Airbus deschide o fabrica in Statele Unite

Compania franceza Airbus a anuntat ieri deschiderea primei linii de asamblare a aeronavelor in Statele Unite, locatia fabricii fiind in Mobile, Alabama. Noua fabrica va avea rolul de a asambla aeronave din familia A320, cel mai de succes model al companiei, vandut deja in peste 6500 exemplare. Noua fabrica in acest moment are peste 250 angajati implicati in procesul de asamblare a primelor aeronave de productie Airbus in Statele Unite iar pana in 2018 va avea o capacitate de a produce intre 40 si 50 aeronave monoculoar.

Prima aeronava care va fi livrata din Statele Unite este programata sa fie asamblata complet in primavara anului viitor, fiind vorba de modelul cu cea mai mare capacitate din seria A320 – aeronava A321, versiunea clasica ceo (current engine option) cu numarul de productie MSN6512. Aceasta va intra in serviciul comercial in a doua jumatate a anului viitor pentru JetBlue.

Anuntul constructiei fabricii a venit inca din 2012 cand compania a anuntat planurile pentru dezvoltarea acestui nou punct de lucru, investitia ridicanduse la circa 600 milioane de dolari americani. Compania franceza estimeaza ca piata din America de Nord va avea nevoie de livrarea a circa 4700 aeronave monoculoar in urmatorii 20 ani, o predictie realizata pentru toti producatorii.

Noua fabrica Airbus din Statele Unite este o completare a punctelor de lucru Airbus deja existente in State: puncte de inginerie din Kansa si din Mobile, un centru de training in Florida, fabrica de elicoptere in Missisipi si Texas, piese de schimb livrate din Georgia, Florida si Virginia dar si un punct de lucru Airbus Defence & Space Military Aircraft localizat tot in Mobile, Alabama.

Pe langa sporirea capacitatii de productie, simt ca miscarea celor de la Airbus vine si cu un scop precis de marketing: adresarea pietei din Statele Unite cum ca compania vinde in tara lor aeronave fabricate tot acolo, oferind astfel locuri de munca pentru cetatenii americani. Compania a invitat la deschiderea fabricii un numar impresionant de jurnalisti si de oficiali de top, din ce am citit in presa de specialitate care a acoperit subiectul.
Sublinierea aceasta vine si din faptul ca pe coada avionului expus era si un sticker urias cu mesajul „Produs cu mandrie in Statele Unite”.

Linii de productie pentru aeronave Airbus exista si in Toulouse (sediul central), Hamburg (Germania) si Tianjin (China).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.