AirAsia – Calatorie low cost in conditii excelente
AirAsia este unul dintre cei mai mari operatori low cost din lume, avand filiale in aproape toate tarile din Asia de Sud Est. Baza principala a operatorului este in Malaezia, de acolo practic s-a realizat extinderea si in Indonezia, Thailanda, Filipine, Japonia sau India (cea mai recenta filiala). Pe langa bazele din aceste tari, compania opereaza destinatii si in alte tari, cum ar fi Singapore, Vietnam sau chiar Australia (cu filiala low cost lung curier Air Asia X, cu avioane mai mari precum Airbus A330).
Partea foarte misto este ca spre deosebire de Wizz Air, AirAsia opereaza inclusiv destinatii interne.
Cea mai buna companie low-cost din lume
Recent, compania a fost aleasa de catre SkyTrax drept cea mai buna companie low cost din lume in 2013, un titlu practic recastigat pentru ca aceasta companie a fost desemnata drept low cost-ul anului si in 2012 sau 2011.
Am sesizat ca la inceput cel putin subsidiara din Indonezia opera cu avioane mai vechi de tip Boeing 737, insa dupa un timp toata flota a fost upgradata la avioane de tip Airbus A320, acelasi tip de avion care este folosit si de catre WizzAir – asadar avioanele sunt destul de noi.
Avioanele sunt foarte OK pe zboruri scurte, scaunele sunt foarte confortabile. Desigur, nu exista un sistem de entertainment la bord, nici macar un ecran care sa iti arate o harta cu pozitia actuala a zborului.
Am calatorit cu AirAsia de patru ori, de fiecare data cu avioanele indoneziene. Preturile biletelor sunt excelente (de exemplu la un zbor intern comparabil cu Timisoara – Bucuresti, pretul a fost, inclusiv cu bagaj de cala de aproximativ 35 euro, inclusiv cu rezervare pe scaun).
Dintre destinatiile pe care am calatorit, doua au fost interne in Indonezia si o data am mers din Yogyakarta in Singapore, un zbor de doua ore dus intors fiind la un pret de aproximativ 100 euro.
Pe langa preturile foarte bune pentru biletele de avion se poate comanda inca de la rezervarea biletelor si un meniu servit in zbor la preturi foarte bune. Nu am luat mancare insa din ce am vazut la ceilalti pasageri sau am mai citit pe net, este excelenta. Dezavantajul insa este pe rutele de o ora, atunci cand avionul miroase de la decolare si pana la aterizare a mancare asiatica foarte condimentata 🙂
Companie preferata a turistilor
Incarcarea avioanelor pe rutele pe care am calatorit a fost cam de 80% (in medie), parca ceva mai gol insa la o destinatie interna, insa toate zborurile spre Bali cred ca sunt pline. Localnicii din Indonezia prefera sa calatoreasca din ce am vazut cu alte low cost-uri, in speta cu Lion Air sau Mandala Air, un competitor foarte mari in zona, insa de exemplu LionAir a avut probleme in trecut cu avioanele, spre deosebire de AirAsia care are un istoric destul de curat.
Check-in la Air Asia
Procedura de check-in se poate incheia atat pe internet cat si la aeroport la ghisee sau la terminalele de self-check-in. Va recomand insa sa va faceti check-inul pe internet pentru ca astfel evitati coada extrem de mare de la zborurile AirAsia. Din ce am vazut check-inul se face pentru mai multe zboruri la aceleasi ghisee si de exemplu in Singapore a fost o coada imensa.
Daca ai bagaj de cala, acestea se pot lasa la ghisee speciale insa am vazut ca in caz de aglomeratie la aceleasi ghisee se mai face si check-inul.
Sunt foarte misto si terminalele de self checkin..atunci cand functioneaza. Am avut neplacuta surpriza ca in Singapore din 4 terminale de self-checkin niciunul sa nu functioneze, dupa ce am stat la coada unul a ramas fara hartie chiar in fata mea.
Pe unde am calatorit cu Air Asia?
Poze din zbor
Pingback:6 Zile în Bali - Indonezia - T2T.ro
Pingback:Se lanseaza AirAsia India din 12 Iunie 2014 - T2T.ro
Pingback:Airbus A320 al Indonesia AirAsia a disparut in aceasta dimineata pe ruta Surabaya - Singapore - T2T.ro