Airbus va opri producția de aeronave A380 etajate începând din 2021

Producătorul francez de avioane Airbus a anunțat că va opri începând din 2021 producția de aeronave etajate de tip A380.

Anunțul vine după ce compania aeriană Emirates, cea mai mare companie aeriană care folosește aeronavele gigant, a comandat în locul acestor modele aeronave de capacitate mai mică ca A350 sau A330neo.

Emirates avea o comandă de 53 aeronave A380, dar a ales să înlocuiască aceste modele și în cele din urmă va mai comanda doar 14 astfel de aeronave.

Pe lângă cele 14 aeronave care se vor livra către Emirates, Airbus va mai produce 3 alte astfel de aeronave care se vor livra către operatorul japonez ANA.

Astfel, producția actuală va continua până în 2021, moment după care nu mai există comenzi pentru a putea păstra cel mai mare avion de transport pasageri în producție.

Airbus a anunțat că va oferi în continuare suport pentru utilizatorii existenți de aeronave de tip A380.

Din păcate, chiar dacă A380 este o aeronavă remarcabilă, cu un confort sporit pentru pasageri, extrem de silențios, modelul necesită un cost de operare mare și de asemenea capacitatea mare a avionului face ca acesta să fie greu de umplut cu pasageri.
De menționat că puține aeroporturi din lume pot să primească acest avion atât ca dimensiune piste (lungime, lățime, căi de rulare) cât și ca operare. În România nu există niciun aeroport care să poată face față unui A380, deși o mulțime de A380 navighează în spațiul nostru aerian.

Citește și  Qatar Airways se împacă cu Airbus în disputa privind avioanele A350

Sfatul nostru este să profitați dacă vi se ivește ocazia cu un Airbus A380, viitorul este al aeronavelor de dimensiuni medii, iar aeronave ca Airbus A380 sau chiar Boeing 747 sunt modele ale trecutului, care nu își au momentan locul într-o piață atât de dinamică.

Cel mai probabil modele de capacitate mare de transport pasageri ca Airbus A380 sau Boeing 747 în următorii 10-15 ani vor înceta să mai zboare, iar un zbor cu astfel de giganți ai cerului ar trebui să fie în „bucket list” pentru orice pasionat de călătorii și avioane.
Personal mă aștept ca din 2022-2025 Emirates să caute să înlocuiască flota sa de aeronave A380 cu modele mai mici, astfel că ocaziile de a zbura cu A380 vor fi din ce în ce mai rare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *