Airbus a inregistrat un brevet de inventie in care pasagerii sunt imbarcati in avioane intr-un fel de containere

Airbus, unul dintre cei doi mari producatori de avioane comerciale din lume si producatorul avionului care poate transporta cei mai multi pasageri din lume surprinde din nou cu un brevet de inventie inregistrat la Oficiul de Inventii din Statele Unite. Dupa ce acum cateva luni compania a inregistrat un brevet prin care pasagerii pot fi grupati pe mai multe niveluri in avioane, ca in hotelurile de tip capsula, de data aceasta francezii de la Airbus exploreaza optiunea de a-i imbarca pe pasageri intr-un fel de containere demontabile de pe avioane.
Astfel, pentru a maximiza timpului in care avioanele sunt folosite, pasagerii vor fi imbarcati in parti demontabile ale avioanelor, in loc ca acestia sa se imbarce in clasicele terminale de tip pod spre avion. Aparent, acest lucru ar eficientiza (pe buna dreptate) timpul pe care un avion il are de stat la aeroport dar tot acest lucru consider ca ar fi o schimbare extrem de radicala pentru confortul pasagerilor.

Pasagerii, practic ar intra in cabina avionului direct din terminalul de zbor, urmand ca aceasta cabina sa fie demontata si cuplata la avion imediat ce acesta ajunge la terminal. Astfel, ar disparea timpii morti din operare ai unui avion cat pasagerii sunt imbarcati in avion si avionul ar putea sa stea mai mult in zbor. Practic, cabina avionului ar avea acelasi rol ca acele containere de bagaje/cargo pe care le vedeti pe marile aeroporturi pe langa avioane.

Intreaga documentatie pentru nazdravania francezilor de la Airbus se regaseste public aici.

Multe dintre brevetele de inventie se inregistreaza la oficiile de stat pentru inventii si marci pentru a proteja dezvoltari viitoare ale produselor si conceptelor, chiar daca acestea nu ajung sa fie in aplicare asa cum sunt desenate.

Airbus in ultima perioada publica tot mai multe materiale prin care incearca sa aduca o reinventare a modului in care calatorim cu avionul, dincolo de acest patent pentru modul de imbarcare al pasagerilor si cel in care spuneam ca incearca optimizari ale spatiului din avion pentru mai mult confort, mai scot si predictii interesante cu privire la viitorul zborului. Ceva care pare mult mai realist si pe placul calatorilor, desi astazi este tot in zona de Science Fiction.

Airbus viitor

Personal cred cu adevarat ca in viitor calatoria cu avionul va fi mult mai confortabila si inovatoare. Vom vedea cu siguranta avioane mult mai mari pe masura ce costurile asociate combustibililor vor scadea sau daca mergem spre energie regenerabila. In acelasi timp, avioanele de pana in 100 pasageri vor fi si ele de succes gratie nevoilor de conexiune regionala care insa nu vine cu un flux atat de mare de pasageri.

Airbus A380 - cel mai mare avion comercial de pasageri din lume
Airbus A380 – cel mai mare avion comercial de pasageri din lume. Foto: Septimiu C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *