Accident: Un Boeing 737 Ukraine International s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de la Teheran (Iran)

O aeronavă Boeing 737-800 s-a prăbușit în această dimineață la ora locală 06:18, la scurt timp după decolarea de pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini din capitala Teheran. Aeronava aparținea companiei Ukraine International Airlines (UIA) și efectua o cursa regulată spre Kiev (Ucraina) dinspre Teheran (Iran) cu numărul de cursă PS752.

11.01: Autoritatea Aeronautică din Iran anunță că aeronava a fost dobărâtă din greșeală de armata iraniană. Detalii.

23:00 09.01 – The New York Times publică un video cu presupusul moment în care o rachetă lovește aeronava Boeing Ukraine Airlines.
Datele de localizare ale video-ului au fost confirmate de Bellingcat. În mediul online circulă imagini presupuse ale resturilor unei rachete care ar aparține celei presupus a fi lovit Boeing-ul 737.

22:00 09.01 – Premierul din Canada, Justin Trudeau, a declarat că dovezile de până acum arată că aeronava a fost dobărâtă de o rachetă sol-aer a iranienilor.

UPDATE: 20:00 09.01: Tot mai multe site-uri din vest și din Statele Unite oferă informația neoficială că aeronava a fost dobărâtă de către forțele iraniene din greșeală. Prima publicație care a prezentat această informație ar fi Newsweek.
09.01 19:00 – Autoritatea Auronautică Iraniană a publicat primul raport preliminar asupra prăbușirii aeronavei Ukraine International. Partea în engleză nu a adus elemente noi în ce s-a relatat în presă, doar a confirmat faptul că aeronava în loc să zboare spre Est a avut o traiectorie care indica tentativa de a se reîntoarce spre aeroportul de plecare.

Articolul inițial, completat

Conform primelor informații, echipajul aeronavei nu a transmis un apel de urgență către controlorii de zbor. Aeronava s-a prăbușit la cinci minute de la decolarea acesteia de pe Aeroportul din capitala Iranului.

La bordul aeronavei se aflau 167 pasageri împreună cu 9 membri ai echipajului, toți pasagerii decedând în urma prăbușirii avionului.

Un localnic a surprins momentul prăbușirii avionului Boeing 737-800. Locația prăbușirii aeronavei este la câțiva kilometri de locul unde transponderul aeronavei s-a oprit și din direcția prăbușirii aeronavei primele informații arată că aeronava a încercat să se întoarcă spre aeroport.

Video care surprinde momentul prăbușirii aeronavei Boeing 737-800 Ukraine International

Agențiile de presă din Iran relatează că la bordul aeronavei se aflau 147 cetățeni iranieni și 32 de altă naționalitate. De precizat că numărul cetățenilor raportat în acest mod este mai mare decât numărul pasagerilor inițial declarați.
Oficialii ucrainieni au declarat că dintre pasageri 82 au fost iranieni, 63 canadieni, 11 ucranieni (inclusiv cei 9 membri ai echipajului), 10 suedezi, 4 afgani, 3 germani și 3 britanici.
Compania aeriană a publicat pe site-ul propriu numele și anul de naștere al pasagerilor.

Aeronava Boeing 737-800 cu înmatricularea UR-PSR avea o vârstă de 3.6 ani și a fost livrată companiei aeriene Ukrainian International în 2016 direct de la Boeing. Aeronava a fost ultima dată în verificări tehnice și în mentenanță cu doar două zile înainte de acest zbor.

Boeing 737-800 este una dintre cele mai populare aeronave în aviația comercială din lume, companii precum Ryanair având de exemplu întreaga flotă compusă din astfel de aeronave. În România, inclusiv TAROM deține 4 astfel de aeronave, iar Blue Air 11 aeronave 737-800.

Compania aeriană ucraineană Ukraine International Airlines a fost înființată în anul 1992, iar prăbușirea aeronavei 737-800 de astăzi este primul accident fatal din istoria ei.

Ukraine International Airlines a anunțat astăzi suspendarea imediată a tuturor zborurilor spre Teheran.

De precizat că în noaptea precedentă, forțele armate iraniene au lansat un atac cu rachete balistice împotriva unor baze militare americane din Iraq, dar nu există niciun indiciu că ar fi o legătură cu acest accident, atacul balistic iranian fiind terminat înainte de decolarea acestei aeronave.
Cu toate acestea, este posibil ca operatorii aerieni să evite culoarele de zbor prin regiune, ceea ce poate adăuga semnificativ la timpii efectivi de zbor pentru destinații dinspre Europa spre Orientul Mijlociu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *