2 Zile in Jakarta

Cand am cumparat biletele de avion pentru Indonezia, fascinat de imaginile gasite pentru tara respectiva, mi-am setat asteptari destul de inalte si pentru Jakarta, mai ales ca este una dintre cele mai mari metropole de pe glob (28M locuitori in zona metropolitana). Asa ca, avand o diferenta de vreo 400 euro intre biletele de avion cu destinatie Jakarta vs Denpasar/Bali si oricum cu vizite planificate in principala insula, Java, am zis sa facem si o vizita in capitala tarii compuse din peste 18.000 insule. Pana la urma, doua zile in Jakarta, ce putea sa fie atat de rau avand in vedere contrastul civilizatiei europene cu cel asiatic? 🙂

Probleme cu inundatiile in sezonul ploios

Adica exact cand am fost noi.

Cu cat se apropia mai mult excursia am cautat tot mai mult informatii despre ce putem face in Jakarta si am replanificat initial de la 3-4 zile de stat acolo la doua zile. Informatiile gasite nu erau cine stie ce, TripAdvisor nu oferea prea multe atractii principale si am gasit tot mai multe referinte despre cat de nasol e sezonul ploios la ei. Imi amintisem si ca in 2013 au fost niste inundatii destul de nasoale, afectat fiind si centrul orasului (poza asta din 2013 e exact in locul de mai sus, unde am fost noi in 23 Ian 2014).

Sa nu va inchipuiti ca o ploaie in clima ecuatoriala este ca la noi. Nu, de multe ori in 1-2 luni ploua cat in intreg anul la noi, si volumul de precipitatii este absolut impresionant. O ploaie banala pentru ei este ca o ploaie torentiala la noi. Noroc ca ploaia este relativ calda si in afara de disconfortul de a fi udat, nu exista altul.

In fine, nu vreau sa va sperii. In 2013 o fi fost nasol, in 2014 stirile titrau inundatii de cel putin aceeasi anvergura insa pe arterele principale, zona turistico-economica era safe si nu am fost afectati de inundatii, doar la sosire am luat-o cu taxi-ul pe o alta ruta.

Arrival @ Jakarta

jakarta-soekarno-hatta-airport

Aeroportul din Jakarta (mai putin terminalul de low cost – Terminal 3, pana sa intrati in zona departure), comparat cu celelalte in care am fost din tara (Yogyakarta si Bali) este decent organizat, mai ales pe sosiri internationale. Daca ajungeti inainte de ora de check-in sau aveti bagaje de lasat s-ar putea sa va enerveze un pic la plecare pentru ca zona de asteptare la check-in are in total maxim 30 scaune (Jakarta International Soekarno-Hatta este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume!).

Jakarta Airport Visa Que
Jakarta Airport Visa Que / Jakarta Airport Visa on Arrival” by Stefan Krasowski / flickr

In avion veti primi chiar si pe low-cost-uri arrival card-uri pentru aplicarea Visa on Arrival. Completati inca din avion acel formular, cand ajungeti nu prea aveti locuri unde sa le completati si se sta la coada cam 10 minute, chiar daca sunt mai multe ghisee. Se plateste o taxa de 25 USD per intrare (nu are rost daca faceti o vizita simpla sa va luati din tara viza cu intrari multiple – costa 100 USD) si are o valabilitate de 30 zile calendaristice, cu conditia sa nu iesiti din tara in acest timp. Daca iesiti, completati formularul si platiti din nou. Am inteles ca daca nu ai pasaport biometric (pasaport simplu electronic), iti face poza si iti ia si amprentele, insa nu am vazut la nimeni sa faca asta, desi am intrat pe doua aeroporturi diferite.
Pastrati departure card care vi se restituie la intrare si pastrati pentru a evita complicatii si chitanta pentru plata vizei. La plecare si la fiecare calatorie cu avionul, daca nu calatoriti cu Garuda Indonesia veti plati Departure Fee; noi am platit minim 40.000 IDR (aprox 3 USD) pentru zboruri interne si 150.000 IDR pentru zboruri internationale din Jakarta (din Yogyakarta am platit 100k IDR).
Am scris un articol dedicat obtinerii vizei pentru Indonezia aici.

Taxi de la aeroportul din Jakarta

Dupa ce treceti de securitate si va luati bagajele sub nici o forma nu luati primul sofer de taxi, acestia sunt soferi pirat. Luati DOAR soferi de la Blue Bird, acestia nu sunt foarte semnalizati, insa ii gasiti, mergeti in stanga de la zona de arrival international. De regula se sta la coada pentru taxi (veti observa ca a sta la coada e fenomen in tara respectiva). Noi am stat undeva pana in 10 minute la coada, insa am citit multe pe net ca se sta si 1-2 ore pana prinzi taxi, de aceea soferii pirat inca au succes in Jakarta, in acordul autoritatilor. Pentru ca daca s-ar vrea, ar scapa de ei 🙂
Eu era sa o patesc, era sa merg cu cineva care imi aratase legimatie de „Rent-A-Car” si fara cupola de taxi, plus la pret aproape dublu. Dupa 18 ore de drum, cu escala, parca esti mai naiv…chiar daca ai citit cam tot ce se poate pe subiect, de pe net…

Un drum cu taxi-ul de la aeroport va va costa pana in central jakarta maxim 200-250k IDR, adica pana in 20 USD. Veti plati si taxele de drum, dar astea sunt de pana in 15k IDR.
La sosire, am facut cam 2 ore cu taxi-ul pana la hotel, intr-o zona considerata relativ aproape de aeroport.

La plecare, va recomand sa ajungeti la aeroport cu cel putin 2 ore inainte de boarding time pentru zboruri interne sau 3 ore pentru zboruri internationale. Noi am facut drumul pana la aeroport la plecare in aprox. 30-40 minute, insa traficul a fost extrem de liber. Considerati ca veti avea nevoie de cel putin 2 ore in trafic, asadar plecati de la hotel, daca sunteti in zona centrala, cu cel putin 4-5 ore inainte de ora planificata de plecare. Nu glumesc.

2 Zile in Jakarta

Jakarta 3
Pe langa vestitul sens giratoriu din centrul Jakartei

Ei bine, am ajuns in 22 ianuarie, intr-o perioada in care orasul era intr-o mare parte inundat, mai ales in zonele din nord. Daca nu stiati, se spune ca Jakarta in vreo 50 de ani nu va mai exista o data cu cresterea nivelului apelor, mai cu seama ca oricum in mare parte este plasat sub nivelul marii.

Prima zi in Jakarta a insemnat o semi-adaptare la noul fus orar. Chiar daca sunt doar 5 ore diferenta intre Jakarta si Bucuresti, dupa un drum de 18 ore..parca te cam da peste cap. Plus ca am venit de la 1-2 grade la 30 grade, plus umezeala pricinuita de sezonul ploios, plus hotelul naspa.. Am mancat si am adormit in prima zi.

Pentru Jakarta si obiectivele ei turistice exista o aplicatie realizata de tripadvisor, pentru Android se poate descarca de aici.

Totusi, principalele obiective sunt reprezentate de Monument Nasional (MONAS), un turn ceva mai inalt care ofera o perspectiva a orasului, Taman Mini Indonesia aflat destul de departe de Jakarta si un parc de distractii aflat in zona de nord (inundabila, probabil). Moscheea mai este interesanta (este oficial cea mai mare moschee din lume) si ar mai fi cartierul olandez vechi si diferitele muzee. Insa am considerat orasul destul de limitat dpdv turistic, fiind mai degraba un centru economic si de legatura cu celelalte locuri din Indonesia.

Grand Indonesia Shopping Town
Intrarea spre Plaza Indonesia – Vis-a-vis un alt mall

Ziua intreaga avuta la dispozitie Jakarta am ales sa o petrecem in zona centrala de shopping, pe langa Plaza Indonesia. Vremea era decenta, chiar daca era innorat, insa eram si obositi, si fara chef. Asa ca am facut shopping, in, aveam sa aflam, cel mai scump mall din Indonesia, cu branduri care nu se gasesc nici in Romania. Preturile erau destul de europene, mai putin la mancare.

Ce ne-a frapat in mall-ul respectiv era ca toti cei care veneau cu masina aveau valet service, adica pentru o suma echivalent a vreo 1.5 lei era cineva care iti lua masina, o ducea in parcare si ti-o aducea inapoi la treptele de intrare in mall. Diferentele intre clasa de mijloc sau inalta cu cea saraca erau absolut incredibile. Oamenii din clasa saraca absolut nu aveau nici o valoare pentru timpul propriu si munceau pe incredibil de putin.

Si au mai fost experiente vizuale care ne-au socat: numarul de motociclete, traficul absolut infernal cu ambuteiaje (insa cu oameni calmi), faptul ca langa mall-uri de lux era colibele saracilor si oamenii nu aveau absolut nici o problema de perceptie asupra acestui lucru. Sau ne-a mai uimit faptul ca taxi-urile erau de tip limuzina.. la aproximativ…1.39 lei/km cu Blue Bird (cea mai scumpa companie, insa singura reliable pentru turisti).

Mi-am facut in Romania vaccinurile cu gandul ca voi manca in Indonesia de pe strada. Nivelul de igiena al standurilor de mancare (nu cele remote) era absolut dezgustator, asadar am ramas la restauranturile mele de lux cu mancare extrem de ieftina. Ah, am mai mancat de la fast-food-uri si in doua zile am reusit sa invat sa mananc cum trebuie inclusiv cu chopstix-uri (nu am mai mancat asa ever!). In afara de Jakarta, in Yogyakarta sau Bali nu am mai gasit locuri unde se mananca cu chopstix by default si sa nu stie ce inseamna fork. 🙂

Prea multe poze nu am facut pentru ca efectiv am fost foarte obositi. Daca faceam multe poze cu siguranta erau referitoare la constrastele incredibile din Jakarta dintre bogatie si saracie si nu spre imagini stralucitoare si fascinante. Nu voi uita, cand am plecat din Jakarta, pe autostrada, cat vedeai cu ochii erau colibe din care, intamplator, mai rasarea cate un bloc de 30 etaje, fara nici o urma de sistematizare.

Merita de spus ca dupa prima experienta in Jakarta, la intoarcere am planificat initial sa mai stam in Jakarta o noapte. Am modificat biletul de avion astfel incat sa zburam in aceeasi zi din Jakarta spre casa si sa mai stam o zi in Bali, pentru a nu mai sta o noapte in capitala (traficul infernal a avut un rol determinant, nu am vrut sa riscam sa pierdem un avion pentru ca nu se putea circula). Taxa pentru modificarea biletului de avion cu Garuda Indonesia a fost de doar 50.000 IDR, adica gen 4 USD, facuta cu 4 zile inainte (intr-o zi de sambata), de la un sediu din Bali – Sanur.

Recomandari

Tune Hotels Pasar Baru Jakarta
Camera de hotel de la Tune Hotels Pasar Baru Jakarta

Daca vreti sa ajungeti in Indonesia si sa stati mai mult de 2 saptamani, merita sa faceti o vizita in Jakarta si sa luati pulsul orasului. Insa va recomand sa aterizati in Jakarta si sa plecati fie din Bali, fie din alt oras (din Asia – ex. Singapore) catre casa. O revenire in Jakarta nu se justifica.

Daca sunteti un turist in cautarea relaxarii, skip Jakarta.

De asemenea, va recomand sa platiti mult pe hotel si sa va bucurati de conditii europene, macar la hotel, in Jakarta.

Ca securitate, in Jakarta ne-am simtit safe (la mall inainte sa intri treceai si printr-un detector de metale si control corporal – nu se facea pentru albi), insa nu am intrat pe stradute laturalnice, cum am intrat in Bali. Oamenii de aici nu prea sunt obisnuiti cu turistii asadar in general va vor face sa va simtiti cat mai bine…insa s-ar putea sa fiti vazuti si ca o sursa de verzisori.

Pentru orice intrebari, astept comentariile voastre. Daca ati fost si voi in Jakarta si aveti experiente de impartasit, sunt foarte curios de aventurile voastre. 🙂

Un comentariu la „2 Zile in Jakarta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *