Accident aviatic în Japonia: Un Airbus A350 Japan Airlines a lovit pe pista aeroportului Tokyo Haneda un avion al Gărzii de Coastă
PE SCURT
- Zborul 516 al Japan Airlines, un Airbus A350 cu 379 de persoane la bord, s-a ciocnit la aterizare cu un avion al Pazei de Coastă la Aeroportul Haneda din Tokyo. Avionul Pazei de Coastă avea la bord 6 membri ai echipajului.
- Avionul Japan Airlines, a luat foc imediat după aterizare, însă toți pasagerii au reușit să scape. Focul s-a extins și avionul este acum complet distrus.
- Avionul Pazei de Coastă a fost, de asemenea, cuprins de flăcări. Cel puțin 5 membri ai echipajului au decedat.
- Deocamdată nu există informații despre cauza accidentului.
Știrea completă
Un avion Airbus A350 al companiei aeriene Japan Airlines care efectua zborul JL516 pe ruta internă Sapporo – Tokyo Haneda a lovit în această după amiază pe pista aeroportului Tokyo Haneda, în timpul aterizării la Tokyo, un avion de tip Bombardier Dash-8 aparținând Gărzii de Coastă japoneze.
Accidentul s-a produs la ora locală 17:47 pe pista 34R a aeroportului Haneda de lângă capitala Japoniei, Tokyo.
Ambele avioane care s-au ciocnit au luat foc, dar toți cei 379 pasageri și membri ai echipajului din cursa comercială operată de Japan Airlines au putut să se evacueze în siguranță înainte ca avionul să ia foc în întregime. Din cei 6 membri ai echipajului din cealaltă aeronavă, dar un pasager a reușit să scape cu viață, 5 membri ai echipajului fiind declarați decedați la această oră.
Circumstanțele care au dus la ciocnirea celor două aeronave în acest moment nu se cunosc – dacă a fost vorba despre o eroare umană sau accidentul se datorează unei alte cauze.
Toți pasagerii din aeronava Airbus A350 au reușit să se evacueze – un adevărat miracol
Aeronava Airbus A350 avea la bord aproximativ 367 pasageri și 12 membri ai echipajului care au reușit să se evacueze după ce avionul s-a oprit pe pistă.
Avionul Japan Airlines, dar și aeronava Gărzii de Coastă au luat ambele foc în urma impactului.
Pasagerii de pe aeronava Japan Airlines au reușit să se evacueze de pe aeronavă înainte ca aceasta să ia foc în întregime și să se facă scrum. Toți pasagerii și membri echipajului de pe aeronava Airbus lung-curier s-au putut evacua fără răni care să le pună viața în pericol. Conform Șefului Poliției din Tokyo, 14 pasageri de pe aeronava Airbus A350 ar fi suferit răni.
„Nu vă ridicați de pe scaune și nu vă luați bagajele”
Potrivit informațiilor publice, după ce s-a auzit sunetul ciocnirii și devenise evident că există un foc exterior, echipajul avionului Japan Airlines a spus la stația din avion către pasageri următoarele: „Vă rog să vă calmați” urmat de „Nu vă luați bagajele și nu vă ridicați de pe scaune”.
Nu a fost niciun anunț privind evacuarea avionului, pasagerii ieșind în mod evident, ordonat pe rând.
Se poate considera un adevărat miracol că toții pasagerii și membrii echipajului avionului Japan Airlines s-au evacuat și subliniază importanța faptului că disciplina și respectarea indicațiilor echipajului este absolut necesară în astfel de situații critice.
Avionul Airbus A350 era de producție recentă – a avut primul zbor în 2021
Aeronava Airbus A350 cu numărul de înregistrare JA13XJ a ars complet pe pista aeroportului japonez.
Acesta a fost un avion care a avut data primului zbor în 2021, fiind livrat direct companiei aeriene japoneze de pe linia de producție Airbus în 10 Noiembrie 2021. Aeronava era propulsată de două motoare Rolls-Royce Trent XWB.
Este prima dată când o aeronavă Airbus A350 este distrusă complet într-un accident aviatic.
Pentru Japan Airlines, este primul accident aviatic produs începând din 1985.
În imaginile de mai jos se poate observa aterizarea avionului A350 din interiorul cabinei pasagerilor, dar și evacuarea acestora:
5 din cei 6 membri ai echipajului de pe aeronava Gărzii de Coastă au murit
Potrivit informațiilor neconfirmate până în prezent, pe aeronava Bombardier a Gărzii de Coastă Japoneze, ar fi supraviețuit căpitanul, iar 5 membri ai echipajului ar fi decedat în urma impactului și a focului care s-a produs după coliziunea cu aeronava Airbus A350.
Aeronava Bombardier aparținea Bazei Aeriene Haneda a Sediului Regional al Pazei de Coastă nr. 3 și era staționat la Aeroportul Internațional Tokyo (Aeroportul Haneda). Denumirea dată avionului era „MA722 Mizunagi-1”.
Aeronava era într-o configurație de supraveghere maritimă și a avut primul zbor în Februarie 2009, având astfel aproximativ 16 ani de la primul zbor.
Aeronava Pazei de Coastă trebuia să ducă provizii spre Niigata, după cutremurul de Anul Nou
Aeronava ar fi trebuit să decoleze spre baza Niigata pentru a duce provizii necesare după cutremurul puternic care a avut loc în Japonia în 1 Ianuarie 2024.
Datorită accidentului, aterizările și decolările de pe aeroportul Haneda au fost oprite.