Traseu culinar in Amsterdam :: Din Argentina pana in Indochina

In noiembrie anul trecut am avut sansa merg in Amsterdam, gratie faptului ca am prins o oferta foarte buna de bilete de avion de la KLM, tineti minte probabil oferta aniversara, care poate reapare si in 2015. Experienta de zbor cu KLM o regasiti aici. Acum sunt oferte la TAROM daca va intereseaza o escapada in Amsterdam, biletele sunt de la 119 EUR.
Ei bine, cum am ales sa mergem intr-un weekend de la inceput de noiembrie, a fost frig, am prins si ploaie, asadar pe langa celebrele muzee Rijkmuseum si muzeul lui Van Gogh am fost foarte preocupati de partea culinara a excursiei. Am ales pentru fiecare din cele trei zile cate un restaurant ceva mai rasarit, mancarea nu este exagerat de scumpa ca in Paris dar..sa va asteptati la preturi vest-europene. Cam la fiecare masa in doi am dat cam 40 EUR, fara sa includ bacsisul de maxim 10% pe care il lasam la restaurante.

Cele mai bune coaste de porc mancate vreodata

Restaurant Argentinian Mas y mas Amsterdam
Restaurant Argentinian Mas y mas Amsterdam

In prima seara din Amsterdam am mancat la restaurantul cu specific argentinian Mas Y Mas ceea ce apreciez ca fiind cea mai gustoasa (si mare) portie de coaste de porc de pana acum. Am incercat sa gasesc in Bucuresti ceva similar, dar nu prea merge – mai era la Stadio sau la Journey ceva similar, dar pare-se ca s-a schimbat bucatarul, ca sa fiu intr-un ton bun. Si la Curtea Berarilor mai sunt coaste bunicele, dar toate sunt departe de cele pe care le-am mancat in Amsterdam.
In Amsterdam vei regasi o multime de restaurante cu specific strain – argentinian, tot felul de specialitati asiatice, o multime de pizzerii. Local nu prea sunt avansati culinar, fiind oarecum adeptii importurilor, ceva relativ firesc pentru o tara cu o traditie mare in ceea ce priveste comertul dar si posedand in trecut diferite colonii pe glob de unde invariabil au adus obiceiuri mai ales culinare.

Locatia restaurantului Mas Y Mas e cum mergi spre Dam, asadar foarte central, este cam imposibil sa il ratezi, fiind pe Damstraat 26-28. Gasiti si Google Maps cu Streetview aici iar restaurantul are si un website, preturile le regasiti aici. Cereti famous spare ribs si veti impresiona personalul!

Asadar, eu am cumparat Spare Ribs (Costillas de cerdo 900gr), au aratat intr-un mare fel:

Spare ribs - Coaste. 3 Bucati in cea mai mare portie pe care am mancat-o vreodata.
Spare ribs – Coaste. 3 Bucati in cea mai mare portie pe care am mancat-o vreodata.

3 bucati urioase, zemoase, dulci cat trebuie, au alunecat excelent cu tot cu bere. Niste galezi s-au pus langa noi si m-au intrebat cum sunt, eram in al noualea cer si exact asa le-am descris coastele astea. Si-au cumparat si ei pentru doua persoane o portie si au inteles de ce!

CITEȘTE ȘI:  Destinația săptămânii - Porto - Top Obiective turistice

Ma rog, cu galezii ulterior am alunecat dupa niste bere in discutii despre discrepanta intre nivelul de trai de la ei si din Europa de Est. Interesant sa ajungi sa vorbesti asa cu niste straini teme grele de la o recomandare de meniu.

Ralu si-a cumparat o fajitas, excelenta si ea:

Fajitas cu carnea servita intr-o farfurie separata
Fajitas cu carnea servita intr-o farfurie separata

La restaurantul cu specific indonezian

O portie din nou generoasa, carnea cu legumele servite intr-o tigaie calda iar sosurile, salata, lipia si niste extra tortilla servite pe o farfurie mare care arata perfect. Am gustat si eu din portie, intr-adevar a fost excelenta si o recomand cu caldura.
Restaurantul serveste si pizza, probabil datorita cererii mari din partea turistilor, cred ca e cea mai mare prostie sa iei pizza acolo cand au asa specialitati bune!

DSC_2002

A doua seara, cum mi s-a facut pofta de o mancare cu specific asiatic si fiind atatea specialitati in Olanda, am zis hai sa mergem la un restaurant cu specific indonezian, ca doar ce spunea aplicatia de TripAdvisor ca ar fi un restaurant bun pe langa hotel. Din pacate accesul era doar cu rezervare asadar am facut rezervarea si am purces din nou spre Dam. Sa va spun insa intai de indonezieni. Cred ca a fost una dintre cele mai scumpe mese pe care le-am luat, foarte buna, nu am ce zice, dar a fost scump.

Restaurantul este pe Utrechtsestraat 75 si se numeste Tempo Doeloe, cum se numea si hotelul in care am stat in Bali. Restaurantul are si un site, se poate face rezervare si prin email dar as recomanda mai bine sa sunati, ca poate vreti sa ii mai intrebati una alta. La intrare va trebui sa sunati la usa.
Restaurantul are o poveste faina, fiind un restaurant de familie, chelnerul care ne-a servit zicea ca ar lucra acolo inca de cand s-a deschis si l-a cunoscut pe cel care a deschis restaurantul. Este o experienta interesanta si se simte atmosfera de prietenie intre angajatii de acolo.

DSC_1991

DSC_1992

DSC_1989

Nu mai stiu ce specialitati am luat, stiu doar ca am mancat satay cu ceva alte combinatii. Chelnerul ne explica ca si mancarea trebuie luata in sensul acelor de ceasornic, pentru ca fiecare ingredient este facut astfel incat sa te duca prin mai multe gusturi si ca nu e deloc indicat sa le amestecam deodata.

CITEȘTE ȘI:  Controlul de securitate la intrarea și ieșirea din Israel - printre cele mai stricte din lume

Tempoe Doeloe – usor, usor, trecand vremea si facand totul pas cu pas..

Rata si noodlesi in interpretare chinezeasca

A doua seara, cum nu am reusit cu rezervarea decat pentru a treia la indonezieni, am ajuns din nou pe Dam Strat. Aici am mers la unul dintre restaurantele chinezesti (nu cel scump, de la etaj) ci la restaurantul care arata ca o cantina. Am mancat rata aici cu un sos foarte dulce si bineinteles cu o bere chinezeasca. Era plin de asiatici la restaurant iar preturile au fost destul de mici.

Ca garnitura pentru rata am primit o portie foarte mare de orez, cum altfel:

DSC_1775

Ralu a cerut o portie de noodlesi:

noodlesi restaurant chinezesc Amsterdam
noodlesi restaurant chinezesc Amsterdam

O pauza pe strada: burgeri

In ultima vreme am devenit mare pasionat de burgeri. Dar cred ca de aici mi se trage. Am gasit un locsor micut cu mancare care se vrea foarte naturala: Stach. Este tot prin zona turistica si am cerut doi burgeri impreuna cu un desert foarte delicios.

DSC_1943

DSC_1936DSC_1948

Cum in ultima zi am avut zborul spre seara catre Bucuresti, ne-am mai plimbat printre canale pana ne-a venit din nou foame. Am luat pranzul la un alt restaurant cu specific latin, de data asta mexican, dar bineinteles ca nu lipsea nici de acolo afisul cu grill argentinian. Restaurantul cred ca se numea Santa Maria si era undeva aproape de intersectia strazilor Waterlooplei cu Amstel.
Restaurantul cred ca a fost cel mai ieftin dintre toate, desi intr-adevar meniul era mai mic decat cel de la Mas y Mas, unde ne-am inceput excursia culinara din capitala Olandei.

Goulash mexican
Goulash mexican

Traditionalele coaste de porc. Tot dulci, tot bune, dar o portie mult mai mica. Desigur, a fost mai ieftin:

DSC_2464

DSC_2462

Fara doar si poate pana acum in Amsterdam am mancat cel mai bine. In Paris mancarea a fost facuta in graba si a fost exagerat de scumpa, in Amsterdam insa totul a fost facut pentru a-l multumi pentru client..si a nu jumuli pielea de pe el.
Ce a fost totusi scump in Amsterdam a fost bautura. Dadeai 15 euro pe o portie zdravana de mancare iar pe o bere la jumatate de litru cam 5-6 EUR. Foarte disproportionat insa nu atat de surprinzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *