Aeroportul Chișinău își schimbă codul IATA din KIV în RMO începând din 18 ianuarie 2024

Aeroportul Chișinău va avea denumirea IATA modificată din 18 ianuarie 2024. În locul actualului KIV (provenit din rusescul Kishinev), singurul aeroport internațional din Republica Moldova va avea abrevierea IATA RMO.

Codul IATA ales pentru Aeroportul din Chișinău provine ca abreviere din denumirea Republica Moldova.

Probabil că în acest scop, abrevierea IATA mai potrivită ar fi fost RMD – dar aceasta este deja luată de către aeroportul Ramagundam(regiunea Telangana) din India.

Potrivit oficialilor din Republica Moldova, IATA a furnizat trei variante de abrevieri internaționale din care oficialii ar fi putut să aleagă: RMO, RMX, RMV. În aceste condiții, s-a considerat printr-un vot că abrevierea RMO este cea mai potrivită pentru Aeroportul Chișinău, potrivit publicației moldovene Ziarul Național.

Procedura de schimbare a denumirii a fost votată și de către operatorii aerieni care operează la Chișinău. Astfel, din cele 4 companii aeriene care au răspuns, 3 au votat în favoarea schimbării abrevierii, iar o companie a fost împotriva schimbării codului IATA.

De altfel, pentru cei care nu vorbesc rusă, probabil vechiul cod IATA putea provoca confuzie…KIV fiind foarte similar ca denumire pentru…Kiev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *