Air Europa este cumpărată de IAG, compania care deține și BA, Iberia sau Vueling

Consorțiul IAG – International Airlines Group, care reunește companiile British Airways, Iberia sau Vueling a anunțat faptul că va achiziționa compania aeriană membră SkyTeam Air Europa.

Tranzacția prin care este cumpărată Air Europa include un acord de un miliard de euro ca sumă care va fi investită pentru a crește rețeaua de zboruri a companiei spaniole spre America Latină și Caraibe, dar și pentru a cimenta poziția companiei în Spania.

Prin această tranzacția, portofoliul de companii al IAG va domina rutele pe relația Europa – America de Sud.

IAG va deține în Spania trei companii aeriene care au o cotă mare de piață mai ales pe segmentul de zboruri interne (84% din numărul de locuri la vânzare).

Tranzacția ar putea pune și mai mult pe harta zborurilor hubul companiilor Iberia și Aer Europa de la Madrid.

În funcție de acordurile primite de la autorități, este așteptat ca tranzacția să se încheie în 2020.


Air Europa a avut în ultimul an un număr de peste 12 milioane de pasageri și are în lista de rute 69 destinații din Europa, Caraibe, America Latină, Africa de Nord și Statele Unite.

Va fi interesant de urmărit dacă Air Europa va rămâne în alianța aeriană SkyTeam, având în vedere că celelalte companii aeriene din IAG sunt în alianța concurentă oneworld.

Air Europa a realizat în 2018 un profit operațional de 100 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 2,1 miliarde euro.
Conform Airfleets, flota companiei aeriene Air Europa este compusă din 46 aeronave, cu un mix destul de mare între aeronave lung curier Boeing și Airbus, iar flota scurt curier este compusă din aeronave Boeing 737, dar și ATR.

Pe lângă companiile amintite mai sus, IAG mai are în portofoliu și companiile aeriene Level sau Aer Lingus (Irlanda).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *