Air France va retrage avioanele Airbus A380 și le va înlocui cel mai probabil cu Airbus A330neo. Vor fi retrase și aeronavele A318 și A319

Compania franceză Air France va retrage din serviciul comercial întreaga flotă de aeronave Airbus A380 până la sfârșitul anului 2022. Dacă la un moment dat francezii aveau în serviciul operațional 10 astfel de avioane, în prezent Air France mai zboară doar cu 7 astfel de aeronave.

Cel mai probabil compania va înlocui aceste aeronave cu avioane Airbus A330neo, mult mai eficiente economic, dar și cu o capacitate mai mică de scaune.
Economic vorbind, este posibil să fie mai profitabil să umpli un avion cu 300 locuri, decât un avion cu peste 500 locuri.

Compania franceză a zburat cu acest model de aeronavă începând din octombrie 2009, când a fost introdus avionul pe ruta Paris Charles de Gaule – New York. În anii următori aeronava a fost folosită pe zboruri populare spre Statele Unite (New York, Los Angeles, Miami, San Francisco, Washington) sau spre alte destinații cu cerere mare de locuri de rute: Mexico City, Shanghai, Hong Kong șamd.

Pentru ca avioanele de tip Airbus A380 să poată ateriza și să opereze pe aceste aeroporturi, acestea trebuiau echipate special cu porți care să permită debarcarea și îmbarcarea pasagerilor pe cele două etaje concomitent.

Configurația aeronavelor Airbus A380 din flota Air France oferă un total de 516 pasageri: 9 locuri în clasa La Premiere, 80 locuri în clasa business, 38 scaune premium economy și o cabină economy standard cu 389 scaune.

Citește și  20 de ani de la ultimul zbor comercial al unui avion Concorde

Tot mai multe companii retrag avioanele de capacitate mare

Decizia privind retragerii flotei de avioane Airbus A380 de către francezi a fost luată la o întâlnire a conducerii la finalul lunii iulie 2019. Astfel, Air France se alătură altor operatori care plănuiesc să retragă acest model: Emirates, Qatar Airways sau Emirates.

Air France spune că aeronava cu patru motoare consumă mai mult cu 20-25% față de modelele noi de aeronave bi-motor.

Pentru pasionații de zboruri care nu au zburat încă cu acest model de avion, dacă vreți să aveți experiența zborului cu probabil cel mai mare avion care va zbura vreodată: acum sunt probabil ultimele șanse.
Aeronave precum A380 sau Boeing 747 încep să piardă din eficiență economică și astfel sunt retrase din flota multor companii aeriene, preferându-se modele precum Airbus A350, A330 sau Boeing Dreamliner.

În plus, chiar Airbus a anunțat că modelul A380 nu se va mai produce începând din 2021.

Air France va retrage și aeronavele Airbus A318 și A319

Air France Airbus A220
Air France Airbus A220

În altă ordine de idei, Air France va înlocui și aeronavele Airbus A318 și A318 cu aeronave Airbus A220. Pentru această operațiune de înlocuire compania a plasat o comandă de 30 aeronave A220 la Airbus, cu o opțiune de a extinde comanda cu încă 30 astfel de avioane.

Citește și  Qatar Airways va renunța la avioanele Airbus A380 gradual

Aceste aeronave vor fi folosite pentru zboruri interne și scurt și mediu curier în regiunea Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *