Aerobus Otopeni – Noua linie rapidă de autobuz care va lega Capitala de Aeroportul Otopeni

În luna ianuarie a anului 2022, în cadrul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov, s-a aprobat înființarea unei noi linii de transport călători între Aeroportul Henri Coandă București-Otopeni și centrul Capitalei.

Noua linie de transport, denumită Aerobus, va lega Aeroportul Henri Coandă din Otopeni de Piața Unirii din București. Linia nou creată va fi una suplimentară liniei 783, dar va avea mai puține stații, deci un timp de tranzit mai redus decât linia expres 783 administrată de STB.

Actuala linie expres 783 operată de STB

De asemenea, noua linie de transport Aerobus între Aeroportul Henri Coandă Otopeni și Piața Unirii București va fi deservită de autobuze moderne, cu spații de depozitare pentru bagaje. Acest lucru este foarte important, pentru că autobuzul 783 este foarte des folosit de navetiști pe relația București – Băneasa – Otopeni, care aglomerează linia Expres STB.

Noua linie Aerobus va fi compusă din 10 autobuze care vor circula la interval de 20 minute.

Autobuzele vor fi vopsite în culori ușor vizibile, pentru a se remarca printre alte vehicule de transport și aeroportuare, vor fi inscripționate distinct și vor oferi un confort sporit călătorilor, atât pentru locurile pe scaune, cât și spațiu generos, special delimitat, pentru depozitarea bagajelor.

Citește și  Linia de autobuz expres STB 783 devine linia 100 din 2 decembrie 2023 și va avea mai puține stații pe traseu, în special în zona orașului Otopeni

Accesul va fi facil, pentru toate categoriile de călători și pentru bagaje. Autobuzele vor fi dotate cu sistem info-călători minim bilingv (ro-en), prize usb pentru încărcarea dispozitivelor electronice la fiecare rând de scaune, aer condiționat, climatizare. Gradul de poluare al noilor autobuze va fi în conformitate cu prevederile ,,Regulamentului serviciului comunitar de transport public local de călatori, în regiunea București – Ilfov”.

Stațiile liniei Aerobus Otopeni

Printre stațiile anunțate pentru linia Aerobus Otopeni – București avem:

  • Aeroport Henri Coandă Otopeni (Terminal Sosiri)
  • Piața Presei Libere (Casa Presei)
  • Piața Victoriei
  • Piața Romană
  • Universitate
  • Piața Unirii (Horoscop)

Surprinzător, se pare că nu este anunțată o stație în localitatea Otopeni, deși traseul acestui Aerobus nu are cum să nu treacă prin localitate. Ar fi o modalitate și mai rapidă de transport public între centrul Bucureștiului și orașul Otopeni. Probabil că cei care au decis stațiile anunțate se gândeau la a facilita exclusiv călătoria pe relația aeroportului cu centrul Capitalei.

Prețul biletelor de autobuz pe linia Aerobus

Momentan, prețul biletelor de autobuz pe linia rapidă Aerobus nu a fost anunțată.

Ca o comparație, în Barcelona există o linie de transport între aeroportul El Prat și stațiile importante din oraș, iar prețul este de aproximativ 9 euro. Nu m-aș aștepta ca prețul unei călătorii pe linia Aerobus să fie mai mare de 10 lei.

Citește și  Linia de autobuz expres STB 783 devine linia 100 din 2 decembrie 2023 și va avea mai puține stații pe traseu, în special în zona orașului Otopeni

Este de așteptat ca prețul să fie un factor în licitația care va avea loc pentru alegerea operatorului de transport care va deservi această linie. În acest moment este așteptată anunțarea licitației pentru selecția operatorului pentru această linie. Conform Consiliului Județean Ilfov, se va alege un operator pentru 10 ani.

Când va deveni activă linia Aerobus Otopeni?

Este greu de știut când vor începe primele autobuze Aerobus în acest moment, pentru că este doar o inițiativă aprobată a administrației publice care trebuie concretizată. Personal nu mă aștept ca această linie să fie activă mai devreme de finalul anului 2022 sau începutul lui 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *