fapt de la ghidul Via Michelin – desi ca pret si pregatirea mancarurilor la un moment dat aveam sa zicem…cine stie!?. Poate am fost un pic naivi in momentul respectiv.

Cel mai mult ne-a placut la cele doua restaurante argentiniene, de fapt cred ca de departe cele mai bune coaste (spare ribs) le-am mancat la restaurantul Mas Y Mas. Locatia restaurantului este aproape de piata Dam, asadar este o locatie foarte centrala. Pretul pe meniu a fost de aproximativ 15 EUR, evident se mai adauga la asta si bauturile asadar in final am ajuns la aproape 45 de EUR, mult pentru o masa, dar aveam sa ne dam seama ca..acestea sunt preturile din Europa de Vest.

Unde am mancat:

  • restaurantul Mas Y Mas, cum te duci spre Dam
  • un alt restaurant argentinian – aici. A fost mai ieftin.
  • un restaurant chinezesc care nu arata foarte modern, insa are mancare buna la preturi excelente. Este oarecum vis-a-vis de Mas Y Mas.

Daca reusesti sa te cazezi intr-o zona centrala, vei avea norocul de a nu fi nevoit sa folosesti metroul (ni s-a parut scump) sau transportul in comun. Centrul istoric este suficient de comasat si obiectivele destul de aproape una de alta astfel ca nu va trebui sa te fortezi prea tare in plimbare, doar vremea sa tina cu tine. In schimb vei sta foarte mult la obiective, mai ales la coada. Am stat si la Rijksmuseum mult sa intram, la muzeul Van Gogh vreo 45 minute pana am intrat iar la Madame Tussauds cam tot pe atata.

Cartierul Rosu nu m-a impresionat, as putea sa spun ca vitrinele la ceas de seara nu erau prea populate, probabil fetele erau ocupate. Totusi, am vazut pe una dintre fete cum ii spuneam unui mosulica pe tine nu te vreau. Pesemne cele din zona centrala au standarde mai inalte 🙂

amsterdam-streets
Hotel de’l Europe Amsterdam – pe malul unui canal

Prin toate plimbarile centrale seara te mai loveste de multe si cate un miros de droguri, initial am crezut ca e vreo fabrica de bere in preajma si miroase hameiul, dar era de fapt aroma coffeeshop-urilor. Acum daca pentru asta mergi in Amsterdam, presupun ca iti va placea 🙂

La ce trebuie sa fii atent in Amsterdam este sa nu te calce vreo bicicleta. Sunt enorm de multe biciclete si sunt foarte agresivi cu tine daca cumva le stai in cale, pe strada sau pe pista lor speciala. Insa trotuarele sunt foarte inguste de multe ori si in zonele centrale nu ai cum sa nu iesi in strada. Partea buna este ca macar nu am simtit in centru miros de noxe de la masini.

Dam
Dam

De neratat pe langa centrul vechi, cartierul Rosu este Piata de Flori si zona Rembrandplein, o zona in care sunt foarte multe restaurante si cluburi…si sediul Booking.com. De asemenea Piata Dam este una dintre cele mai vestite.

Cred ca de nici o destinatie nu sunt atat de sigur precum de Amsterdam ca o sa iti placa si plimbarea in oras, dar si mancarea. Orasul este foarte sigur, desi poate te mai abordeaza noaptea in Rembrandtplein dubiosi sa iti ofere coca. De fapt abordeaza e mult spus, sa spuna in soapta pe langa tine cuvantul magic. Dar ii ignori si isi vad si ei de treaba, iti vezi si tu.

Una peste alta insa consider ca fiind cea mai buna perioada de vizitat Amsterdam-ul intre mai – septembrie, poate sfarsit de octombrie. Orasul este destul de verde, sunt multi copaci pe marginea canalelor, cu siguranta arata chiar mai bine decat in pozele pe care le-am facut eu.

Spre Amsterdam nu zboara nici o companie low-cost, decat operatorii de linie Tarom si KLM. Desi parca as recomanda aici Tarom-ul, ideea este sa va alegeti bine zborurile, sa plecati de dimineata si sa va intoarceti seara, pentru ca acele cateva ore extra merita din plin.

amsterdam-streets-with-bikes-parked

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *