Airbus A320 al Indonesia AirAsia a disparut in aceasta dimineata pe ruta Surabaya – Singapore

Un avion al subsidiarei indoneziene al malaezienilor de la AirAsia a disparut in aceasta dimineata in timpul unui zbor efectuat intre Surabaya (Indonezia) si Singapore, cu numarul QZ8501. La bordul avionului se aflau 155 pasageri si 7 membri ai echipajului. Se pare ca 3 pasageri nu au mai efectuat zborul pentru ca nu s-au prezentat la aeroport, ceea ce ii face pe acestia cei mai norocosi oameni astazi de pe planeta.

In ceea ce priveste nationalitatile pasagerilor conform rezervarilor 155 ar fi indonezieni, trei din Coreea de Sud, un malaezian, un cetatean din Marea Britanie, un cetatean din Singapore si un francez (pilotul, cu peste 6100 ore de zbor). Dintre pasageri 16 erau copii iar la bord se mai afla si un infant.

Avionul in cauza este unul de tip Airbus A320 si a fost livrat companiei AirAsia in anul 2008, asadar este un avion destul de nou. De asemenea avionul a avut ultima inspectie tehnica in noiembrie 2014, ceea ce exclude oarecum posibilitatea unui probleme tehnice. Numarul de inregistrare al avionului este PK-AXC, asadar un avion care era operat de Indonesia AirAsia, chiar daca compania detinatoare a subsidiarei este din Malaezia.

Cea mai probabila cauza a disparitiei avionului o reprezinta vremea din zona respectiva, pilotii cerand sa creasca altitudinea de zbor de la 32.000feets la 38.000 feets, cu foarte putin sub altitudinea maxima la care poate zbura avionul.

Ultimul punct de contact al avionului
Ultimul punct de contact al avionului

Puteti sa revedeti aici traiectoria avionului si datele zborului capturate de Flight Radar.

Zborurile in aceasta parte a lumii sunt foarte solicitante avand in vedere clima ecuatoriala, mai jos vedeti o poza de la o altitudine mare pe care am efectuat-o chiar cu un avion Indonesia AirAsia.

in zbor cu AirAsia
in zbor cu AirAsia

Din pacate, cel mai probabil avionul s-a prabusit in mare, asadar recuperarea cutiilor negre va fi o operatiune dificila. Pe forumurile de specialitate se speculeaza ca acest accident poate fi foarte similar cu zborul Air France AF447, care s-a prabusit in Oceanul Atlantic.

Compania AirAsia este renumita ca fiind cea mai buna companie low-cost din lume si are una dintre cele mai mici preturi pentru zboruri. Am zburat de 4 ori cu aceasta companie aeriana si a fost de departe cel mai bun low-cost si pentru mine, puteti sa cititi aici mai multe despre zborurile noastre cu Air Asia.

Sursa foto: Flickr Aero Icarus / Indonesia AirAsia Airbus A320-216; PK-AXC@SIN;07.08.2011/617eo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *